Zakoni i propisi - Pravni savjeti 43 23.04.1997 Naredba o plaćanju naknade za troškove ispitivanja i žigosanja predmeta od plemenitih kovina te naknade za slike državnih žigova
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Na temelju članka 24. Zakona o nadzoru predmeta od plemenitih kovina ("Narodne novine", br. 76/93) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

NAREDBU

O PLAĆANJU NAKNADE ZA TROŠKOVE ISPITIVANJA I ŽIGOSANJA PREDMETA OD PLEMENITIH KOVINA TE NAKNADE ZA SLIKE DRŽAVNIH ŽIGOVA

I.

Za troškove ispitivanja i žigosanja predmeta od plemenitih kovina te troškove za slike državnih žigova proizvođač, uvoznik, vlasnik odnosno imatelj predmeta od plemenitih kovina (u daljnjem tekstu: stranka) plaća naknadu propisanu ovom naredbom i Tarifom za ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina te za slike državnih žigova (u daljnjem tekstu: Tarifa), koja čini sastavni dio ove naredbe.

II.

Naknada troškova (u daljnjem tekstu: naknada) iz točke I. ove naredbe uplaćuje se na žiro račun: 30102-637-5283 Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo.

III.

Naknada predviđena ovom naredbom i Tarifom umanjuje se za 15% ako se ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina obavlja u poslovnim prostorijama stranke, a ta stranka ispunjava uvjete propisane člankom 18. stavkom 3. Zakona o nadzoru predmeta od plemenitih kovina ("Narodne novine", br. 76/93).

IV.

Naknada predviđena ovom naredbom i Tarifom umanjuje se za 30% ako se ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina obavlja u poslovnim prostorijama stranke statističkim postupkom, a stranka ispunjava uvjete propisane člankom 18. stavkom 3. Zakona o nadzoru predmeta od plemenitih kovina ("Narodne novine", br. 76/93). Ta stranka dužna je također osigurati djelatnike za žigosanje ispitanih predmeta od plemenitih kovina.

V.

Ako se ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina obavlja u poslovnim prostorijama stranke, a ta stranka ispunjava uvjete propisane člankom 18. stavkom 3. Zakona o nadzoru predmeta od plemenitih kovina ("Narodne novine", br. 76/93), stranka je dužna Odsjeku mjeriteljskog nadzora Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (u daljnjem tekstu: tijelo Zavoda) podnijeti pismeni zahtjev koji mora sadržavati:

1. naziv odnosno tvrtku i sjedište podnositelja zahtjeva

2. podatke o broju, vrsti i masi predmeta od plemenitih kovina.

VI.

Ako se ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina obavlja u poslovnim prostorijama stranke, a ta stranka nije pripremila predmete odnosno gradivo i opremu za ispitivanje i žigosanje, pa djelatnik Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (u daljnjem tekstu: Zavod) mora čekati, naknada za vrijeme čekanja plaća se po radnom satu.

VII.

Ako se ispitivanje i žigosanje predmeta od plemenitih kovina obavlja izvan sjedišta tijela Zavoda, stranka je dužna snositi putne troškove i dnevnice djelatnika koji obavljaju ispitivanje i žigosanje.

VIII.

Ako je predmet od plemenitih kovina sastavljen od dijelova različitih plemenitih kovina, naknada se plaća prema ukupnoj masi predmeta kao da je izrađen od plemenite kovine čija je masa u tom predmetu najviše zastupljena.

IX.

Ako predmet od plemenite kovine ima ugrađen dio od dragog kamenja, bisera ili dio od drugoga gradiva koje nije kovina, naknada se plaća prema ukupnoj masi predmeta.

X.

Za sljedeća ispitivanja naknada se plaća po radnom satu:

1. kvantitativne analize slitina od kojih se izrađuju predmeti od plemenitih kovina kao i kvantitativne analize predmeta od plemenitih kovina,

2. ispitivanja slitina od plemenitih kovina za izradbu zubno-protetičkih pomagala,

3. ispitivanja opreme koja služi za ispitivanje predmeta od plemenitih kovina,

4. ispitivanja predmeta od plemenitih kovina koji nemaju ni najniži stupanj čistoće propisan člankom 6. Zakona o nadzoru predmeta od plemenitih kovina ("Narodne novine", br. 76/93), odnosno predmeta ili slitina od plemenitih kovina čiji stupanj čistoće ne odgovara oznaci stupnja čistoće na njima, kao i ispitivanje predmeta od neplemenitih kovina.

XI.

Radni sat na osnovi kojeg se obračunava naknada iz točke IX. ove naredbe iznosi 75,00 kn.

XII.

Ova naredba stupa na snagu 1. lipnja 1997. lasa: 011-02/97-03/3


Urbroj: 558-03/1-97-2
Zagreb, 18. travnja 1997.

Ravnatelj:
dr. Jakša Topić, dipl. ing., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


TARIFA
ZA ISPITIVANJE I ŽIGOSANJA PREDMETA OD PLEMENITIH KOVINA TE ZA SLIKE DRŽAVNIH ŽIGOVA

I. NAKNADA ZA ISPITIVANJE I ŽIGOSANJE PREDMETA OD ZLATA, SREBRA I PLATINE