Zakoni i propisi - Pravni savjeti 43 23.04.1997 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VII-376/1997 od 21. travnja 1997.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, rješavajući u izbornom sporu povodom žalbe Hrvatske demokratske zajednice, na sjednici održanoj dana 21. travnja 1997. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

1. Žalba Hrvatske demokratske zajednice, izjavljena protiv rješenja Izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, klasa: 013-01/97-01/01, urbroj: 599-97-325 od 18. travnja 1997. godine, odbija se kao neosnovana.

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Hrvatska demokratska zajednica podnijela je ovom Sudu putem Županijskog odbora HDZ-a Osijek pravodobnu žalbu radi povrede Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95, 59/96 i ispr. 63/96).

U podnesenoj žalbi Hrvatska demokratska zajednica tvrdi da Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije postupilo po njihovom prigovoru, podnesenom 14. travnja 1997. godine, 16. travnja 1997. i po dopuni prigovora od 17. travnja 1997. godine.

Nadalje, žalitelj tvrdi da u svom prigovoru nije tražio poništenje izbora i raspisivanje novih izbora za izbornu jedinicu br. XI. za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije, već naprotiv da je tražio da se provede ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u četiri izborne jedinice pa je radi toga predložio da Sud uvaži žalbu, poništi osporeno rješenje Izbornog povjerenstva Republike Hrvatske te odredi da se u skladu s ovom žalbom i prijedlogom od 17. travnja 1997. godine provede prebrojavanje glasova u izbornim jedinicama VIII., IX., X. i XI. u Osječko-baranjskoj županiji ili da navedeno rješenje poništi i da se Izbornom povjerenstvu naredi da donese novo rješenje u skladu s citiranim Zakonom o izboru.

Žalba nije osnovana.

Postupajući prema članku 60. stavku 4. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave, Sud je izvršio uvid u spis Izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, a naročito u podnesene prigovore od 14., 16. i 17. travnja 1997. godine.

Točno je da je prigovorima od 14. i 17. travnja 1997. godine Hrvatska demokratska zajednica tražila (samo) prebrojavanje glasova na određenim izbornim jedinicama za Županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije, a nije postavljen izričiti zahtjev za poništenje izbora.

Zahtjev za ponovnim prebrojavanjem glasova, po logici stvari, nužno u sebi sadrži i sumnju u ispravnost rezultata izbora i zahtjev za provjerom tog rezultata. Prebrojavanje glasova ne obavlja se zbog samog brojanja, nego zbog provjere ispravnosti utvrđenih rezultata izbora. Zbog toga rezultati takvog prebrojavanja mogu dovesti do poništenja izbora, ako se pokaže da su oni nepravilno utvrđeni i da je to utjecalo na krajnje rezultate izbora, odnosno do odbijanja zahtjeva za poništenjem izbora ako se pokaže da je prebrojavanje glasova bilo ispravno, odnosno da određene greške nisu mogle utjecati na konačne rezultate izbora.

Zbog toga prigovore Hrvatske demokratske zajednice bez obzira na njihove navode iz podnesaka od 14. i 17. travnja 1997. treba shvatiti kao zahtjev za poništenje izbora. Ovo tim više što se u podnesku od 16. travnja 1997. izričito i na nekoliko mjesta traži poništenje izbora, a taj zahtjev nije izričito povučen ni u kasnijem podnesku od 17. travnja 1997. godine.

Zbog toga ne stoji tvrdnja iznesena u žalbi da je Republičko izborno povjerenstvo rješavalo mimo zahtjeva Hrvatske demokratske zajednice, odnosno da ono nije uzelo u obzir podnesak stranke od 17. travnja 1997. godine.

U pobijanom rješenju Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske utvrdilo je da je zaista došlo do zamjene glasova na biračkom mjestu 86., tako da su kandidatu Željku Mandiću pribrojeni glasovi Ernesta Nappholza, a Ernestu Nappholzu dani su glasovi kandidata Željka Mandića. No, na temelju ukupnih rezultata glasovanja, čak i nakon što su obavljene ispravke grešaka koje su ustanovljene, utvrđeno je da spomenuta greška - da i nije bila ispravljena - ne bi dovela do promjene u ukupnom rezultatu izbora u pogledu kandidata koji su izabrani. Prema tome, utvrđena greška ne utječe bitno na rezultate izbora, jer odnos između kandidata ostaje isti.

