Zakoni i propisi - Pravni savjeti 37 09.04.1997 Odluka o podjeli Zavoda za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE SKRBI

Ministarstvo rada i socijalne skrbi na temelju odredbe članka 69. stavka 3. Zakona o ustanovama ("Narodne novine", br. 76/93), i na temelju zaključka Vlade Republike Hrvatske klasa: 025-04/94-01/01, ur. broj: 5030104-94-3 od 26. svibnja 1994. godine donosi

ODLUKU

O PODJELI ZAVODA ZA SMJEŠTAJ I REHABILITACIJU DJECE I MLADEŽI VRLIKA

Članak 1.

Zavod za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži, Vrlika, Ulica 30. svibnja 16, dijeli se na dvije javne ustanove i to:

1. Zavod za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži, sa sjedištem u Vrlici, Ulica 30. svibnja 16 (u daljnjem tekstu: Zavod Vrlika) i

2. Centar za smještaj i rehabilitaciju "Mir", sa sjedištem u Rudinama, Kaštel Novi (u daljnjem tekstu: Centar "Mir").

Članak 2.

Osnivač Zavoda Vrlika i Centra "Mir" je Republika Hrvatska, a prava i dužnosti osnivača obavljat će Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Članak 3.

Zavod Vrlika i Centar "Mir" obavljat će djelatnost socijalne skrbi - osobama s umjerenom, težom i teškom mentalnom retardacijom u dobi do 65 godina, pružat će usluge stanovanja, prehrane, socijalne zaštite i rehabilitacije, zdravstvene njege i medicinske rehabilitacije i radno proizvodnih aktivnosti, odmora i rekreacije, te drugih aktivnosti i stručnog tretmana ovisno o potrebama, sposobnostima i željama korisnika.

U okviru narečenih ustanova može se organizirati pružanje usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravaka, organizirane prehrane i drugih usluga.

Članak 4.

Tijela Zavoda Vrlika i Centra "Mir" (u daljnjem tekstu: ustanove) jesu upravno vijeće, stručno vijeće i ravnatelj.

Članak 5.

Ustanovama upravlja upravno vijeće.

Upravno vijeće donosi program rada i razvoja ustanove i nadzire njihovo izvršavanje, odlučuje o financijskom planu u okviru raspoloživih sredstava osiguranih iz Proračuna Republike Hrvatske za institucionalne i izvaninstitucionalne oblike socijalne skrbi, te obavljanje djelatnosti koja služi obavljanju osnovne djelatnosti, donosi godišnji obračun, predlaže osnivaču promjenu ili proširenje djelatnosti, daje osnivaču i ravnatelju prijedloge i mišljenje o pojedinim pitanjima, donosi statut uz suglasnost osnivača, donosi druge opće akte ustanove, donosi odluke u drugom stupnju u svezi s pravima zaposlenika, raspravlja i odlučuje o izvješćima ravnatelja, obavlja i druge, statutom propisane poslove.

Članak 6.

Upravno vijeće ustanove ima 5 članova i čine ga predstavnici:

- osnivača (3 člana)

- zaposlenika (1 član)

- roditelja ili staratelja korisnika ustanove (1 član).

Članove upravnog vijeća imenuje Ministarstvo rada i socijalne skrbi na način da predstavnika zaposlenika imenuje na prijedlog stručnog vijeća, a predstavnika korisnika na prijedlog roditelja, odnosno staratelja korisnika.

Predsjednika i zamjenika predsjednika upravnog vijeća bira i razrješava upravno vijeće iz redova predstavnika osnivača.

Upravno vijeće donosi odluke natpolovičnom većinom ukupnog broja članova.

Mandat članova upravnog vijeća traje četiri godine.

O visini naknade za rad članova upravnog vijeća odlučuje upravno vijeće uz prethodnu suglasnost ministra rada i socijalne skrbi, a isplaćuje se iz sredstava ustanova.

Članak 7.

Voditelj ustanova je ravnatelj.

