Zakoni i propisi - Pravni savjeti 33 28.03.1997 Pravilnik o odori željezničkih djelatnika i načinu zaustavljanja prometa na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POMORSTVA, PROMETA I VEZA

Na temelju članka 321. stavka 2. točke 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 59/96 - pročišćeni tekst), u suglasnosti s ministrom unutarnjih poslova, donosim

PRAVILNIK

O ODORI ŽELJEZNIČKIH DJELATNIKA I NAČINU ZAUSTAVLJANJA PROMETA NA PRIJELAZU CESTE PREKO ŽELJEZNIČKE PRUGE U ISTOJ RAZINI

Članak 1.

(1) Ovim pravilnikom propisuje se odora željezničkih djelatnika i način na koji zaustavljaju cestovni promet na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini za vrijeme nailaska vlaka ili drugog vozila koji se kreće tračnicama.

(2) Željeznička pruga iz stavka 1. ovog članka je svaki željeznički kolosijek po kojemu se obavlja kretanje vlakova ili drugih vozila koja se kreću tračnicama.

(3) Željeznički djelatnik iz stavka 1. ovog članka je svaki djelatnik pravne osobe koja obavlja željeznički promet (HŽ - Hrvatske željeznice, industrijske željeznice i sl), koji u propisanoj odori i na propisani način zaustavlja cestovni promet na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini.

Članak 2.

(1) Željeznički djelatnik nosi odoru plave boje i reflektirajući zaštitni prsluk. Sastavni dio odore čini i plava kapa sa štitnikom, na čijoj sredini je znak HŽ odnosno industrijske željeznice.

(2) Zaštitni prsluk je žute boje s vodoravnim trakama sive boje koje reflektiraju svjetlost bijele boje.

Članak 3.

Znakove, kojima se naređuje zaustavljanje sudionika u cestovnom prometu ispred željezničke pruge, željeznički djelatnik može davati samo ako se nalazi na kolniku tako da ga mogu uočiti svi sudionici u prometu kojima su ti znakovi namijenjeni.

Članak 4.

(1) Ako na prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini (u daljnjem tekstu: prijelaz) promet zaustavlja samo jedan željeznički djelatnik, sudionike u cestovnom prometu zaustavlja prvo iz jednog, a zatim i iz drugog smjera odnosno naizmjenično.

(2) Ako na prijelazu promet istovremeno zaustavlja više željezničkih djelatnika, znakovi što ih daju moraju biti usklađeni.

Članak 5.

(1) Znakovi, što ih na prijelazu daju željeznički djelatnici, za sudionike u cestovnom prometu znače:

1. uspravno podignuta ruka s dlanom ili pločicom okrenutom prema naprijed, ili mahanje stalnim svjetlom crvene boje uspravno na uzdužnu os kolnika - znači obvezno zaustavljanje ispred prijelaza za sve sudionike u cestovnom prometu prema kojima je dlan odnosno pločica ili svjetlost okrenuta;

2. vodoravna predručena ruka savijena u laktu s otvorenom šakom, i kružno kretanje podlaktice i šake - znači dopušteno kretanje preko prijelaza za sve sudionike u cestovnom prometu, u čijem smjeru se ovaj znak daje.

(2) Znak iz stavka 1. točke 2. ovog članka može se davati i pločicom ili svjetlošću bilo koje boje.

(3) Sudionici u cestovnom prometu, koji su propisanim znakom zaustavljeni ispred prijelaza, ne smiju nastaviti kretanje preko prijelaza dok im se to propisanim znakom ne dopusti.

Članak 6.

(1) Pločica za davanje znakova iz članka 5. ovog pravilnika ima oblik kruga promjera 12 cm, žute boje s crvenim rubom širine najmanje 2 cm, na kojoj je s obje strane u žutom polju ispisan tekst "STOP VLAK".

(2) Pločica iz stavka 1. ovog članka nalazi se na rukohvatu i mora biti prevučena reflektirajućom tvari odgovarajuće boje.

Članak 7.

Svjetlosne znakove iz članka 5. ovog pravilnika željeznički radnik daje sredstvom koje se upotrebljava ručno (baterijska svjetiljka i sl.).

Članak 8.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-01/97-02/19
Ur. broj: 530-05-97-2
Zagreb, 25. veljače 1997.

Ministar
pomorstva, prometa i veza
mr. Željko Lužavec, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.