Zakoni i propisi - Pravni savjeti 26 05.03.1997 Program Hrvatske garancijske agencije Razvitak
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 4. stavka 4. Zakona o Hrvatskoj garancijskoj agenciji ("Narodne novine", br. 29/94. i 106/95.) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. veljače 1997. godine donijela

PROGRAM

HRVATSKE GARANCIJSKE AGENCIJE "RAZVITAK"

1. SVRHA PROGRAMA

Svrha programa je pomaganje razvoja uspješnih privatnih poduzetnika - privatnih trgovačkih društava i obrtnika (u daljnjem tekstu: poduzetnici).

Mjera koju Hrvatska garancijska agencija (u daljnjem tekstu: HGA) poduzima u okviru ovog Programa je izdavanje garancija za kredite koje su banke, štedionice i druge pravne osobe (kreditori) odobrile poduzetnicima.

2. PRAVO NA ZAHTJEV

Poduzetnici koji imaju pravo podnijeti zahtjev za podršku su:

1. koji imaju sjedište, odnosno prebivalište u Republici Hrvatskoj,

2. koji su u 100%-tnom u privatnom vlasništvu, s time da najmanje 75% društva mora biti u vlasništvu fizičkih osoba,

3. čiji zbroj bilance nakon odbitka gubitka iskazanog u aktivi ne prelazi iznos 11.100.000,00 kuna,

4. čiji prihodi u dvanaest mjeseci prije sastavljanja bilance ne prelaze iznos 22.000.000,00 kuna,

5. koji u posljednjih dvanaest mjeseci imaju u prosjeku najviše do 100 uposlenih,

6. koji uspješno posluju najmanje jednu godinu,

7. kod kojih vlastito učešće u financiranju investicije iznosi najmanje 10%,

Poduzetnik nema pravo na zahtjev:

1. ako je suvlasnik u dva ili više trgovačkih društava s više od 30% udjela u svakom od njih,

2. ako je vlasnik dva ili više obrta.

3. VRSTE INVESTICIJA ZA KOJE SE MOŽE DOBITI GARANCIJA

Garancije se mogu odobriti isključivo za investicijske projekte koji se financiraju iz kredita, koje su odobrili kreditori ili će ih odobriti u slučaju dobivanja garancije HGA.

Udio trajnih obrtnih sredstava koja se mogu financirati iz kredita ne smije prelaziti 25% iznosa kredita.

Pravo za dobivanje garancije nemaju investicije usmjerene u:

- kupnju udjela u trgovačkim društvima,

- investicije u ugostiteljske djelatnosti koje pružaju isključivo ili pretežno usluge točenja pića,

- investicije u sredstva javnog priopćavanja.

Kriterije i prioritete za izdavanje garancija određuje HGA u suradnji s nadležnim institucijama Republike Hrvatske, s time da proizvodne djelatnosti imaju poseban prioritet.

4. OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE GARANCIJE

UGA u sklopu ovoga programa može izdati garanciju za kredite u iznosu od 1.450.000,00 kuna, u visini do 80% potraživanja po osnovi glavnice kredita.

Nadzorni odbor HGA određuje u skladu s uvjetima na tržištu kapitala najvišu kamatnu stopu za kredite za koje se može izdati garancija HGA.

Rok garancije ovisi o trajanju otplate kredita, ali najviše 10 godina, pri čemu se vrijeme počeka otplate uključuje u navedene rokove.

Visina naknade za izdane garancije iznosi 0,95% od iznosa glavnice kredita, naplaćuje se jednokratno, a mijenja se u skladu s godišnjim planom aktivnosti HGA.

5. ZAHTJEV ZA DOBIJANJE GARANCIJE

Zahtjev za izdavanje garancija i dodjeljivanje potpore od HGA predaje se na posebnom obrascu koji se može dobiti kod kreditora. Obrazac mora biti u cijelosti i točno ispunjen i ovjeren od strane poduzetnika i kreditora, i dostavljen HGA isključivo putem kreditora.

