Zakoni i propisi - Pravni savjeti 37 09.04.1997 Priopćenje i upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VII-307/1997
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić, predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac i Mladen Žuvela, u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora temeljem članka 125. alineja 7. Ustava Republike Hrvatske, te članka 38. alineja 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91) u povodu prijedloga Socijaldemokratske partije Hrvatske na sjednici održanoj dana 8. travnja 1997. godine, donio je slijedeće

PRIOPĆENJE I UPOZORENJE

I. Ustavnom sudu Republike Hrvartske obratila se Socijaldemokratska partija Hrvatske prijedlogom za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora i to zbog:

1. nepravilnosti nastale povodom promidžbenog spota HDZ-a "Bolji život za sve - zna se HDZ", koji se počeo objavljivati na HRT 7. travnja 1997., a kojim spotom se, kako smatra, vrijeđa Socijaldemokratska partija Hrvatske.

2. promidžbenog plakata Mladeži HDZ-a koji se pojavio 7. travnja 1997., a na kojem plakatu se izruguje izborni slogan Socijaldemokratske partije "Radom i poštenjem".

Socijaldemokratska partija Hrvatske predlaže da Ustavni sud Republike Hrvatske zabrani citirani spot i naredi stranci HDZ da povuče plakat Mladeži HDZ-a.

II. Ustavni sud Republike Hrvatske postupajući po pravu nadzora, pregledavši prethodno osporeni izborni spot i plakat utvrdio je slijedeće:

1. Izborni spot "Bolji život za sve - zna se HDZ" u određenim dijelovima i to u dijelu kad nakon riječi "Što je istina" pokazuje sliku Ivice Račana, a nakon čega nabraja nedjela komunista, može asocirati da je Socijaldemokratska partija Hrvatske sa svojim čelnicima nastavak represivnog režima iz prošlosti. Također ta asocijacija bi mogla proizaći i iz dijela spota koji na pitanje "Tko je glasao protiv suverene Republike Hrvatske" pokazuje sliku Zdravka Tomca, također čelnika stranke SDP. Takva rješenja u spotu mogu asocirati na to da je Socijaldemokratska partija Hrvatske odgovorna za sve ono što se u spotu riječima i slikom prikazuje a odnosi se na djelatnost komunista bivšeg režima.

2. Izborni plakat Mladeži HDZ-a koji prikazuje milicionara kako privode mladića a na kome velikim crvenim slovima piše slogan "Rad i poštenje?" može asocirati na slogan Socijaldemokratske partije "Radom i poštenjem" čime se također pokušava Socijaldemokratsku partiju Hrvatske proglasiti sljednikom bivšeg jugoslavenskog represivnog režima.

III. Zbog iznesenog Ustavni sud je našao da je izborni spot u dijelu navedenom u točki 1. i dio plakata naveden u točki 2. protivan:

- izbornim propisima (članci 31.i 32. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske - "Narodne novine", broj 11/94 - pročišćeni tekst, 68/95 i 108/96 i članak 19. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave - "Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96),

- odredbama Ustava Republike Hrvatske (članak 3., članak 14. - sloboda, jednakost pred zakonom, demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske),

- uljudbenim dosezima Republike Hrvatske kao demokratske države.

Izborni spot HDZ-a je protivan i Programskim pravilima Hrvatske radiotelevizije za praćenje "Izbora 97" (opće odredbe - I dio).

IV. U svezi s iznijetim Ustavni sud Republike Hrvatske upozorava:

- Hrvatska radiotelevizija te druge javne i privatne televizijske postaje ne smiju emitirati spot "Boji život za sve - zna se HDZ" u dijelu gdje se pokazuju čelnici Socijaldemokratske partije Hrvatske Ivica Račan i Zdravko Tomac,

- plakat Mladeži HDZ-a Hrvatska demokratska zajednica u izbornoj promidžbi smije koristiti, ali bez crvenog slogana "Rad i poštenje?".

Broj: U-VII-307/1997

Zagreb, 8. travnja 1997.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.