Zakoni i propisi - Pravni savjeti 34 02.04.1997 Odluka o utvrđivanju visine naknade izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 22. stavka 3. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95 i 59/96), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. ožujka 1997. godine donijela

ODLUKU

O UTVRĐIVANJU VISINE NAKNADE IZBORNE PROMIDŽBE ZA IZBOR ČLANOVA PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA
LOKALNE SAMOUPRAVE ODNOSNO JEDINICA LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

I.

Kandidati za članove županijske skupštine i članove Skupštine Grada Zagreba, koji se biraju pojedinačnim izborom u izbornoj jedinici, a koji na izborima dobiju najmanje 10% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 3.000,00 kuna.

Politička stranka čija kandidatska lista na izborima za županijsku skupštinu i izborima za Skupštinu Grada Zagreba dobije najmanje 5% glasova, dvije političke stranke čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za županijsku skupštinu i izborima za Skupštinu Grada Zagreba dobije najmanje 8% glasova, te tri i više političkih stranaka čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za županijsku skupštinu i izborima za Skupštinu Grada Zagreba, dobije najmanje 11% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 30.000,00 kuna.

II.

Kandidati za članove gradskih vijeća koji se biraju pojedinačnim izborom u izbornoj jedinici, koji na izborima dobiju najmanje 10% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 2.000,00 kuna.

Politička stranka čija kandidatska lista na izborima za gradsko vijeće dobije najmanje 5% glasova, dvije političke stranke čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za gradsko vijeće dobije najmanje 8% glasova, te tri i više političkih stranaka čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za gradsko vijeće dobije najmanje 11% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 20.000,00 kuna.

III.

Kandidati za članove gradskih vijeća grada do 10.000 stanovnika, koji se biraju pojedinačnim izborom u izbornoj jedinici, koji na izborima dobiju najmanje 10% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 1.500,00 kuna.

Politička stranka čija kandidatska lista na izborima za gradsko vijeće grada do 10.000 stanovnika, dobije najmanje 5% glasova, dvije političke stranke čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za gradsko vijeće dobije najmanje 8% glasova, te tri i više političkih stranaka, čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za gradsko vijeće dobije najmanje 11% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 15.000,00 kuna.

IV.

Kandidati za članove općinskih vijeća, koji se biraju pojedinačnim izborom u izbornoj jedinici, koji na izborima dobiju najmanje 10% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u iznosu od 1.500,00 kuna.

Politička stranka čija kandidatska lista na izborima za općinsko vijeće dobije najmanje 5% glasova, dvije političke stranke čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za općinsko vijeće dobije najmanje 8% glasova, te tri i više političkih stranaka čija zajednička ili koalicijska lista na izborima za općinsko vijeće dobije najmanje 11% glasova, imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe od 15.000,00 kuna.

V.

Pravo na naknadu troškova promidžbe iz točke I., II., III. i IV. ove Odluke ostvaruju kandidati odnosno političke stranke, nakon što mjerodavno izborno povjerenstvo jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave objavi rezultate izbora.

VI.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 015-01/97-02/06
Urbroj: 5030109-97-2
Zagreb, 27. ožujka 1997.

Predsjednik
mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.