Zakoni i propisi - Pravni savjeti 33 28.03.1997 Uputa za provođenje dijela Programa statističkih istraživanja Republike Hrvatske koji se odnosi na plače i materijalna prava zaposlenika u 1997. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZAVOD ZA PLATNI PROMET

Na temelju Programa statističkih istraživanja Republike Hrvatske za 1997. godinu ("Narodne novine" broj 28/97.), glavni direktor Zavoda za platni promet donosi

UPUTU

ZA PROVOĐENJE DIJELA PROGRAMA STATISTIČKIH ISTRAŽIVANJA REPUBLIKE HRVATSKE KOJI SE ODNOSI NA PLAĆE I MATERIJALNA PRAVA ZAPOSLENIKA U 1997. GODINI

1. Ovom Uputom utvrđuje se način ispunjavanja Statističkog izvještaja o isplatama plaća - Obrazac SPL (u daljnjem tekstu obrazac SPL) i Izvještaja o isplatama naknada materijalnih prava zaposlenika - Obrazac TMP (u daljnjem tekstu obrazac TMP).

2. Obrazac SPL ispunjavaju i dostavljaju Zavodu za platni promet sve pravne osobe pri isplati plaća. Obrazac SPL sastavni je dio upute i ispunjava se na ovaj način:

2.1. Pod rednim brojem 1 iskazuje se broj zaposlenika kojim se isplaćuje plaća u tekućem mjesecu.

Broj zaposlenika utvrđuje se tako da se broj ostvarenih sati rada i sati rada za koje zaposlenici primaju naknadu plaće iz sredstava pravne osobe podijeli s brojem mogućih sati rada.

2.2. Pod rednim brojem 2 iskazuje se iznos dijela mase sredstava isplaćene za plaće u mjesecu u kojem se obavlja isplata s doprinosima iz plaća, porezima i prirezima.

2.3. Pod rednim brojem 3 iskazuje se iznos mase sredstava za plaće iz naloga za isplatu u tom mjesecu s doprinosima iz plaća, porezima i prirezima.

2.4. Pod rednim brojem 4 iskazuje se podatak prema opisu iz obrasca.

2.5. Pod rednim brojem 5 iskazuje se isplaćena masa plaća u tekućem mjesecu po odbitku doprinosa iz plaća, poreza i prireza. Taj podatak se izvodi s rednog broja 4.

2.6. Pod rednim brojem 6 iskazuje se podatak o uplaćenim doprinosima iz plaća, porezu i prirezu (red. br. 5 + red. br. 6 = red. br. 4.).

2.7. Pod rednim brojem 7 iskazuje se podatak o iznosu najniže pojedinačne isplaćene plaće u tekućem mjesecu za puno radno vrijeme u bruto iznosu.

2.8. Pod rednim brojem 8 iskazuje se podatak o iznosu najniže pojedinačne isplaćene plaće u tekućem mjesecu za puno radno vrijeme po odbitku doprinosa iz plaća, poreza i prireza. Podatak se izvodi s rednog broja 7.

2.9. Pod rednim brojem 9 iskazuje se iznos najviše pojedinačne isplaćene plaće u bruto iznosu u tekućem mjesecu.

2.10. Pod rednim brojem 10 iskazuje se podatak o iznosu najviše pojedinačne plaće isplaćene u tekućem mjesecu po odbitku doprinosa iz plaća, poreza i prireza. Podatak se izvodi s rednog broja 9.

2.11. Pod rednim brojevima 11, 12 i 13 podaci se iskazuju prema opisu iz obrasca, za puno radno vrijeme.

2.12. Sve pravne osobe obvezne su u "kodu" 20 zaglavlja obrasca unijeti oznaku oblika vlasništva, i to:

- oznaku 1 unose pravne osobe u privatnom vlasništvu;

- oznaku 2 unose pravne osobe u pretežito privatnom vlasništvu;

- oznaku 3 unose pravne osobe u državnom vlasništvu;

- oznaku 4 unose pravne osobe u pretežito državnom vlasništvu;

- oznaku 5 unose pravne osobe koje se financiraju iz državnog proračuna i fondova te fondovi na razini Republike;

- oznaku 6 unose pravne osobe koje se financiraju iz proračuna i fondova (općinskih, gradskih, županijskih) te fondovi na lokalnoj razini;

- oznaku 7 unose ostali.

3. Radi osiguravanja potpune obuhvatnosti i kontinuiteta u podacima na razini Republike Hrvatske, pravne osobe koje su isplatile plaće u siječnju i veljači 1997. godine trebaju za isplate u svakom od tih mjeseci Zavodu za platni promet dostaviti podatke na Obrascu SPL najkasnije do 2. travnja, a za isplate u ožujku 1997. godine do 15. travnja 1997. godine.

4. Podaci u Obrascu TMP - Izvještaj o isplatama naknada troškova materijalnih prava zaposlenika iskazuju se:

4.1. U stupcu 2 pod rednim brojevima 1, 2, 3 i 9 unosi se broj zaposlenika kojima su isplaćene naknade materijalnih prava, a pod rednim brojem 12 broj zaposlenika prema stvarnom stanju krajem mjeseca.

4.2. U stupcu 3 iskazuje se isplaćena masa po pojedinim vrstama naknade materijalnih prava zaposlenika.

4.3. U stupcu 4 pod rednim brojevima 1, 2, 3 i 9 iskazuju se prosječno isplaćene naknade materijalnih prava po zaposleniku.

4.4. Obrazac TMP-Izvještaj o isplatama naknada materijalnih prava zaposlenika - podnose Zavodu za platni promet sve pravne osobe jednom u mjesecu, i to kao zbrojni obrazac isplaćenih naknada u proteklom mjesecu. Obrazac se podnosi do 5. u tekućem mjesecu za isplate obavljene u prethodnom mjesecu.

4.5. Radi osiguravanja potpune obuhvatnosti i kontinuiteta u podacima na razini Republike Hrvatske, pravne osobe koje su u siječnju, veljači i ožujku 1997. godine imale isplate naknada materijalnih prava zaposlenicima, trebaju za isplate u svakom od tih mjeseci Zavodu za platni promet dostaviti podatke na TMP obrascu najkasnije do 15. travnja 1997. godine.

5. Pravne osobe koje u Zavodu za platni promet imaju više žiroračuna, u zaglavlje obrazaca SPL i TMP unose uvijek isti broj žiroračuna bez obzira na to s kojeg žiroračuna obavljaju isplatu.

Broj: I-415/97.
Zagreb, 14. ožujka 1997.

Glavni direktor
Zavoda za platni promet
mr. Bogomil Cota, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.