Internet i poslovne usluge za poduzetnike Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave. Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice. Link za opširnije informacije o izradi web stranica |
||
Na temelju članka 39. stavka 2. Zakona o obrtu ("Narodne novine", br. 77/93), ministar gospodarstva, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske obrtničke komore i uz suglasnost ministra prosvjete i športa donosi
I. DVOJNI SUSTAV OBRAZOVANJA ZA POTREBE OBRTNIŠTVA
Osnovna karakteristika dvojnog sustava obrazovanja je odvojenost općeobrazovnog od stručno-teorijskog i praktičnog dijela programa naukovanja.
Nastava stručno-teorijskih sadržaja naukovanja ostvaruje se u obrtničkoj i drugim srednjim strukovnim školama. Praktični dio naukovanja izvodi se kod obrtnika i u obrtničkoj školi. Nastavni proces organizacijski i programski treba postaviti tako da daje optimalne obrazovne i odgojne učinke. Kako su obrtnička zanimanja vrlo raznolika nemoguće je propisati jednoobrazni pristup organiziranju i izvođenju nastave pa je naukovanje moguće organizirati uz primjenu najraznovrsnijih organizacijskih rješenja, uzimajući u obzir posebnosti pojedinih zanimanja, a što se utvrđuje izvedbenim programom.
Modeli organizacije nastave vrlo su često bitno različiti od modela koji se primijenjuju za općeobrazovne sadržaje.
Ovi načini omogućuju veću racionalnost obrazovanja. Važna je karakteristika dvojnog sustava obrazovanja, da je završetak naukovanja odvojen od općeobrazovnog dijela programa.
Naukovanje završava polaganjem pomoćničkog ispita.
II. OPĆI I POSEBNI CILJEVI OBRAZOVANJA
Svrha i cilj naukovanja za stjecanje obrtničkog zanimanja je stjecanje znanja, vještina i navika koje omogućuju polazniku da po završetku naukovanja samostalno obavlja poslove i radne zadaće na razini pomoćničkog zvanja.
U skladu s navedenim određuju se sljedeći opći ciljevi naukovanja:
Kao posebni ciljevi naukovanja za zanimanje prodavača određuju se:
Naukovanje je temeljeno na didaktičnom principu egzemplarnosti. U procesu naukovanja učenik mora izvesti i uvježbati sve operacije propisane programom.
Pri izradbi izvedbenog programa treba detaljno navesti predmete rada, sredstva za rad, načine izvođenja nastave, zaštitu na radu i ekološke zahtjeve.
Također je važno definirati vrednovanje rezultata naučnika. Kvaliteta naukovanja procjenjivat će se kontrolnim ispitima i to u I. i II. godini (jedanput godišnje).
Organizacija naukovanja ovisit će o svakoj trgovačkoj školi i postojećoj mreži prodavaonica.
Izvedbenim programom nužno je utvrditi gdje će se i s kojim fondom sati, organizirati praktični dio naukovanja. Treba voditi računa da naučnik najveći dio vremena mora provesti u prodavaonici s kojom ima sklopljen ugovor o naukovanju. Naučnike istog godišta treba podijeliti u obrazovne skupine i rasporedom točno odrediti njihov boravak u školi. Preporučljivo je da svaka obrazovna skupina u svakom polugodištu, provede jedan vremenski didaktički oblikovan blok u školi, a ostali dio u prodavaonicama s kojima ima sklopljen ugovor o naukovanju. Vremenska dimenzija bloka uvjetovana je ukupnim fondom sati potrebnim za ostvarivanje teorijskog dijela naukovanja i vježbi.
