Zakoni i propisi - Pravni savjeti 27 07.03.1997 Odluka o koncesiji pomorskog dobra u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma u Novigradu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske i članka 62. stavka 3. Pomorskog zakonika ("Narodne novine", br. 17/94., 74/94. i 43/96.) Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 28. veljače 1997., donio je

ODLUKU

O KONCESIJI POMORSKOG DOBRA U SVRHU IZGRADNJE I GOSPODARSKOG KORIŠTENJA LUKE POSEBNE NAMJENE - LUKE NAUTIČKOG TURIZMA U NOVIGRADU

I.

Na temelju javnog poziva za prikupljanje ponuda, objavljenog u "Narodnim novinama", br. 45/95 Sabor Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Davatelj koncesije), na temelju mišljenja Stručnog tijela za ocjenu koncesija osnovanog Rješenjem ministra pomorstva, prometa i veza i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja Klasa: 011-01/94-06/21., sukladno članku 63. stavku 3. Pomorskog zakonika, prihvaća ponudu "Civitas Nova" d.o.o. Novigrad (u daljnjem tekstu: Ovlaštenik), te ovom Odlukom Ovlašteniku daje koncesiju za korištenje pomorskog dobra.

Koncesija se daje za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene - luke nautičkog turizma na pomorskom dobru koje obuhvaća: k.o. Novigrad k.č. 2831/1, k.č. 2831/3, k.č. 2265, k.č. 2830 i k.č. 2828.

II.

Ovlaštenik se obvezuje da na pomorskom dobru koje ovom Odlukom dobija na korištenje izgradi i gospodarski koristi luku posebne namjene.

Svi radovi izgradnje, a naročito priroda, oblik, kvaliteta i opseg radova moraju biti u skladu s lokacijskom dozvolom (Klasa: UP/I-350-05/96-02/39 i 40 od 31. svibnja 1996.) i građevinskom dozvolom.

III.

Ovlaštenik je dužan izvoditi sve radove i gospodarski koristiti luku nautičkog turizma, u skladu sa zakonima i drugim propisima Republike Hrvatske iz područja zaštite okoliša, te lokacijskom, građevinskom i uporabnom dozvolom i to na način koji će osigurati zaštitu okoliša.

IV.

Davatelj koncesije daje na korištenje pomorsko dobro navedeno u točki I. ove Odluke Ovlašteniku na vrijeme od 40 godina, računajući od dana sklapanja Ugovora o koncesiji pomorskog dobra.

V.

Za korištenje pomorskog dobra navedenog u točki II. ove Odluke Ovlaštenik se obvezuje da će uredno plaćati davatelju koncesije godišnju naknadu.

Godišnja naknada koju Ovlaštenik plaća za korištenje pomorskog dobra sastoji se iz dva dijela:

a) stalni dio u iznosu od 0,20 DEM po m˛ površine godišnje,

b) promjenjivi dio naknade u iznosu od 2,5% od ukupnog godišnjeg prihoda luke nautičkog turizma.

Naknada iz stavka 2. ove točke plaća se u kunama prema srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske za DEM na dan uplate, na sljedeći način:

- stalni dio naknade plaća se od dana sklapanja Ugovora o koncesiji, i to uvijek za tekuću godinu unaprijed, a za godinu u kojoj je dana koncesija i za godinu u kojoj koncesija ističe, razmjerno preostalim mjesecima korištenja,

- promjenjivi dio naknade plaća se od prvog dana gospodarskog korištenja luke i to:

do 30. rujna u tekućoj godini prema prihodima u prvom polugodištu,

do 30. travnja za drugo polugodište protekle godine.

VI.

Davatelj koncesije obvezuje ministra pomorstva, prometa i veza na provedbu ove Odluke i ovlašćuje ga da s Ovlaštenikom sklopi Ugovor o koncesiji pomorskog dobra prema odredbama točke I. ove Odluke, sukladno Nacrtu toga ugovora s kojim je Davatelj koncesije upoznat u postupku donošenja ove Odluke.

VII.

Ako Ovlaštenik u roku 15 dana od dana donošenja ove Odluke ne potpiše Ugovor o koncesiji pomorskog dobra, gubi sva prava određena ovom Odlukom.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 934-01/96-01/01
Zagreb, 28. veljače 1997.

ZASTUPNIČKI DOM
SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik
Zastupničkog doma Sabora
akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.