Zahtjevu treba priložiti po jedan primjerak (presliku) slijedećih dokumenata:

1. Potvrde o pravnom statusu:

- za obrtnike: obrtnica odnosno povlastica za povlaštene obrte,

- za trgovačka društva: rješenje o upisu u sudski registar i sve naknadne izmjene u registraciji, obavijest o razvrstavanju po granama djelatnosti Državnog zavoda za statistiku, obrazac prijave potpisa.

2. Sažeto mišljenje kreditora o procjeni podnesenog kreditnog zahtjeva

Izvješće o podnesenom kreditnom zahtjevu i obrazloženje ključnih čimbenika koji su bili temelj prijedloga odluke za odobravanje kredita.

3. Životopis poduzetnika i nositelja projekta, kratki opis investicijskog projekta, troškovnik s popisom dobavljača, plan prihoda i rashoda za vrijeme trajanja kredita i ostale neophodne ekonomske pokazatelje, predračuni i fakture za robu i usluge iz kreditnog zahtjeva.

Kod građevinskih projekata potrebno je priložiti ovjerenu presliku građevinske dozvole, ako je zakonom predviđena.

4. Predočenje bilance i računa dobitka i gubitka za najmanje jednu godinu koja prethodi godini u kojoj se traži garancija, zajedno s popisom izvršenih ulaganja. Kod djelatnosti koje nemaju obvezu vođenja poslovnih knjiga potrebno je predočiti potvrde o imovinskom stanju i podatke o dobiti i gubitku za najmanje jednu godinu koja prethodi godini u kojoj se traži podrška s popisom ulaganja i podatkom o visini sredstava koje poduzetnik osobno podiže s računa trgovačkog društva ili obrta.

U slučajevima kada se zahtjev za izdavanje garancije odbija, HGA je dužna pismeno obavijestiti podnositelja o svojoj odluci.

Ne postoji pravna osnova prema kojoj bi se nekome morala odobriti garancija.

6. INSTRUMENTI OSIGURANJA POVRATA I NAČIN KORIŠTENJA KREDITA

Instrumenti koje kreditori moraju uzimati kao zajedničko osiguranje vraćanja kredita su:

a) hipoteka na nekretnine u visini iznosa kredita 1:1. Nekretnine moraju biti osigurane kod osiguravajućeg društva, a polica osiguranja vinkulirana u korist kreditora,

b) akceptni nalozi i mjenice korisnika kredita.

HGA može u posebno obrazloženim slučajevima odustati od hipoteke na nekretnine i prihvatiti druge zamjenske instrumente osiguranja.

Sredstva za koje je odobren kredit moraju se izravno doznačiti dobavljačima u skladu s predračunima i fakturama za robu i usluge iz kreditnog zahtjeva. Gotovinska isplata kredita moguća je najviše u iznosu od 10% od ukupno odobrenog iznosa kredita. Veća gotovinska isplata moguća je uz pismeni pristanak HGA u izuzetnim slučajevima.

Odnosi HGA s poduzetnikom i kreditorom definiraju se zajedničkim Ugovorom.

7. KONTROLA

Banka ili štedionica je obvezna kontrolirati namjensko trošenje kredita i o svim bitnim saznanjima izvijestiti HGA u roku od 8 dana od saznanja.

HGA ima pravo uvida u svu dokumentaciju banke ili štedionice, koja se odnosi na kredit, kao i uvid u poslovnu dokumentaciju malog poduzetnika u njihovim poslovnim prostorijama.

Tumačenje pojedinih točaka ovog Programa daje HGA.

8. ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj Program će se objaviti u "Narodnim novinama".

Klasa: 450-02/97-01/01
Urbroj: 5030116-97-1
Zagreb, 27. veljače 1997.

Potpredsjednik
mr. Borislav Škegro, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.