Zakoni i propisi - Pravni savjeti Stručno-teorijski dio programa (naukovanje) za zanimanje PRODAVAČ
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Na temelju članka 39. stavka 2. Zakona o obrtu ("Narodne novine", br. 77/93), ministar gospodarstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi

STRUČNO-TEORIJSKI I PRAKTIČNI DIO PROGRAMA

(NAUKOVANJE)

ZA ZANIMANJE PRODAVAČ

I. DVOJNI SUSTAV OBRAZOVANJA ZA POTREBE OBRTNIŠTVA

Osnovna karakteristika dvojnog sustava obrazovanja je odvojenost općeobrazovnog od stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa naukovanja.

Nastava stručno-teorijskih sadržaja naukovanja ostvaruje se u obrtničkoj i drugim srednjim strukovnim školama. Praktični dio naukovanja izvodi se kod obrtnika i u obrtničkoj školi. Nastavni proces organizacijski i programski treba postaviti tako da daje optimalne obrazovne i odgojne učinke. Kako su obrtnička zanimanja vrlo raznolika nemoguće je propisati jednoobrazni pristup organiziranju i izvođenju nastave pa je naukovanje moguće organizirati uz primjenu najraznovrsnijih organizacijskih rješenja, uzimajući u obzir posebnosti pojedinih zanimanja, a što se utvrđuje izvedbenim programom.

Modeli organizacije nastave vrlo su često bitno različiti od modela koji se primijenjuju za općeobrazovne sadržaje.

Ovi načini omogućuju veću racionalnost obrazovanja. Važna je karakteristika dvojnog sustava obrazovanja, da je završetak naukovanja odvojen od općeobrazovnog dijela programa.

Naukovanje završava polaganjem pomoćničkog ispita.

II. OPĆI I POSEBNI CILJEVI OBRAZOVANJA

Svrha i cilj naukovanja za stjecanje obrtničkog zanimanja je stjecanje znanja, vještina i navika koje omogućuju polazniku da po završetku naukovanja samostalno obavlja poslove i radne zadaće na razini pomoćničkog zvanja.

U skladu s navedenim određuju se sljedeći opći ciljevi naukovanja:

Kao posebni ciljevi naukovanja za zanimanje prodavača određuju se:

Naukovanje je temeljeno na didaktičnom principu egzemplarnosti. U procesu naukovanja učenik mora izvesti i uvježbati sve operacije propisane programom.

Pri izradbi izvedbenog programa treba detaljno navesti predmete rada, sredstva za rad, načine izvođenja nastave, zaštitu na radu i ekološke zahtjeve.

Također je važno definirati vrednovanje rezultata naučnika. Kvaliteta naukovanja procjenjivat će se kontrolnim ispitima i to u I. i II. godini (jedanput godišnje).

Organizacija naukovanja ovisit će o svakoj trgovačkoj školi i postojećoj mreži prodavaonica.

Izvedbenim programom nužno je utvrditi gdje će se i s kojim fondom sati, organizirati praktični dio naukovanja. Treba voditi računa da naučnik najveći dio vremena mora provesti u prodavaonici s kojom ima sklopljen ugovor o naukovanju. Naučnike istog godišta treba podijeliti u obrazovne skupine i rasporedom točno odrediti njihov boravak u školi. Preporučljivo je da svaka obrazovna skupina u svakom polugodištu, provede jedan vremenski didaktički oblikovan blok u školi, a ostali dio u prodavaonicama s kojima ima sklopljen ugovor o naukovanju. Vremenska dimenzija bloka uvjetovana je ukupnim fondom sati potrebnim za ostvarivanje teorijskog dijela naukovanja i vježbi.