III. NASTAVNI PROGRAM NAUKOVANJA
1. Osnovno obrazovanje
I. GODINA NAUKOVANJA
Redni broj |
Opis obrazovanja (posebni ciljevi) |
Znanja i vještine koje se moraju usvojiti (sadržaj programa) |
Raspored po polugodištima |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
|
1 |
2 |
|||
1. | Sigurnost na radu, zaštita okoliša, racionalno korištenje | Primjena zakonskih propisa o zaštiti na radu u trgovini
Upoznati se s pravnim propisima osiguranja u slučaju nesreće Opisati ponašanje koje može prouzročiti nesreću, navesti tipične izvore nesreće i situacije u kojma se nesreće najčešće događaju Ljudski faktor kao izvor nezgode Ostali izvori opasnosti Postupak s otpadom Opasnosti od električne struje Znati važne propise o sprečavanju požara i o uređajima za zaštitu od požara Navesti moguće opasnosti koje nastaju pri rukovanju otrovima, plinovima i lakozapaljivim materijalima Uporaba osnovnih zaštitnih sredstava pri radu |
|
|
Obveze poduzeća i prodavača o odnosu prema zaštitnim sredstvima
Opisati poželjno ponašanje kod nesreće i primjenu prve pomoći Ekološki čimbenici |
|
|||
2. | Provođenje higijenskih mjera | Objasniti značenje higijene pri radu
Pridržavati se zakonskih propisa o higijeni Čišćenje prodavaonice, pomoćnih prostorija, polica, stalaža i robe Vrijeme čišćenja, tekuće čišćenje i čišćenje na kraju radnog vremena Zaštitna odjeća Djelovanje sredstava za čišćenje na predmete i mogućnost oštećenja robe i inventara Dezinfekcija skladišta i sredstva za dezinfekciju |
|
|
3. | Poznavanje prodavaonice | Upoznavanje učenika s prodavaonicom i njenim unutrašnjim
uređenjem
Upoznavanje učenika s radnim mjestom prodavača i njegovim zadaćama Upoznavanje učenika s osobljem u prodavaonici, te s radnim vremenom prodavaonice Vanjski izgled prodavaonice |
+ + + |
|
4. | Korištenje i održavanje aparata, strojeva i uređaja u prodavaonici | Opisati način rada i mogućnosti korištenja aparata, strojeva
i uređaja koji se koriste u prodavaonici,
Opisati funkciju vage (i automatske) Rukovati strojevima, čistiti i održavati strojeve (u skladu s propisima o higijeni u prodavaonici) |
+ + |
|
Održavanje mjerila i pravodobna provjera mjernih uređaja
čišćenje i održavanje sprava za mjerenje |
+ + |
|||
5. | Skladištenje robe | Uređaji za skladištenje, vrste i postupci kod skladištenja
Objasniti utjecaj mikroklimatskih uvjeta na postojanost robe Primitak robe (kvalitativni i količinski) Skladištiti robu obzirom na vanjske utjecaje Ambalažiranje robe |
+ + |
+ + |
6. | Postupak s kupcima | Uloga i lik prodavača u procesu prodaje
Doček i ispraćaj kupca Razlikovati tipove kupaca |
+ + |
|
7. | Izlaganje robe | Raspoređivanje i slaganje robe po vrstama, srodstvu i uporabi
na police, stolove, vitrine, rashladne uređaje i dr.
Smještaj robe na police i ostala mjesta za izlaganje robe Načini izlaganja robe i načela koja pri tome treba poštivati |
+ |
|
8. | Osnove unapređenja prodaje | Cilj reklame
Napraviti natpise s uputama i cijenama Sredstva i mogućnosti reklame |
+ |
+ |
9. | Ponuda robe i ispisivanje cijena | Sastavljanje cjenika, postavljanje cjenika u prodavaonici
Objasniti važnost ponude i uputa o cijenama |
+ |
|
10. | Savjetovanje i posluživanje kupaca | Prodajna prezentacija
Mjerenje Obračunavanje Pakiranje robe, odabir ambalaže, primjena tehnike pakiranja Izdavanje robe |
+ |
+ + + |
11. | Promet robe i novca | Načini plaćanja
Ispostavljanje paragon blokova |
+ |
|
12. | Poznavanje robe | Upoznati učenike s robom u prodavaonici
Upoznavanje vrsta roba prema namjeni Detaljno upoznavanje oblika robe, mjera, količinskog pakiranja, naziva i cijena robe Upoznavanje sa svrhom robe, uporabom Poznavati propise o živežnim namirnicama, o obilježavanju živežnih namirnica, označavanju cijena, pakiranju Primjena zakonskih propisa o živećnim namirnicama Znati sva načela o živežnim namirnicamai njihovom skladištenju |
