Zakoni i propisi - Pravni savjeti 21 20.02.1997 Obvezatne upute broj OŽ-OLS V Korištenje stručnih naziva i akademskih stupnjeva kandidata za zastupnike
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispr. 63/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE BROJ OŽ-OLS V

KORIŠTENJE STRUČNIH NAZIVA I AKADEMSKIH STUPNJEVA KANDIDATA ZA ZASTUPNIKE

Člankom 15. stavkom 2. i 3. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske određeno je da se u prijedlogu kandidata za zastupnike i njihove zamjenike, koji se biraju pojedinačno u izbornoj jedinici i u prijedlogu za županijske liste navodi: ime i prezime, nacionalnost, adresa i matični broj svakog predloženog kandidata.

Na listu kandidata uz ime i prezime kandidata i matični broj, navodi se i naziv stranke, stranaka ili stranačke koalicije koje su predložile kandidate (članak 17. stavak 1. Zakona o izboru zastupnika u Sabor Republike Hrvatske i članak 16. stavak 1. i 3. Zakona o izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", broj 90/92, 69/95, 59/96 i ispr. 63/96).

Izborno povjerenstvo koje prihvaća i objavljuje imena kandidata za Županijski dom Sabora Republike Hrvatske, te kandidate za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave koristit će prilikom sastavljanja liste kandidata i kandidatske liste isključivo podatke o kandidatima iz prijedloga stranaka ili skupine birača, a ne podatke iz očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature.

Izborno povjerenstvo će na listama kandidata i kandidatskim listama, te na glasačkim listićima uz ime i prezime kandidata označiti slijedeće stručne nazive i akademske stupnjeve:

- akademik (ispred imena kandidata), za redovne članove HAZU,

- dr. sc. (ispred imena kandidata koji su stekli doktorat znanosti),

- mr. sc. (ispred imena kandidata koji su stekli magisterij znanosti).

Svi ostali stručni nazivi i zvanja (primjerice dr. med., dr. stom. dipl. iur., dipl. oec., dipl. ing. i sl.) označit će se iza imena i prezimena kandidata.

Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-54
Zagreb, 18. veljače 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.