III. NASTAVNI PROGRAM NAUKOVANJA

  1. Praktični dio naukovanja

1. Osnovno obrazovanje

I. GODINA NAUKOVANJA

Redni broj

Opis obrazovanja

(posebni ciljevi)

Znanja i vještine koje se moraju usvojiti

(sadržaj programa)

Raspored po polugodištima

1

2

3

4

1

2

1. Sigurnost na radu, zaštita okoliša, racionalno korištenje Primjena zakonskih propisa o zaštiti na radu u trgovini

Upoznati se s pravnim propisima osiguranja u slučaju nesreće

Opisati ponašanje koje može prouzročiti nesreću, navesti tipične izvore nesreće i situacije u kojma se nesreće najčešće događaju

Ljudski faktor kao izvor nezgode

Ostali izvori opasnosti

Postupak s otpadom

Opasnosti od električne struje

Znati važne propise o sprečavanju požara i o uređajima za zaštitu od požara

Navesti moguće opasnosti koje nastaju pri rukovanju otrovima, plinovima i lakozapaljivim materijalima

Uporaba osnovnih zaštitnih sredstava pri radu










Usvajati tijekom cijelog naukovanja

Obveze poduzeća i prodavača o odnosu prema zaštitnim sredstvima

Opisati poželjno ponašanje kod nesreće i primjenu prve pomoći

Ekološki čimbenici


Usvajati tijekom cijelog naukovanja

2. Provođenje higijenskih mjera Objasniti značenje higijene pri radu

Pridržavati se zakonskih propisa o higijeni

Čišćenje prodavaonice, pomoćnih prostorija, polica, stalaža i robe

Vrijeme čišćenja, tekuće čišćenje i čišćenje na kraju radnog vremena

Zaštitna odjeća

Djelovanje sredstava za čišćenje na predmete i mogućnost oštećenja robe i inventara

Dezinfekcija skladišta i sredstva za dezinfekciju





Usvajati tijekom cijelog naukovanja

3. Poznavanje prodavaonice Upoznavanje učenika s prodavaonicom i njenim unutrašnjim uređenjem

Upoznavanje učenika s radnim mjestom prodavača i njegovim zadaćama

Upoznavanje učenika s osobljem u prodavaonici, te s radnim vremenom prodavaonice

Vanjski izgled prodavaonice


+

+

+

+

4. Korištenje i održavanje aparata, strojeva i uređaja u prodavaonici Opisati način rada i mogućnosti korištenja aparata, strojeva i uređaja koji se koriste u prodavaonici,

Opisati funkciju vage (i automatske)

Rukovati strojevima, čistiti i održavati strojeve (u skladu s propisima o higijeni u prodavaonici)


+

+

+

Održavanje mjerila i pravodobna provjera mjernih uređaja

čišćenje i održavanje sprava za mjerenje

+

+

5. Skladištenje robe Uređaji za skladištenje, vrste i postupci kod skladištenja

Objasniti utjecaj mikroklimatskih uvjeta na postojanost robe

Primitak robe (kvalitativni i količinski)

Skladištiti robu obzirom na vanjske utjecaje

Ambalažiranje robe

+


+


+

+

+

6. Postupak s kupcima Uloga i lik prodavača u procesu prodaje

Doček i ispraćaj kupca

Razlikovati tipove kupaca

+

+



+

7. Izlaganje robe Raspoređivanje i slaganje robe po vrstama, srodstvu i uporabi na police, stolove, vitrine, rashladne uređaje i dr.

Smještaj robe na police i ostala mjesta za izlaganje robe

Načini izlaganja robe i načela koja pri tome treba poštivati


+

+




+

8. Osnove unapređenja prodaje Cilj reklame

Napraviti natpise s uputama i cijenama

Sredstva i mogućnosti reklame

+


+

+

9. Ponuda robe i ispisivanje cijena Sastavljanje cjenika, postavljanje cjenika u prodavaonici

Objasniti važnost ponude i uputa o cijenama

+


+

10. Savjetovanje i posluživanje kupaca Prodajna prezentacija

Mjerenje

Obračunavanje

Pakiranje robe, odabir ambalaže, primjena tehnike pakiranja

Izdavanje robe




+

+

+

+

+

11. Promet robe i novca Načini plaćanja

Ispostavljanje paragon blokova

+


+

12. Poznavanje robe Upoznati učenike s robom u prodavaonici

Upoznavanje vrsta roba prema namjeni

Detaljno upoznavanje oblika robe, mjera, količinskog pakiranja, naziva i cijena robe

Upoznavanje sa svrhom robe, uporabom

Poznavati propise o živežnim namirnicama, o obilježavanju živežnih namirnica, označavanju cijena, pakiranju

Primjena zakonskih propisa o živećnim namirnicama

Znati sva načela o živežnim namirnicamai njihovom skladištenju

+

+

+

+

+

+





+

2. Posebno obrazovanje

II I III. GODINA NAUKOVANJA

Redni broj

Opis obrazovanja

(posebni ciljevi)