+ + + + + + |
|
2. Posebno obrazovanje
II I III. GODINA NAUKOVANJA
Redni broj |
Opis obrazovanja (posebni ciljevi) |
Znanja i vještine koje se moraju usvojiti (sadržaj programa) |
Raspored po polugodištima |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|||
3 |
4 |
5 |
6 |
|||
1. | Sigurnost na radu, zaštita okoliša, racionalno korištenje energije | Provođenje higijenskih mjera, korištenje I održavanje aparata, strojeva I uređaja u prodavaonici |
Usvajati tijekom cijelog naukovanja |
|||
2. | Skladištenje i kontrola robe | Objasniti značenje inventure i kontrole skladišta
Ispitati kvalitetu robe Skladištiti robu prema trajnosti Skladištenje robe u hladnjačama Kontrola skladišta i inventura Vrste popisivanja robe Dokumentacija za popisivanje robe Popis i obilježavanje otpremne ambalaže Nabava i preuzimanje robe, tehnike, potrebna dokumentacija Radnje kod kvalitativnog i količinskog preuzimanja robe, potrebna dokumentacija Isporuka naručene robe Sastavljanje zapisnika o promjeni cijena |
+ + |
|
+ + + |
+ + + + |
3. | Postupanje s kupcima | Stvoriti odnos prema kupcima
Opisati ponašanje prema kupcima u specijalnim slučajevima kao što su reklamacije Odrediti motive kupovanja i istraživanja želja kupaca Prodavač kao savjetnik kupca |
+ |
+ + |
||
4. | Izlaganje i ukrašavanje robe u prodavaonici | Izlaganje robe prema namjeni
Robu izložiti na prodajnom mjestu, dekorirati je Napraviti reklamni izlog Izlog urediti za specijalne prigodne namjene Funkcija izloga Pakiranje i ukrašavanje poklona |
+ |
+ |
+ |
|
5. | Reklama i unapređenje prodaje | Izraditi reklamna sredstva
Upotrebiti reklamna sredstva Robu izložiti i promovirati Prigodna prodaja |
+ + + |
|
||
6. | Ponuda i prodaja robe | Opisati vrste trgovačke robe
Ocijeniti ponudu robe prema razlici u kvaliteti i cijenama Odabrati robu prema željenom asortimanu Obilježiti robu Naručivanje robe Obračunati prodajne cijene |
+ + + |
+ |
|
|
7. | Savjetovanje i posluživanje kupaca | Faze prodajnog razgovora
Pripremati i obrađivati narudžbe Savjetovati kupce |
+ + |
|
||
8. | Pakiranje i izdavanje robe | Isporuka naručene robe
Robu transportirati prema specifičnostima i isporučiti je kupcima |
+ |
|
||
..9. | Promet robom i novcem | Rad na registar blagajni
Blagajnički maksimum Obračun i knjiženje dnevnog utrška Navesti vrste poreza Navesti osiguranja i njihove važnosti za poduzeće Sudjelovati kod izrade statističkih podataka o robi Navesti propise o oblicima pismenog saobraćaja, naročito tiskanice za isporuku Sastaviti primjerke za knjigovorstvo Obrađivati specijalne slučajeve, kao što su reklamacije, zamjene Poslovno dopisivanje prodavaonice Prodaja robe na zajam i ostale načine plaćanja |
+ + |
+ + + |
+ + + + |
B. Stručno-teorijski dio naukovanja
1. Tehnologija prodaje
1.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom
Red.br. |
Nastavno područje |
Broj sati po obrazovnim godinama |
|||
I. |
II. |
III. |
Ukupno |
||
1. |
Higijena rada |
20 |
. |
. |
20 |
2. |
Zaštita na radu |
15 |
- |
- |
15 |
3. |
Trgovinsko poslovanje |
105 |
105 |
96 |
306 |
4. |
Promidžbene aktivnosti |
- |
35 |
- |
35 |
5. |
Psihologija prodaje |
- |
35 |
- |
35 |
UKUPNO SATI |
140 |
175 |
96 |
411 |
1.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
I. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Higijena rada | Higijena radnog mjesta
Uvjeti rada u trgovini Osobna higijena Higijenske navike prodavača |
2. |
Zarazne bolesti | Epidemiologija zaraznih golesti
Crijevne zarazne bolesti Paraziti probavnih organa Kapljične zaraze Kožne i spolne bolesti Paraziti kože |