Treba naglasiti da okolnost što je na jednom izbornom mjestu došlo do greške u brojanju glasova, sama po sebi, nikako ne može izazvati opravdane sumnje da je ista ili slična greška učinjena na drugim biračkim mjestima, odnosno u drugim izbornim jedinicama koje navodi podnositelj prigovora. Suprotno stajalište - tj. da greška na jednom biračkom mjestu izaziva sumnju i u pogledu pravilnosti rada drugih biračkih odbora - dovelo bi do apsurdnog zaključka da jedna greška učinjena pred bilo kojim biračkim tijelom, izaziva potrebu za prebrojavanjem glasova u čitavoj Republici Hrvatskoj.

S obzirom na to da podnositelj prigovora nije naveo nikakve uvjerljive razloge za sumnju u utvrđivanje rezultata izbora, osim spomenute greške u brojanju glasova na biračkom mjestu broj 86., žalbu je trebalo odbiti kao neosnovanu.

Objava ovog rješenja temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 12/91).

Broj: U-VII-376/1997
Zagreb, 21. travnja 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.
  INTERNET USLUGE - IZRADA POSLOVNIH PLANOVA - IZRADA WEB STRANICA ZA TVRTKE - IZRADA CMS STRANICA  
   
POSLOVNI PORTAL TVRTKE POSLOVNI FORUM d.o.o. - Internet i poslovne usluge za poduzetnike
Poslovni Forum d.o.o. pokrenut je od strane stručnjaka na području ekonomije, financija, prava i informatike, a nakon sveobuhvatne analize tržišta i poslovanja poslovnih subjekata, kako bi se uz korištenje suvremenih metoda i visoke tehnologije cjelovito pristupilo unapređenju poslovanja svih poslovnih subjekata na jednostavan i učinkovit način.
Poslovni Forum omogućuje prikupljanje informacija o stanju na tržištu, analizu tržišta, pregled cijena i asortimana konkurencije, kvalitetnu izradu poslovnih planova i investicijskih projekata, te financiranje novih ulaganja, savjete i konzultacije u svezi trgovačkog, građanskog, radnog i upravnog prava, poreza i drugih oblasti. Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i Vašu detaljnu i ažuriranu ponudu! Zašto tisuće posjetitelja prepuštati konkurenciji!

Naručite CMS web stranice - Predstavite svoju tvrtku, obrt ili udrugu!
 
 
  LINK NA PREGLED SVIH ZAKONA I DRUGIH PROPISA, PREGLED POSLOVNIH INFORMACIJA  

Neslužbeni pregled iz Narodnih novina


IZRADA WEB STRANICA

Naručite izradu modernih web stranica. Bero i lako kreirajte vrhunsku web stranicu uz pomoć naših CMS web stranica. Moderni dizajni za Vaše web stranice. Korištenje CMS web stranica slično je kao korištenje Facebooka, ne zahtjeva znanje kodiranja i programiranja. Započnite pisati, dodajte nekoliko fotografija i imate brzo svoju prvu web stranicu. Mijenjajte dizajn svoje stranice s lakoćom. Kreirajte web stranicu svoje tvrtke, web stranicu obrta, web stranicu udruge, započnite pisati blog...

Mobilna responzivnost web stranica je prilagođavanje web stranice svim preglednicima (mobitel, tablet, računalo) i mora se implementirati na sve web stranice. Besplatna optimizacija za tražilice; SEO optimizacija omogućava vašoj web stranici da se prikazuje u prvih deset rezultata na tražilicama za pojmove koje pretražuju vaši budući kupci.

Dizajn responzivnih web stranica, registracija domene, izrada CMS stranica, ugradnja web shopa, plaćanje karticama, ugradnja Google analyticsa, siguran hosting, prijava na tražilice, reklama na društvenim mrežama, ugradnja kontakt formulara za upite sa web stranica...

Iskoristite ponudu: izrada web stranica i hosting po najnižim cijenama. Besplatna prijava na tražilice, besplatni e-mail, besplatna .hr domena, besplatna podrška za internet marketing...

>> Link na ponudu za izradu web stranica >>