Zakoni i propisi - Pravni savjeti 21 20.02.1997 Obvezatne upute OŽ-IX i OLS-VII o načinu rada biračkog odbora za provođenje izbora za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 31. stavka 1. točke 2. Zakona o izborima zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 30/93 - pročišćeni tekst, 11/94, 68/95 i 108/96) i članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave ("Narodne novine", br. 90/92, 69/95, 59/96 i 63/96) Izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, donosi

OBVEZATNE UPUTE OŽ-IX i OLS-VIII

O NAČINU RADA BIRAČKOG ODBORA ZA PROVOĐENJE IZBORA ZA ZASTUPNIKE U ŽUPANIJSKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE I ZA ČLANOVE PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE ODNOSNO JEDINICA LOKALNE UPRAVE I SAMOUPRAVE

1. Izbori za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave odnosno jedinica lokalne uprave i samouprave provodit će se na istim biračkim mjestima i pred istim biračkim odborima koje za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća, Gradske skupštine Grada Zagreba i za članove županijske skupštine imenuju općinska odnosno gradska izborna povjerenstva te Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba (članak 32. alinea 2. i 3. i članak 33. alinea 2. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne uprave i samouprave).

2. Isti birački odbor neposredno će provoditi glasovanje za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove predstavničkih tijela općina, gradova i županija, što znači da će na svakom biračkom mjestu biti pet glasačkih kutija:

- jedna glasačka kutija za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;

- dvije glasačke kutije za izbor članova županijske skupštine (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista);

- dvije glasačke kutije za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista).

3. Birački odbor dužan je, prije otvaranja biračkog mjesta, zapečatiti svaku glasačku kutiju na mjestima na kojima se glasačka kutija otvara.

Ukoliko glasačka kutija, tijekom glasovanja bude napunjena glasačkim listićima, tako da se putem nje ne može više glasovati, birački odbor će zapečatiti glasačku kutiju do prebrojavanja glasova na mjestu (otvoru) na kojem se ubacuju glasački listići.

Pečaćenje se obavlja upotrebom jemstvenika ili drugom odgovarajućom vrpcom, te pečatnim voskom.

4. Birački odbor mora na propisanom obrascu, u zakonskom roku, sastaviti zapisnik o radu biračkog odbora i to:

- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;

- za izbor člana županijske skupštine (za pojedinačnog kandidata);

- za izbor članova županijske skupštine (za liste kandidata);

- za izbor člana općinskog odnosno gradskog vijeća (za pojedinačnog kandidata);

- za izbor članova općinskog odnosno gradskog vijeća (za liste kandidata).

5. Zapisnik o radu birački odbor mora predati:

- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske županijskom izbornom povjerenstvu;

- za izbor članova županijske skupštine (za pojedinačnog kandidata i za liste kandidata) općinskom odnosno gradskom izbornom povjerenstvu;

- za izbor članova općinskih odnosno gradskih vijeća (za pojedinačnog kandidata i za liste kandidata) općinskom odnosno gradskom povjerenstvu.

6. Točke 2., 4. i 5. ovih Obvezatnih uputa ne odnose se u cijelosti na izbore u Gradu Zagrebu.

Birački odbori u Gradu Zagrebu provodit će glasovanje za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i za članove Gradske skupštine Grada Zagreba, što znači da će na području Grada Zagreba na svakom biračkom mjestu biti tri glasačke kutije:

- jedna glasačka kutija za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;

- dvije glasačke kutije za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba (jedna za izbor člana koji se bira pojedinačno u izbornoj jedinici, a druga za izbor članova na temelju kandidatskih lista).

7. Birački odbori na području Grada Zagreba moraju sastaviti zapisnik o radu biračkih odbora i to:

- za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske;

- za izbor člana Gradske skupštine Grada Zagreba (za pojedinačnog kandidata);

- za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba (za liste kandidata).

8. Zapisnik o radu birački odbori u Gradu Zagrebu moraju predati Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zagreba.

Klasa: 013-01/97-01/01
Urbroj: 599-97-57
Zagreb, 18. veljače 1997.

Predsjednik
Ivan Mrkonjić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.