3. |
Zaštita od zaraznih bolesti | Izvori zaraze
Način prenošenja uzročnika zaraznih bolesti Načini ulaska uzročnika u organizam Mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti:
|
4. |
Psihoaktivne tvari i zdravlje čovjeka | Alkohol
Opojne droge vrste, mjere i zaštita Pušenje duhana
|
5. |
Sanitarni nadzor | Zakon o sanitarnoj inspekciji
Zakon o zdravstvenoj inspekciji živežnih namirnica i drugih predmeta Zakon o zdravstvenom nadzoru nad živežnim namirnicama i drugim predmetima Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje ugrožavaju ljudski rod |
6. |
Sigurnost na radu u trgovini | Načela zaštite na radu
Pravila zaštite na radu Ostvarivanje prava zaštite na radu Osposobljavanje djelatnika za rad na siguran način Izvori opasnosti i mjere zaštite na radu Mehanički izvori opasnosti Opasnosti od električne struje Mikroklimatski uvjeti Biološke štetnosti Opasnosti od požara i eksplozije Zaštita od požara |
7. |
Osnovni pojmovi o trgovini i robnom prometu | Pojam robnog prometa
Važnost, svrha i cilj robnog prometa Vrste robnog prometa Trgovina Pojam trgovine i povijesni razvoj trgovine Zadaci i funkcije trgovine Vrste trgovine |
8. |
Trgovačka poduzeća | Pojam i karakteristike
Klasifikacija trgovačkih poduzeća Poduzeća za promet robe Poduzeća za usluge u trgovini Poslovne jedinice za promet robe Skladišta Trgovinska predstavništva Otkupne stanice Prodavaonice |
9. |
Prodavaonice | Pojam prodavaonice
Vrste prodavaonica Vrste prodavaonica prema vrsti robe Vrste prodavaonica prema načinu prodaje Vrste prodavaonica prema obujmu prodaje Ostale vrste prodavaonica Oblici prodaje na malo van prodavaonice Smještaj prodavaonice Sredstva rada u prodavaonicama Osoblje prodavaonice |
10. |
Poslovanje prodavaonice | Vrste robe u prodavaonici
Zalihe robe u prodavaonici Naručivanje robe za prodavaonicu Preuzimanje naručene robe Priprema robe za prodaju Proces prodaje robe Raspored i izlaganje robe u prodavaonici Izlaganje robe u izlogu Proces prodaje robe potrošačima Evidencija poslovanja prodavaonice Kontrola poslovanja prodavaonice |
II. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Tržište | Pojam tržišta
Vrste tržišta Elementi tržišta Organizacijski oblici tržišta Propisi o poslovanju na tržištu i u robnom prometu |
2. |
Marketing | Pojam i razvojne faze marketinga
Funkcije marketinga |
3. |
Osobna prodaja | Osobna prodaja kao interaktivni proces
Tijek prodajnog razgovora Priprema za vođenje prodajnog razgovora Uspostavljanje kontakta s kupcem Određivanje potreba kupca Predočenje ponude Načini rješavanja prigovora i reklamacija Zaključivanje prodajnog razgovora |
4. |
Unapređivanje prodaje | Promocija kao funkcija marketing koncepcije poslovanja trgovine
Promocijske aktivnosti u trgovini Oblikovanje spleta promocijskih aktivnosti u trgovini Pojam promocijskog spleta Ciljevi, učinci i čimbenici promocijskog komuniciranja u trgovini Ciljevi unapređenja prodaje u trgovini Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na robu Degustacije Demonstracije Nagradni natječaji Sezonske akcije u trgovini Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na prodajne prostore Djelatnosti unapređenja prodaje u izlogu Djelatnosti unapređenja prodaje usmjerene na kupca i prodavača Organizaciono obrazovanje prodavača |
5. |
Distribucija | Pojam i zadaci distribucije, kanali distribucije
Trgovačka opskrba, mjesto prodaje Distributivni centri |
6. |
Skladište | Pojam, zadaci i funkcije skladišta
Vrste skladišta Ustrojstvo skladišta Proces poslovanja u skladištu Skladišno osoblje Nadzor skladišta |
7. |
Zalihe robe | Pojam i funkcija zaliha robe
Vrste zaliha robe Obrtaj zaliha Gubici na zalihama Sprečavanje gubitaka |