Znanja i vještine koje se moraju usvojiti

(sadržaj programa)

Raspored po polugodištima

1

2

3

4

3

4

5

6

1. Sigurnost na radu, zaštita okoliša, racionalno korištenje energije Provođenje higijenskih mjera, korištenje I održavanje aparata, strojeva I uređaja u prodavaonici

Usvajati tijekom cijelog naukovanja

2. Skladištenje i kontrola robe Objasniti značenje inventure i kontrole skladišta

Ispitati kvalitetu robe

Skladištiti robu prema trajnosti

Skladištenje robe u hladnjačama

Kontrola skladišta i inventura

Vrste popisivanja robe

Dokumentacija za popisivanje robe

Popis i obilježavanje otpremne ambalaže

Nabava i preuzimanje robe, tehnike, potrebna dokumentacija

Radnje kod kvalitativnog i količinskog preuzimanja robe, potrebna dokumentacija

Isporuka naručene robe

Sastavljanje zapisnika o promjeni cijena

+

+



+


+




+


+

+





+

+

+

+


+

3. Postupanje s kupcima Stvoriti odnos prema kupcima

Opisati ponašanje prema kupcima u specijalnim slučajevima kao što su reklamacije

Odrediti motive kupovanja i istraživanja želja kupaca

Prodavač kao savjetnik kupca

+



+

+

+

4. Izlaganje i ukrašavanje robe u prodavaonici Izlaganje robe prema namjeni

Robu izložiti na prodajnom mjestu, dekorirati je

Napraviti reklamni izlog

Izlog urediti za specijalne prigodne namjene

Funkcija izloga

Pakiranje i ukrašavanje poklona

+


+

+




+

+






+

5. Reklama i unapređenje prodaje Izraditi reklamna sredstva

Upotrebiti reklamna sredstva

Robu izložiti i promovirati

Prigodna prodaja

+

+

+




+

6. Ponuda i prodaja robe Opisati vrste trgovačke robe

Ocijeniti ponudu robe prema razlici u kvaliteti i cijenama

Odabrati robu prema željenom asortimanu

Obilježiti robu

Naručivanje robe

Obračunati prodajne cijene

+

+

+


+

+






+

7. Savjetovanje i posluživanje kupaca Faze prodajnog razgovora

Pripremati i obrađivati narudžbe

Savjetovati kupce

+

+



+

8. Pakiranje i izdavanje robe Isporuka naručene robe

Robu transportirati prema specifičnostima i isporučiti je kupcima

+



+

..9. Promet robom i novcem Rad na registar blagajni

Blagajnički maksimum

Obračun i knjiženje dnevnog utrška

Navesti vrste poreza

Navesti osiguranja i njihove važnosti za poduzeće

Sudjelovati kod izrade statističkih podataka o robi

Navesti propise o oblicima pismenog saobraćaja, naročito tiskanice za isporuku

Sastaviti primjerke za knjigovorstvo

Obrađivati specijalne slučajeve, kao što su reklamacije, zamjene

Poslovno dopisivanje prodavaonice

Prodaja robe na zajam i ostale načine plaćanja

+





+


+

+

+

+






+

+

+

+

+

B. Stručno-teorijski dio naukovanja

1. Tehnologija prodaje

1.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom

Red.br.

Nastavno područje

Broj sati po obrazovnim godinama

I.

II.

III.

Ukupno

1.

Higijena rada

20

.

.

20

2.

Zaštita na radu

15

-

-

15

3.

Trgovinsko poslovanje

105

105

96

306

4.

Promidžbene aktivnosti

-

35

-

35

5.

Psihologija prodaje

-

35

-

35

UKUPNO SATI

140

175

96

411

1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja

I. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Higijena rada Higijena radnog mjesta

Uvjeti rada u trgovini

Osobna higijena

Higijenske navike prodavača

2.

Zarazne bolesti Epidemiologija zaraznih golesti

Crijevne zarazne bolesti

Paraziti probavnih organa

Kapljične zaraze

Kožne i spolne bolesti

Paraziti kože

3.

Zaštita od zaraznih bolesti Izvori zaraze

Način prenošenja uzročnika zaraznih bolesti

Načini ulaska uzročnika u organizam

Mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti:

  • dezinfekcija
  • dezinsekcija
  • deratizacija
  • cijepljenje

4.