Ravnatelj obavlja sljedeće poslove:

- organizira i vodi rad i poslovanje ustanove,

- predstavlja i zastupa ustanovu,

- zastupa ustanovu u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim državnim tijelima, te pravnim osobama s javnim ovlastima,

- daje pismenu punomoć drugoj osobi da zastupa ustanovu u pravnom prometu,

- određuje osobe ovlaštene za potpisivanje financijske i druge dokumentacije,

- vodi stručni rad ustanove i odgovoran je za stručan rad ustanove,

- imenuje stručno vijeće ustanove,

- podnosi pismeno izvješće o svom cjelokupnom poslovanju upravnom vijeću.

Članak 8.

Ravnatelja ustanova imenuje i razrješava upravno vijeće uz prethodnu suglasnost Ministarstva rada i socijalne skrbi na temelju javnog natječaja.

Članak 9.

Do izbora ravnatelja ustanovom upravlja privremeni ravna- telj.

Privremenog ravnatelja imenuje osnivač posebnom odlukom.

Privremeni ravnatelj se obvezuje pod nadzorom osnivača obaviti pripreme za početak rada ustanove, a posebno potrebne dozvole za početak rada te podnijeti prijavu za upis u sudski registar.

Članak 10.

Ustanove imaju stručno vijeće.

Sastav, osnivanje i poslovi stručnog vijeća utvrdit će se statutom.

Stručno vijeće raspravlja i odlučuje o stručnim pitanjima rada ustanove u sklopu nadležnosti utvrđenih zakonom i statutom ustanove, daje upravnom vijeću i ravnatelju mišljenja i prijedloge glede organizacije rada i uvjeta za razvitak djelatnosti, te drugih poslova određenih zakonom i statutom.

Članak 11.

Podjela imovine Zavoda za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika utvrdit će se posebnom odlukom osnivača.

Članak 12.

Ako ustanove u obavljanju svoje djelatnosti ostvare dobit, ta se dobit upotrebljava isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanova.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi može odlučiti da se dobit ustanova upotrijebi za razvoj i obavljanje djelatnosti druge javne ustanove socijalne skrbi.

Ustanove mogu koristiti prihod od donacije isključivo za namjenu koju odredi donator, a ukoliko namjenu ne odredi donator, odredit će je ministar rada i socijalne skrbi.

Ustanove ne mogu bez suglasnosti Ministarstva rada i socijalne skrbi steći, opteretiti ili otuđiti nekretnine i drugu imovinu čija je pojedinačna vrijednost veća od 20.000,00 kuna

Članak 13.

Ustanove u pravnom prometu odgoravaju cijelom svojom imovinom, a osnivač odgovara solidarno i neograničeno za obveze ustanova.

Članak 14.

Prava i obveze u svezi izgradnje i poslovanja objekta u Rudinama, Kaštel Novi, preuzima novoosnovana ustanova, Centar "Mir".

Prava i obveze u svezi izgradnje, adaptacije i poslovanja objekata u Vrlici, preuzima novoosnovani Zavod Vrlika.

Članak 15.

Zaposlenike Zavoda za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika preuzimaju novoosnovane ustanove.

Osnivač će posebnom odlukom, koju će donijeti u roku osam dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odrediti koje zaposlenike će preuzeti koja od novoosnovanih ustanova.

U skladu s odredbom stavka 2. ovog članka novoosnovane ustanove će preuzeti zaposlenike i s njima sklopiti ugovore o radu na dan upisa ustanova u sudski registar. Do tog dana zaposlenici Zavoda za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika ostvarivat će sva prava iz radnog odnosa i na osnovi radnog odnosa u tom Zavodu.

Članak 16.

Korisnike smještene u Zavodu za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži Vrlika preuzimaju novoosnovane ustanove.

Osnivač će posebnom odlukom, koju će donijeti u roku osam dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odrediti koje korisnike će preuzeti koja od novoosnovanih ustanova. Ustanove preuzimaju korisnike danom upisa u sudski registar.

Nakon upisa u sudski registar novoosnovane ustanove obavijestit će o nastalim promjenama nadležne centre za socijalni rad koji će sukladno tome izmijeniti rješenja o smještaju korisnika.

Članak 17.

Ustanove počinju s radom danom upisa u sudski registar.

Zavod za smještaj i rehabilitaciju djece i mladeži, Vrlika prestaje s radom danom upisa u sudski registar ustanova iz prethodnog stavka.

Članak 18.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 550-06/97-02/10
Urbroj: 524-01-97-1
Zagreb, 1. travnja 1997.

Ministar
Joso Škara, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.