8. |
Manipulacija robom | Pojam manipulacije
Pakiranje robe Paletizacija Kontejnerizacija |
9. |
Otprema | Pojam transporta
Vrste vanjskog transporta Željeznički transport Cestovni transport Ostale vrste vanjskog transporta Unutrašnji transport Zaštita robe pri otpremi Osiguranje robe |
10. |
Troškovi | Pojam troškova
Vrste troškova Pokrivanje troškova |
III. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Ustrojstvo trgovačkih poduzeća | Pojam i ciljevi organizacije
Elementi organizacije Organizacijska struktura Tipični modeli organizacije trgovačkih poduzeća Načela poslovne etike Ekonomska načela poslovanja |
2. |
Nabava | Pojam i zadaci nabave
Organizacija nabave Priprema nabave Istraživanje tržišta nabave Politika nabave Planiranje nabave Izbor dobavljača Kalukacija Provedba nabave Zaključivanje nabave Kupoprodajni ugovor Preuzimanje robe i reklamacije Završni poslovi nabave |
3. |
Prodaja | Pojam, zadaće i ciljevi prodaje
Ustrojstvo prodaje Prodajno poslovanje Priprema prodaje Istraživanje tržišta prodaje Politika prodaje Planiranje prodaje Izbor puteva prodaje Tehnika rada Provedba prodaje Ponuda robe na prodaju Zaključenje prodaje Isporuka robe, otprema i naplata Reklamacije Završni poslovi prodaje |
4. |
Dokumentacija nabave i prodaje | Primjeri nabavnog i prodajnog poslovanja |
5. |
Novčarsko poslovanje | Uloga i zadaća novčarskog poslovanja
Organizacija novčarskog sustava Platni promet Pojam platnog prometa i način plaćanja Organizacija platnog prometa Instrumenti platnog prometa Blagajničko poslovanje |
6. |
Vanjskotrgovinsko poslovanje | Pojam i zadaci vanjsko trgovinskog poslovanja
Subjekti i tržišne institucije Osnovne karakteristike vanjskotrgovinskog poslovanja |
2. Poznavanje robe
2.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom
Red.br. |
Nastavno područje |
Broj sati po obrazovnim godinama |
|||
I. |
II. |
III. |
Ukupno |
||
1. |
Živežne namirnice, kućne potrebe |
70 |
- |
- |
70 |
2. |
Kozmetika, papir, tekstil, koža, plastika, kaučuk, guma |
- |
70 |
- |
70 |
3. |
Boje, lakovi, građevinski materijal, keramička roba, staklo, goriva i motorna vozila, metalna i elektrotehnička roba |
- |
- |
96 |
96 |
UKUPNO SATI |
70 |
70 |
96 |
236 |
2.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
I. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Uvod u predmet | Ciljevi i zadaće predmeta |
2. |
Repetitorij | Osnovni kemijski pojmovi vezani uz predmet
Osnovni anorganski spojevi Osnovni ugljikovi spojevi |
3. |
Prehrambeni proizvodi | Zakonski propisi
Kemijski sustav namirnica |
4. |
Prehrambena roba i tržišnost hrane | Kakvoća i vrednovanje namirnica
Tipovi kvarenja hrane Konzerviranje namirnica Klasifikacija i proizvođači prehrambene robe |
5. |
Osnovne skupine prehrambene robe u trgovini | Žitarice, žita i žitne prerađevine
Voće, povrće, gljive i prerađevine Šećer, škrobne prerađevine, med i ostala sladila Konditorski proizvodi Meso i mesne prerađevine Ribe, rakovi, školjkaši, morski ježevi, žabe, kornjače, puževi Masti i ulja Mlijeko i mlječne prerađevine Jaja i proizvodi od jaja Dijetna hrana i dijetne namirnice Kavovine, kava, čaj i instanti Začini i srodni proizvodi |
6. |
Duhan i duhanske prerađevine | |
7. |
Ambalaža i pakiranje | |
8. |
Kućne potrepštine | Sredstva za pranje i čišćenje
Voštana roba |
II. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Kozmetička, parfumerijska i drogerijska roba | Sredstva za njegu kože
Sredstva za njegu zubi Sredstva za njegu kose Sredstva za poljepšavanje lica Sredstva za poljepšavanje kose Mirisi Dječje igračke i ukrasni predmeti |
2. |
Papir i sredstva za pisanje | Materijali za proizvodnju papira