Psihoaktivne tvari i zdravlje čovjeka Alkohol
  • razvoj, djelovanje i suzbijanje alkoholizma

Opojne droge

vrste, mjere i zaštita

Pušenje duhana

  • borba protiv pušenja

5.

Sanitarni nadzor Zakon o sanitarnoj inspekciji

Zakon o zdravstvenoj inspekciji živežnih namirnica i drugih predmeta

Zakon o zdravstvenom nadzoru nad živežnim namirnicama i drugim predmetima

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje ugrožavaju ljudski rod

6.

Sigurnost na radu u trgovini Načela zaštite na radu

Pravila zaštite na radu

Ostvarivanje prava zaštite na radu

Osposobljavanje djelatnika za rad na siguran način

Izvori opasnosti i mjere zaštite na radu

Mehanički izvori opasnosti

Opasnosti od električne struje

Mikroklimatski uvjeti

Biološke štetnosti

Opasnosti od požara i eksplozije

Zaštita od požara

7.

Osnovni pojmovi o trgovini i robnom prometu Pojam robnog prometa

Važnost, svrha i cilj robnog prometa

Vrste robnog prometa

Trgovina

Pojam trgovine i povijesni razvoj trgovine

Zadaci i funkcije trgovine

Vrste trgovine

8.

Trgovačka poduzeća Pojam i karakteristike

Klasifikacija trgovačkih poduzeća

Poduzeća za promet robe

Poduzeća za usluge u trgovini

Poslovne jedinice za promet robe

Skladišta

Trgovinska predstavništva

Otkupne stanice

Prodavaonice

9.

Prodavaonice Pojam prodavaonice

Vrste prodavaonica

Vrste prodavaonica prema vrsti robe

Vrste prodavaonica prema načinu prodaje

Vrste prodavaonica prema obujmu prodaje

Ostale vrste prodavaonica

Oblici prodaje na malo van prodavaonice

Smještaj prodavaonice

Sredstva rada u prodavaonicama

Osoblje prodavaonice

10.

Poslovanje prodavaonice Vrste robe u prodavaonici

Zalihe robe u prodavaonici

Naručivanje robe za prodavaonicu

Preuzimanje naručene robe

Priprema robe za prodaju

Proces prodaje robe

Raspored i izlaganje robe u prodavaonici

Izlaganje robe u izlogu

Proces prodaje robe potrošačima

Evidencija poslovanja prodavaonice

Kontrola poslovanja prodavaonice

II. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Tržište Pojam tržišta

Vrste tržišta

Elementi tržišta

Organizacijski oblici tržišta

Propisi o poslovanju na tržištu i u robnom prometu

2.

Marketing Pojam i razvojne faze marketinga

Funkcije marketinga

3.

Osobna prodaja Osobna prodaja kao interaktivni proces

Tijek prodajnog razgovora

Priprema za vođenje prodajnog razgovora

Uspostavljanje kontakta s kupcem

Određivanje potreba kupca

Predočenje ponude

Načini rješavanja prigovora i reklamacija

Zaključivanje prodajnog razgovora

4.

Unapređivanje prodaje Promocija kao funkcija marketing koncepcije poslovanja trgovine

Promocijske aktivnosti u trgovini

Oblikovanje spleta promocijskih aktivnosti u trgovini

Pojam promocijskog spleta

Ciljevi, učinci i čimbenici promocijskog komuniciranja u trgovini

Ciljevi unapređenja prodaje u trgovini

Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na robu

Degustacije

Demonstracije

Nagradni natječaji

Sezonske akcije u trgovini

Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na prodajne prostore

Djelatnosti unapređenja prodaje u izlogu

Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na kupca i prodavača

Organizaciono obrazovanje prodavača

5.

Distribucija Pojam i zadaci distribucije, kanali distribucije

Trgovačka opskrba, mjesto prodaje

Distributivni centri

6.

Skladište Pojam, zadaci i funkcije skladišta

Vrste skladišta

Ustrojstvo skladišta

Proces poslovanja u skladištu

Skladišno osoblje

Nadzor skladišta

7.

Zalihe robe Pojam i funkcija zaliha robe

Vrste zaliha robe

Obrtaj zaliha

Gubici na zalihama

Sprečavanje gubitaka

8.

