Zakoni i propisi - Pravni savjeti 38 11.04.1997 Pravilnik o kalendaru rada osnovnih škola i o početku i završetku nastave te trajanju odmora učenika srednjih škola u školskoj godini 1997./98.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

Na temelju članka 41., stavka 3. Zakona o osnovnom školstvu ("Narodne novine", br. 59/90, 27/93 i 7/96) i članka 20., stavka 3. Zakona o srednjem školstvu ("Narodne novine", br. 19/92, 26/93, 27/93 i 50/95), ministar prosvjete i športa donosi

PRAVILNIK

O KALENDARU RADA OSNOVNIH ŠKOLA I O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVE TE TRAJANJU ODMORA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 1997./98.

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuje početak i završetak nastave (nastavne godine), trajanje obrazovnih razdoblja ili polugodišta (u daljnjem tekstu: polugodišta), trajanje odmora učenika i broj nastavnih dana u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 1997./98.

Članak 2.

Nastavna godina počinje 8. rujna 1997. i završava 20. lipnja 1998. godine, odnosno 22. svibnja 1998. godine za završne razrede srednje škole.

Nastavna godina se organizira u dva polugodišta.

Prvo polugodište traje od 8. rujna do 20. prosinca 1997. godine, a drugo polugodište od 12. siječnja do 20. lipnja 1998. godine.

Članak 3.

Nastava se organizira i izvodi u 35 petodnevnih nastavnih tjedana i 175 nastavnih dana ili u 35 šestodnevnih nastavnih tjedana i 210 nastavnih dana, osim za završne razrede srednjih škola za koje se nastava organizira i izvodi u 32 petodnevna nastavna tjedna i 160 nastavnih dana ili u 32 šestodnevna nastavna tjedna i 192 nastavna dana, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Ako škola ne ostvari propisani nastavni plan i program i propisani broj nastavnih tjedana i nastavnih dana, nastavna se godina može produljiti i nakon 20. lipnja 1998. godine na temelju rješenja prosvjetne inspekcije ili odluke koju donosi županijski ured odnosno gradski ured Grada Zagreba nadležan za prosvjetu (u daljnjem tekstu: nadležni ured za prosvjetu), uz prethodnu suglasnost Ministarstva prosvjete i športa.

Članak 4.

Tijekom školske godine 1997./98. učenici imaju zimski, proljetni i ljetni odmor.

Zimski odmor traje od 21. prosinca 1997. godine do 11. siječnja 1998. godine.

Proljetni odmor traje od 9. travnja do 19. travnja 1998. godine.

Ljetni odmor traje od 21. lipnja do 31. kolovoza 1998. godine osim za učenike koji polažu razredni, popravni ili završni ispit ili maturu i učenike koji u to vrijeme imaju praktičnu nastavu ili stručnu praksu, što se utvrđuje nastavnim planom i programom i godišnjim programom rada škole.

Iznimno, učenici u dvojnom sustavu naobrazbe i drugim programima strukovne naobrazbe s praktičnom nastavom i stručnom praksom mogu imati i drukčiji raspored odmora, s tim da im ukupni godišnji odmor ne može biti kraći od 45 radnih dana što se uređuje ugovorom na osnovi članka 4. i 8. Pravilnika o načinu organiziranja nastave u obrtničkim školama i praktične nastave u strukovnim školama ("Narodne novine", br. 18/94).

Članak 5.

U nastavne dane u školi se s učenicima mogu izvoditi samo planirani oblici redovite nastave, praktične nastave i vježbi, dodatni, dopunski i produžni oblici nastave, sati razrednika i programi školskih športskih klubova, pjevačkih zborova i drugih slobodnih aktivnosti koje se organiziraju i izvode izvan rasporeda nastavnih sati i sati razrednika.

U nastavne dane može se organizirati i program proslave dana škole, dana grada i sl. ako je škola odradila taj nastavni dan u skladu s godišnjim planom i programom rada škole.

U nastavne dane mogu se organizirati samo one ekskurzije čije su zadaće i sadržaji sastavni dio nastavnog plana i programa, i to jednodnevne po Hrvatskoj uz suglasnost roditelja i odobrenje ravnatelja, a višednevne uz suglasnost Ministarstva prosvjete i športa.

Članak 6.

Nastava i slobodne aktivnosti u nastavne dane organiziraju se, u pravilu, na način da učeniku ostane dovoljno vremena za samostalno učenje i dnevni odmor, odnosno tako da, u sklopu zakonom propisane tjedne opterećenosti, dnevno opterećenje učenika bude razmjerno raspoređeno.

Iznimno, učenik srednje škole u kojoj se veći dio programa izvodi u obliku vježbi i praktične nastave može imati najviše 38 sati teoretske i praktične nastave tjedno, odnosno 40 sati u tjednu u kojem se izvodi samo praktična nastava.

Članak 7.

U posebnim okolnostima, koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih ovim pravilnikom, o čemu odlučuje Ministarstvo prosvjete i športa na zahtjev škole i prijedlog nadležnog ureda za prosvjetu.

Članak 8.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-01/97-01-196
Urbroj: 532-02-01/1-97-01

Zagreb, 10. travnja 1997.

Ministar
Ljilja Vokić, prof., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.