Proizvodnja papira Podjela i vrste papira u trgovini Olovke, ostali pribor za pisanje Pribor za slikanje Pribor za tehničko crtanje Ostali školski i uredski pribor Pisaći strojevi Sredstva za umnožavanje Aparati za snimanje i reprodukciju zvuka Suvremeni sustav komuniciranja - računski strojevi, računala |
3. |
Tekstilna roba | Tekstilna vlakna
Prevido i konac Dorada tkanina Pamučne tkanine Lanene tkanine Vunene tkanine Svilene tkanine |
Trikotaža
Konfekcija Pozamanterija Sagovi Pokrivači Ostala tekstilna roba Načini ispitivanja tekstilnih sirovina i gotovih tkanina |
||
4. |
Koža i kožnata roba | Koža
Sirova koža Prerada sirove kože u gotovu Vrste gotove kože Kožnata roba Obuća Kožnata galanterija Ostala kožnata roba |
5 |
Plastične mase | Općenito o plastičnim masama
Obilježja i vrste plastičnih masa Proizvodi od plastičnih masa Održavanje proizvoda od plastičnih masa |
6. |
Kaučuk, guma i gumena roba | Kaučuk
Dobivanje gume Svojstva gume Tehnička gumena roba Pneumatska gumena roba Gumena roba za široku potrošnju |
III. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Boje, lakovi i kemijska roba za poljoprivredu | Općenito o bojama
Prirodne organske boje Prirodne anorganske boje Umjetne boje Općenito o lakovima Vrste lakova Močila za drvo Umjetna gnojiva i ostali proizvodi za poljoprivredu |
2. |
Građevinski materijal | Osnovni ili konstrukcioni građevni materijal
Vezivni građevinski materijal Ostali građevni materijal |
3. |
Keramička roba | Općenito o keramičkoj robi
Podjela keramičke robe: Porozna keramička roba, Neporozna kermaička roba |
4. |
Staklo i staklena roba | Staklo, proizvodnja stakla
Svojstva stakla Podjela i vrste stakla |
5. |
Tehnologija, razvoj i zaštita čovjekove okoline | Tehnologija
Razvoj i predviđenja o budućnosti Energija i njezini oblici Klasifikacija energetskih izvora Energija i njezini oblici Klasifikacija energetskih izvora Alternativni izvori energije Odnosi čovjeka, prirode i tehnologije Ekološki činitelji Ekosustavi |
6. |
Goriva i motorna vozila | Dobivanje, svojstva, vrste, uporaba i uskladištenje krutih,
tekućih i plinovitih goriva
Nuklearna goriva Motorna vozila: vrste i podjela Benzinski motori Dijelovi motora Električni uređaji vezani uz rad motora Priručni alat i autopribor |
7. |
Metalna i elektrotehnička roba | Općenito o metalima, željezo i čelik
Obrada metala Površinska zaštita metala Metalna roba - limovi, profilna roba, građevinski okovi, štednjaci i peći, armature, kuhinjske potrepštine, alati Elektroinstalacijski materijal: električni vodovi, instalacijske cijevi, rasklopni materijali, električni osigurači, električna brojila, žarulje Električni aparati za kućanstvo |
3. Stručni račun
3.1. Pregled nastavnih područja s vremenskim rasporedom
Red.br. |
Nastavno područje |
Broj sati po obrazovnim godinama |
|||
I. |
II. |
III. |
Ukupno |
||
1. |
Matematičke i računske osnove |
70 |
- |
- |
70 |
Omjeri i razmjeri | |||||
Pravilo trojno | |||||
Postotni račun | |||||
Diobeni račun | |||||
Mjere | |||||
Račun smjese | |||||
2. |
Kalukacija |
- |
35 |
- |
35 |
Kamatni račun | |||||
Diskontni račun | |||||
3. |
Srednje vrijednosti |
- |
- |
32 |
32 |
Aritmetički niz | |||||
Potrošački kredit | |||||
Devizni račun | |||||
UKUPNO SATI |
70 |
35 |
32 |
137 |
3.2. Ciljevi i sadržaji nastavnih područja
I. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
||
1 |
2 |
3 |
||
1. |
Primjena osnovnih računskih operacija | Osnovne računske operacije kod izračunavanja količina i iznosa sa cijelim i decimalnim brojevima | ||
2. |
Omjeri i razmjeri | Praktična primjena razlomaka u strukovnim prilikama | ||
3. |
Pravilo trojno | Jednostavno i složeno pravilo trojno | ||
4. |
