Zakoni i propisi - Pravni savjeti 52 21.05.1997 Obvezatne upute V. o glasovanju osoba na službi u oružanim snagama, članova posade pomorskih i riječnih brodova i osoba lišenih slobode
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

POSEBNE ODREDBE

Na temelju članka 22. stavka 1. toč. 2. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 22/92 i 42/92), Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE V

O GLASOVANJU OSOBA NA SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA, ČLANOVA POSADA POMORSKIH I RIJEČNIH BRODOVA I OSOBA LIŠENIH SLOBODE

1. Odredbama članka 34. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske propisano je da birači:

a) na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar uprave na prijedlog ministra obrane;

b) koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske, glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pomorstva, prometa i veza i

c) lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa.

Prema citiranoj odredbi članka 34. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, navedeni ministri donose rješenja o određivanju biračkih mjesta.

2. Biračke odbore na biračkim mjestima iz točke 1. ovih Obvezatnih uputa imenuju gradska odnosno općinska izborna povjerenstva i to za one pod točkom 1-a) i točkom 1-c), na čijem području se nalazi biračko mjesto, a za one pod točkom 1-b) na području gdje se nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar).

3. Da bi gradska odnosno općinska izborna povjerenstva mogla imenovati članove biračkih odbora:

- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i nadležna zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske za koje je određeno biračko mjesto,

- uprave trgovačkih društava - vlasnika brodova na kojima je određeno biračko mjesto (brodari) i

- Ministarstvo pravosuđa ili uprave ustanove u kojoj se nalaze osobe lišene slobode,

HITNO će odgovarajućem gradskom odnosno općinskom izbornom povjerenstvu dostaviti prijedlog imena osoba koje će se imenovati u biračke odbore, vodeći pri tome računa o odredbi članka 20. stavka 4. Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, da te osobe ne mogu biti članovi niti jedne političke stranke.

4. Tijela uprave, nadležna za poslove opće uprave, koja vode popise birača u mjestu prebivališta za osobe na službi u oružanim snagama, članove posade brodova i osobe lišene slobode, dostaviti će izvode iz popisa birača za te osobe onim gradskim odnosno općinskim izbornim povjerenstvima, na čijem se području nalaze biračka mjesta na kojima će glasovati te osobe.

Da bi se ti izvodi iz popisa birača mogli na vrijeme dostaviti nadležnim izbornim povjerenstvima, zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske, trgovačka društva - vlasnici brodova koji će se na dan izbora zateći izvan granica Republike Hrvatske i uprave ustanova u kojoj se nalaze osobe lišene slobode, dostaviti će HITNO podatke o spomenutim biračima, tijelima uprave nadležnim za poslove opće uprave koje vode popise birača u mjestu u kojem ti birači imaju prebivalište.

5. Biračka mjesta za birače na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, posada brodova Hrvatske trgovačke mornarice i za osobe lišene slobode, neće se objaviti u oglasima sa popisom biračkih mjesta koja objavljuju gradska i općinska izborna povjerenstva.

6. Članovi posada pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice, koji se na dan izbora zateknu u lukama Republike Hrvatske, mogu glasovati na biračkim mjestima svoga prebivališta ili na biračkim mjestima luke u kojoj se nalazi brod, pod uvjetima iz članka 30. Zakona o popisu birača ("Narodne novine", broj 19/92) tj. tako da se privremeno upišu u popis birača grada ili općine (luke) u kojoj se zateknu, a na temelju potvrde o upisu u popis birača koju im izdaje tijelo uprave nadležno za poslove opće uprave koje vodi popis birača.

Klasa: 013-01/97-01/04
Urbroj: 599-97-28
Zagreb, 20. svibnja 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.