Manipulacija robom Pojam manipulacije

Pakiranje robe

Paletizacija

Kontejnerizacija

9.

Otprema Pojam transporta

Vrste vanjskog transporta

Željeznički transport

Cestovni transport

Ostale vrste vanjskog transporta

Unutrašnji transport

Zaštita robe pri otpremi

Osiguranje robe

10.

Troškovi Pojam troškova

Vrste troškova

Pokrivanje troškova

III. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Ustrojstvo trgovačkih poduzeća Pojam i ciljevi organizacije

Elementi organizacije

Organizacijska struktura

Tipični modeli organizacije trgovačkih poduzeća

Načela poslovne etike

Ekonomska načela poslovanja

2.

Nabava Pojam i zadaci nabave

Organizacija nabave

Priprema nabave

Istraživanje tržišta nabave

Politika nabave

Planiranje nabave

Izbor dobavljača

Kalukacija

Provedba nabave

Zaključivanje nabave

Kupoprodajni ugovor

Preuzimanje robe i reklamacije

Završni poslovi nabave

3.

Prodaja Pojam, zadaće i ciljevi prodaje

Ustrojstvo prodaje

Prodajno poslovanje

Priprema prodaje

Istraživanje tržišta prodaje

Politika prodaje

Planiranje prodaje

Izbor puteva prodaje

Tehnika rada

Provedba prodaje

Ponuda robe na prodaju

Zaključenje prodaje

Isporuka robe, otprema i naplata

Reklamacije

Završni poslovi prodaje

4.

Dokumentacija nabave i prodaje Primjeri nabavnog i prodajnog poslovanja

5.

Novčarsko poslovanje Uloga i zadaća novčarskog poslovanja

Organizacija novčarskog sustava

Platni promet

Pojam platnog prometa i način plaćanja

Organizacija platnog prometa

Instrumenti platnog prometa

Blagajničko poslovanje

6.

Vanjskotrgovinsko poslovanje Pojam i zadaci vanjsko trgovinskog poslovanja

Subjekti i tržišne institucije

Osnovne karakteristike vanjskotrgovinskog poslovanja

2. Poznavanje robe

2.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom

Red.br.

Nastavno područje

Broj sati po obrazovnim godinama

I.

II.

III.

Ukupno

1.

Živežne namirnice, kućne potrebe

70

-

-

70

2.

Kozmetika, papir, tekstil, koža, plastika, kaučuk, guma

-

70

-

70

3.

Boje, lakovi, građevinski materijal, keramička roba, staklo, goriva i motorna vozila, metalna i elektrotehnička roba

-

-

96

96

UKUPNO SATI

70

70

96

236

2.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja

I. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Uvod u predmet Ciljevi i zadaće predmeta

2.

Repetitorij Osnovni kemijski pojmovi vezani uz predmet

Osnovni anorganski spojevi

Osnovni ugljikovi spojevi

3.

Prehrambeni proizvodi Zakonski propisi

Kemijski sustav namirnica

4.

Prehrambena roba i tržišnost hrane Kakvoća i vrednovanje namirnica

Tipovi kvarenja hrane

Konzerviranje namirnica

Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe

5.

Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini Žitarice, žita i žitne prerađevine

Voće, povrće, gljive i prerađevine

Šećer, škrobne prerađevine, med i ostala sladila

Konditorski proizvodi

Meso i mesne prerađevine

Ribe, rakovi, školjkaši, morski ježevi, žabe, kornjače, puževi

Masti i ulja

Mlijeko i mlječne prerađevine

Jaja i proizvodi od jaja

Dijetna hrana i dijetne namirnice

Kavovine, kava, čaj i instanti

Začini i srodni proizvodi

6.

Duhan i duhanske prerađevine

7.

Ambalaža i pakiranje

8.

Kućne potrepštine Sredstva za pranje i čišćenje

Voštana roba

II. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Kozmetička, parfumerijska i drogerijska roba Sredstva za njegu kože

Sredstva za njegu zubi

Sredstva za njegu kose

Sredstva za poljepšavanje lica

Sredstva za poljepšavanje kose

Mirisi

Dječje igračke i ukrasni predmeti

2.