Postotni račun | Izračunavanje postotnog računa od sto, iznad i ispod sto, povećanje i snižavanje cijena, porezi, trgovačka marža | ||
5. |
Promilni račun | Pojam, primjena | ||
6. |
Diobeni račun | Jednostavni i složeni diobeni račun, podjela troškova | ||
7. |
Mjere | Mjerne jedinice
Pretvaranje mjernih jedinica |
||
8. |
Račun smjese | Izračunavanje mješavina s dva ili više sastojaka jednostavni i složeni račun smjese |
II. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Izračunavanje maloprodajne cijene | Izračunavanje jednostavne i složene kalkulacije MPC
Metode kalkulacije |
2. |
Kamatni račun, jednostavni i složeni | Vrste kamata i način obračunavanja
Kamati s više glavnica |
3. |
Diskontni račun | Mjenični diskont
Reeskont |
III. GODINA NAUKOVANJA
Red. br. |
Nastavno područje |
S a d r ž a j |
1 |
2 |
3 |
1. |
Srednje vrijednosti | Aritmetička sredina |
2. |
Aritmetički niz | Definicija aritmetičkog niza, opći član aritmetičkog niza, zbroj članova aritmetičkog niza |
3. |
Potrošački kredit | Izračunavanje otplata kod potrošačkog kredita
Zatezne kamate, benificirane kamate |
4. |
Devizni račun | Preračunavanje i uporaba vrijednosti deviza
Notiranje deviza Kupnja i prodaja deviza |
IV . NASTAVNI PLAN NAUKOVANJA
Nastavni plan naukovanja temeljen je na procjeni potrebnog vremena za savladavanje znanja i vještina koji su neophodni za ovo zanimanje kao i na duljini trajanja nastave u pojedinoj školskoj godini.
Nastavni plan
Nastavni predmeti |
Sati godišnje |
||
I. |
II. |
III. |
|
A. Praktični dio naukovanja |
1080 |
1080 |
960 |
B. Stručno-teorijski dio naukovanja |
280 |
280 |
256 |
1. Tehnologija prodaje |
140 |
175 |
128 |
2. Poznavanje robe |
70 |
70 |
96 |
3. Stručni račun |
70 |
35 |
32 |
UKUPNO A + B |
1360 |
1360 |
1216 |
V. METODIČKE NAPOMENE
Okvirni nastavni programi naukovanja služe kao osnova za izradu izvedbenih programa. Svaka će obrtnička škola u skladu sa svojim materijalnim i kadrovskim uvjetima i u dogovoru s Obrtničkom komorom odnosno strukovnim udruženjem obrtnika napraviti izvedbeni program naukovanja.
Kod izradbe programa naukovanja nastojalo se sažeti praktična i teorijska znanja, odnosno vezu između stručne teorije i prakse učiniti što čvršćom.
Praktični dio naukovanja ostvaruju stručni nastavnici koji imaju položen majstorski ispit ili im je priznat majstorski status. Teorijski dio naukovanja kao i vježbe ostvaruju nastavnici s visokoškolskim obrazovanjem i to stručni račun - prof. matematike odnosno dipl. ing. matematike; poznavanje robe - dipl. ing. biotehnologije odnosno dipl. ing. tehnologije i tehnologiju prodaje - dipl. ekonomist
VI. POMOĆNIČKI ISPIT
Završni ispit obuhvaća stečene vještine i znanja, kao i nastavno gradivo, koje se predaje u školi.
Ispit se sastoji iz praktičnog i teorijskog dijela.
Za dokazivanje vještina, učenik treba u ukupno 6 sati napraviti 3 radne probe koje su u centru stručnog obrazovanja. U obzir dolaze:
Za dokazivanje znanja, učenika treba ispitati na pismenom ispitu iz predmeta tehnologije prodaje i stručnog računa.
Iz predmeta tehnologija prodaje moguća su sljedeća područja:
U predmetu stručni račun:
Pismeni ispiti traju od 60-120 minuta.
Pismeni se ispit može na zahtjev ispitanika ili prema ocjeni ispitnog odbora u pojedinim predmetima zamijeniti usmenim ispitom, ukoliko je on odlučujući za prolaz na ispitu. Pismeni ispit ima prema usmenom ispitu dvostruku težinu.
Unutar ispita znanja ima predmet tehnologija prodaje prema ostalim predmetima dvostruku težinu.
Ispit je položen onda, ako su u praktičnom i pismenom dijelu, kao i u pismenom dijelu predmeta tehnologija prodaje postignute zadovoljavajuće ocjene.
Klasa: 311-01/96-01/674
Urbroj: 526-01-96-28
Zagreb, 23. kolovoza 1996.
Ministar
Davor Štern, v. r.