Zakoni i propisi - Pravni savjeti 29 14.03.1997 Obvezatne upute OŽ-X i OLS-IX o načinu uređivanja prostorija u kojima će se glasovati na biračkom mjestu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, donosi

OBVEZATNE UPUTE OŽ-X I OLS-IX

O NAČINU UREĐIVANJA PROSTORIJA U KOJIMA ĆE SE GLASOVATI NA BIRAČKOM MJESTU

1. Kako bi se poštivala pravila o zabrani pogodovanja bilo koje političke stranke, ili bilo kojeg kandidata, u prostorijama u kojima će se glasovati ne mogu se isticati stranački simboli, fotografije, te drugi simboli i oznake, osim državnih simbola, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, kao što su grb Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske, te obilježja županija, gradova, odnosno općina sukladno njihovu statutu.

2. Prostorije u kojima će se glasovati moraju se urediti na način da se osigura tajnost glasovanja, dakle tako da nitko iz ostalog dijela prostorije ne može vidjeti kako je glasač popunio glasački listić.

3. Birački odbor na svakom biračkom mjestu dužan je, neposredno prije otvaranja birališta, na vidljivom mjestu ispred prostorije u kojoj će se glasovati izvjesiti oglas sa potpunim županijskim listama, općinskim odnosno gradskim listama i listama kandidata za koje se glasuje.

4. Kako bi birač znao u koju će glasačku kutiju ubaciti glasački listić, birački odbor je dužan na prednju stranu svake glasačke kutije istaknuti glasački listić kakav se ubacuje u tu glasačku kutiju.

Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-144
Zagreb, 13. ožujka 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.