Papir i sredstva za pisanje Materijali za proizvodnju papira

Proizvodnja papira

Podjela i vrste papira u trgovini

Olovke, ostali pribor za pisanje

Pribor za slikanje

Pribor za tehničko crtanje

Ostali školski i uredski pribor

Pisaći strojevi

Sredstva za umnožavanje

Aparati za snimanje i reprodukciju zvuka

Suvremeni sustav komuniciranja - računski strojevi, računala

3.

Tekstilna roba Tekstilna vlakna

Prevido i konac

Dorada tkanina

Pamučne tkanine

Lanene tkanine

Vunene tkanine

Svilene tkanine

Trikotaža

Konfekcija

Pozamanterija

Sagovi

Pokrivači

Ostala tekstilna roba

Načini ispitivanja tekstilnih sirovina i gotovih tkanina

4.

Koža i kožnata roba Koža

Sirova koža

Prerada sirove kože u gotovu

Vrste gotove kože

Kožnata roba

Obuća

Kožnata galanterija

Ostala kožnata roba

5

Plastične mase Općenito o plastičnim masama

Obilježja i vrste plastičnih masa

Proizvodi od plastičnih masa

Održavanje proizvoda od plastičnih masa

6.

Kaučuk, guma i gumena roba Kaučuk

Dobivanje gume

Svojstva gume

Tehnička gumena roba

Pneumatska gumena roba

Gumena roba za široku potrošnju

III. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Boje, lakovi i kemijska roba za poljoprivredu Općenito o bojama

Prirodne organske boje

Prirodne anorganske boje

Umjetne boje

Općenito o lakovima

Vrste lakova

Močila za drvo

Umjetna gnojiva i ostali proizvodi za poljoprivredu

2.

Građevinski materijal Osnovni ili konstrukcioni građevni materijal

Vezivni građevinski materijal

Ostali građevni materijal

3.

Keramička roba Općenito o keramičkoj robi

Podjela keramičke robe:

Porozna keramička roba,

Neporozna kermaička roba

4.

Staklo i staklena roba Staklo, proizvodnja stakla

Svojstva stakla

Podjela i vrste stakla

5.

Tehnologija, razvoj i zaštita čovjekove okoline Tehnologija

Razvoj i predviđenja o budućnosti

Energija i njezini oblici

Klasifikacija energetskih izvora

Energija i njezini oblici

Klasifikacija energetskih izvora

Alternativni izvori energije

Odnosi čovjeka, prirode i tehnologije

Ekološki činitelji

Ekosustavi

6.

Goriva i motorna vozila Dobivanje, svojstva, vrste, uporaba i uskladištenje krutih, tekućih i plinovitih goriva

Nuklearna goriva

Motorna vozila: vrste i podjela

Benzinski motori

Dijelovi motora

Električni uređaji vezani uz rad motora

Priručni alat i autopribor

7.

Metalna i elektrotehnička roba Općenito o metalima, željezo i čelik

Obrada metala

Površinska zaštita metala

Metalna roba - limovi, profilna roba, građevinski okovi, štednjaci i peći, armature, kuhinjske potrepštine, alati

Elektroinstalacijski materijal: električni vodovi, instalacijske cijevi, rasklopni materijali, električni osigurači, električna brojila, žarulje

Električni aparati za kućanstvo

3. Stručni račun

3.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom

Red.br.

Nastavno područje

Broj sati po obrazovnim godinama

I.

II.

III.

Ukupno

1.

Matematičke i računske osnove

70

-

-

70

Omjeri i razmjeri
Pravilo trojno
Postotni račun
Diobeni račun
Mjere
Račun smjese

2.

Kalukacija

-

35

-

35

Kamatni račun
Diskontni račun

3.

Srednje vrijednosti

-

-

32

32

Aritmetički niz
Potrošački kredit
Devizni račun
UKUPNO SATI

70

35

32

137

3.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja

I. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Primjena osnovnih računskih operacija Osnovne računske operacije kod izračunavanja količina i iznosa sa cijelim i decimalnim brojevima

2.

Omjeri i razmjeri Praktična primjena razlomaka u strukovnim prilikama

3.

Pravilo trojno Jednostavno i složeno pravilo trojno

4.

Postotni račun Izračunavanje postotnog računa od sto, iznad i ispod sto, povećanje i snižavanje cijena, porezi, trgovačka marža

5.

