Zakoni i propisi - Pravni savjeti 44 25.04.1997 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VII-372/1997 od 23. travnja 1997.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u II. Vijeću sastavljenom od dopredsjednika dr. Velimira Belajeca, kao predsjednika Vijeća, te sudaca Ivana Marijana Severinca i mr. Vojislava Kučekovića, kao članova Vijeća, odlučujući o žalbi Hrvatske kršćansko demokratske stranke, na sjednici održanoj dana 23. travnja 1997. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

1) Usvaja se žalba Branka Kovačića, kandidata za člana Gradskog vijeća Grada Kutine, poništava se izbor člana za Gradsko vijeće za Grad Kutinu - izbornoj jedinici broj 5.

2) Određuje se rok od 14 dana u kojem će se održati ponovljeni izbori.

3) Ova će se odluka objaviti u Službenom glasniku Republike Hrvatske "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Hrvatska kršćanska demokratska stranka podnijela je žalbu protiv rješenja Županijskog izbornog povjerenstva Sisačko-moslavačke županije, klasa: 013-01/97-01/01, urbroj: 2176-97-400 od 15. travnja 1997. godine, kojim je odbijen prigovor HKDS kao neosnovan.

U rješenju Izborno povjerenstvo navodi da je nedvojbeno došlo do greške prilikom tiskanja glasačkog listića izborne jedinice broj 5. za izbor članova za Gradsko vijeće za Grad Kutinu te je uz ime kandidata Hrvatske kršćansko demokratske stranke - HKDS Branka Kovačić kao stanačka pripadnost stajalo Hrvatska kršćanska demokratska unija - HKDU. Cijeneći da je kandidat inače dobio malo glasova (65) smatra izborno povjerenstvo da ova greška u tiskanju glasačkog listića nije imala bitni utjecaj na izbor kandidata Branka Kovačića.

Žalba je osnovana.

Odredba članka 40. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispravak 63/96 - Zakon:) propisuje da glasački listić na kojem se glasuje u izbornoj jedinici u kojoj se bira jedan član predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave odnosno lokalne uprave i samouprave sadrži ime i prezime kandidata i njegovog zamjenika, puni i skraćeni naziv političke stranke, odnosno stranaka i stranačke koalicije koja je predložila kandidata.

Nedvojbeno je u ovom slučaju utvrđeno iz uvida u pribavljene materijale, a što ne spori u obrazloženju rješenja niti Izborno povjerenstvo, da je glasački listić pogrešno tiskan u odnosu na žalitelja. Naznačiti uz kandidata pripadnost pogrešnoj stranci, po ocjeni ovog Suda je takva nepravilnost koja je mogla bitno utjecati na rezultat izbora, pa je stoga odlučeno kao u izreci.

Odluka se temelji na članku 59. stavak 1. i 60. Zakona te na članku Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91)

Odluka o objavi temelji se na članku 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća
dr. Velimir Belajec, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.