Zakoni i propisi - Pravni savjeti 33 28.03.1997 Odluka o izgradnji i investiranju u zdravstvene ustanove Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Na osnovi odredbi članka 40. stavka 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine" br. 1/97 - pročišćeni tekst) i članka 13. Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ("Narodne novine" br. 1/94), Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 29. sjednici održanoj 10. ožujka 1997. godine donijelo je

ODLUKU

O IZGRADNJI I INVESTIRANJU U ZDRAVSTVENE USTANOVE REPUBLIKE HRVATSKE

Članak 1.

Zdravstvene ustanove, koje su uključene u mrežu zdravstvene djelatnosti na području Republike Hrvatske, mogu započeti igradnju novih i rekonstrukciju, odnosno adaptaciju postojećih objekata, te nabavu nove, odnosno zamjenu postojeće medicinske ili nemedicinske opreme, pod uvjetom da pribave odobrenje ministra zdravstva uz prethodnu suglasnost direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod).

Članak 2.

Dokumentacija potrebna za ishođenje suglasnosti iz čl. 1. ove Odluke mora sadržavati projektnu zadaću s idejnim rješenjem, na osnovi kojeg mjerodavno tijelo graditeljstva izdaje potrebne potvrde i dozvole za izradu glavnog projekta, te popis medicinske i nemedicinske opreme uključujući planiranu investicijsku vrijednost i izvore osiguranja novčanih sredstava s priloženim odgovarajućim Odlukama.

Članak 3.

Izgradnja i rekonstrukcija u zdravstvenim ustanovama, te nabava nove ili zamjena postojeće medicinske i nemedicinske opreme sukladno ovoj Odluci obavlja se na način i prema postupku utvrđenim Zakonom o građenju ("Narodne novine" br. 77/92, 82/92, 26/93 i 33/95) i Uredbom o postupku nabave robe i usluga i ustupanja radova ("Narodne novine" br. 25/96, 26/96, 32/96 i 47/96), te odredbama posebnih zakona i propisa donesenih osnovom zakona.

Članak 4.

Odredbe članka 1., 2. i 3. ove Odluke ne primjenjuje se glede izvođenja radova koje se ne smatra rekonstrukcijom u smislu odredbi Zakona o građenju i radova koji su posebnim zakonom utvrđeni kao radovi za održavanje građevina u smislu praćenja stanja građevine i poduzimanja mjera nužnih za sigurnost i pouzdanost građevine, te život i zdravlje ljudi (investiciono i tekuće održavanje).

Članak 5.

Sredstva se za investicijska održavanja zdravstvenih ustanova obračunavaju prema stopi od 1,5%, a sredstva za tekuća održavanja prema stopi od 1,0% na nabavnu vrijednost osnovnih sredstava zdravstvene ustanove.

Članak 6.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o obustavi investicijskih ulaganja u zdravstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 70/91 i 49/92).

Članak 7.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 025-04/97-01/20
Urbroj: 338-01-04-97-1
Zagreb, 10. ožujka 1997.

Predsjednik Upravnog vijeća
Hrvatskog zavoda za
zdravstveno osiguranje
prim. dr. sc. Mate Ljubičić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.