Promilni račun Pojam, primjena

6.

Diobeni račun Jednostavni i složeni diobeni račun, podjela troškova

7.

Mjere Mjerne jedinice

Pretvaranje mjernih jedinica

8.

Račun smjese Izračunavanje mješavina s dva ili više sastojaka jednostavni i složeni račun smjese

II. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Izračunavanje maloprodajne cijene Izračunavanje jednostavne i složene kalkulacije MPC

Metode kalkulacije

2.

Kamatni račun, jednostavni i složeni Vrste kamata i način obračunavanja

Kamati s više glavnica

3.

Diskontni račun Mjenični diskont

Reeskont

III. GODINA NAUKOVANJA

Red. br.

Nastavno područje

S a d r ž a j

1

2

3

1.

Srednje vrijednosti Aritmetička sredina

2.

Aritmetički niz Definicija aritmetičkog niza, opći član aritmetičkog niza, zbroj članova aritmetičkog niza

3.

Potrošački kredit Izračunavanje otplata kod potrošačkog kredita

Zatezne kamate, benificirane kamate

4.

Devizni račun Preračunavanje i uporaba vrijednosti deviza

Notiranje deviza

Kupnja i prodaja deviza

IV . NASTAVNI PLAN NAUKOVANJA

Nastavni plan naukovanja temeljen je na procjeni potrebnog vremena za savladavanje znanja i vještina koji su neophodni za ovo zanimanje kao i na duljini trajanja nastave u pojedinoj školskoj godini.

Nastavni plan

Nastavni predmeti

Sati godišnje

I.

II.

III.

A. Praktični dio naukovanja

1080

1080

960

B. Stručno-teorijski dio naukovanja

280

280

256

1. Tehnologija prodaje

140

175

128

2. Poznavanje robe

70

70

96

3. Stručni račun

70

35

32

UKUPNO A + B

1360

1360

1216

V. METODIČKE NAPOMENE

Okvirni nastavni programi naukovanja služe kao osnova za izradu izvedbenih programa. Svaka će obrtnička škola u skladu sa svojim materijalnim i kadrovskim uvjetima i u dogovoru s Obrtničkom komorom odnosno strukovnim udruženjem obrtnika napraviti izvedbeni program naukovanja.

Kod izradbe programa naukovanja nastojalo se sažeti praktična i teorijska znanja, odnosno vezu između stručne teorije i prakse učiniti što čvršćom.

Praktični dio naukovanja ostvaruju stručni nastavnici koji imaju položen majstorski ispit ili im je priznat majstorski status. Teorijski dio naukovanja kao i vježbe ostvaruju nastavnici s visokoškolskim obrazovanjem i to stručni račun - prof. matematike odnosno dipl. ing. matematike; poznavanje robe - dipl. ing. biotehnologije odnosno dipl. ing. tehnologije i tehnologiju prodaje - dipl. ekonomist

VI. POMOĆNIČKI ISPIT

Završni ispit obuhvaća stečene vještine i znanja, kao i nastavno gradivo, koje se predaje u školi.

Ispit se sastoji iz praktičnog i teorijskog dijela.

Za dokazivanje vještina, učenik treba u ukupno 6 sati napraviti 3 radne probe koje su u centru stručnog obrazovanja. U obzir dolaze:

Za dokazivanje znanja, učenika treba ispitati na pismenom ispitu iz predmeta tehnologije prodaje i stručnog računa.

Iz predmeta tehnologija prodaje moguća su sljedeća područja:

U predmetu stručni račun:

Pismeni ispiti traju od 60-120 minuta.

Pismeni se ispit može na zahtjev ispitanika ili prema ocjeni ispitnog odbora u pojedinim predmetima zamijeniti usmenim ispitom, ukoliko je on odlučujući za prolaz na ispitu. Pismeni ispit ima prema usmenom ispitu dvostruku težinu.

Unutar ispita znanja ima predmet tehnologija prodaje prema ostalim predmetima dvostruku težinu.

Ispit je položen onda, ako su u praktičnom i pismenom dijelu, kao i u pismenom dijelu predmeta tehnologija prodaje postignute zadovoljavajuće ocjene.

Klasa: 311-01/96-01/674

Urbroj: 526-01-96-28

Zagreb, 23. kolovoza 1996.

Ministar

Davor Štern, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.