Zakoni i propisi - Pravni savjeti 21 20.02.1997 Obvezatne upute OŽ-VII Glasonanje osoba na službi u oružanim snagama, članova posade poomorskih i riječnih brodova i osoba lišenih slobode
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 31. stavka 1. toč. 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96), Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE OŽ-VII

GLASOVANJE OSOBA NA SLUŽBI U ORUŽANIM SNAGAMA, ČLANOVA POSADE POMORSKIH I RIJEČNIH BRODOVA I OSOBA LIŠENIH SLOBODE

1. Osobe na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske i lišeni slobode, na izborima koji će se održati 13. travnja 1997. godine, glasovat će samo za kandidate za Županijski dom Sabora Republike Hrvatske.

Samo u slučaju ako se na dan izbora navedene osobe zateknu u mjestu svoga stalnoga prebivališta mogu glasovati i za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave (županijsku skupštinu te općinsko ili gradsko vijeće) na biračkom mjestu svoga prebivališta.

2. Osobe na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar uprave na prijedlog ministra obrane.

Članovi posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske, glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pomorstva, prometa i veza.

Lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa.

Rješenja o određenju biračkih mjesta donosi nadležni ministar.

3. Biračke odbore za osobe na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske i za lišene slobode imenuju županijska izborna povjerenstva odnosno Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba na čijem se području nalazi biračko mjesto, a za članove posade pomorskih i riječnih brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar).

4. Da bi nadležna izborna povjerenstva mogla imenovati članove biračkih odbora potrebno je da im:

- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ili nadležna zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske za koje je određeno biračko mjesto,

- uprave trgovačkih društava - vlasnika brodova na kojima je određeno biračko mjesto i

- Ministarstvo pravosuđa ili uprava ustanove u kojoj se nalaze osobe lišene slobode,

hitno dostave prijedlog imena osoba koje će se imenovati u biračke odbore, s tim da te osobe ne mogu biti članovi niti jedne političke stranke (članak 29. stavak 5. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske).

5. Birači iz točke 1. ovih Obvezatnih uputa (osobe na službi u oružanim snagama, članovi posade brodova Hrvatske trgovačke mornarice koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske i osobe lišene slobode) glasuju za kandidate za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske one županije u kojoj birač ima svoje stalno prebivalište.

6. Tijela uprave, nadležna za poslove opće uprave, koja vode popise birača u mjestu prebivališta za osobe na službi u oružanim snagama, članove posade brodova i osoba lišenih slobode, dostavit će izvode iz popisa birača za te osobe onim županijskim izbornim povjerenstvima, na čijem se području nalaze biračka mjesta na kojima će glasovati te osobe.

Da bi se ti izvodi iz popisa birača mogli na vrijeme dostaviti nadležnim županijskim povjerenstvima, zapovjedništva postrojbi Hrvatske vojske, trgovačka društva - vlasnici brodova koji će se na dan izbora zateći izvan granica Republike Hrvatske i uprave ustanova u kojoj se nalaze osobe lišene slobode, dostavit će hitno podatke o spomenutim biračima, tijelima uprave nadležnim za poslove opće uprave koje vode popise birača, u mjestu u kojemu ti birači imaju prebivalište.

7. Biračka mjesta za birače na službi u oružanim snagama Republike Hrvatske, posada brodova Hrvatske trgovačke mornarice i za osobe lišene slobode, neće se objaviti u oglasima sa popisom biračkih mjesta na području općinskih i gradskih izbornih jedinica.

Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-53
Zagreb, 18. veljače 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.