Zakoni i propisi - Pravni savjeti 25 29.03.1996 Uredba o izmjenama i dopunama Zakona o standardizaciji
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavka 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 72/95), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 28. ožujka 1996. godine donijela

U R E D B U

o izmjenama i dopunama Zakona o standardizaciji

Članak 1.

U Zakonu o standardizaciji ("Narodne novine", br. 53/91, 26/93 i 29/94), članak 9. mijenja se i glasi:

"Proizvodi za koje je to određeno propisom donesenim na temelju ovog Zakona moraju imati propisane isprave, tehničke upute ili upute za upotrebu proizvoda, propisane oznake, podatke i deklaracije i moraju biti na propisani način upakirani.

Isprave iz stavka 1. ovog članka, tehnička uputa, uputa za upotrebu ovih proizvoda, te oznake i podaci na proizvodu odnosno deklaraciji na originalnom pakovanju, moraju biti ispisani na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom."

Članak 2.

U članku 77., stavku 1. Zakona, riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 4.000 do 19.000 DEM", zamjenjuju se riječima: "15.000 do 70.000 kuna".

U članku 77., stavku 1. Zakona dodaje se nova točka 1. koja glasi:

"1) ako propisane isprave, tehničku uputu ili uputu za uporabu proizvoda te propisane oznake i podatke na proizvodu odnosno deklaraciji proizvoda koje stavlja u promet ne ispiše na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom (članak 9. stavak 2.)".

Dosadašnje točke 1. do 10., stavka 1. ovog članka, postaju točkama 2. do 11.

U stavku 2. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 120 do 1.200 DEM", zamjenjuju se riječima: "450 do 4.500 kuna".

Članak 3.

U članku 78., stavku 1. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 120 do 300 DEM" zamjenjuju se riječima: "450 do 1.500 kuna".

U stavku 2. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 50 do 120 DEM", zamjenjuju se riječima: "200 do 450 kuna".

Članak 4.

U članku 79., stavku 1. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 120 do 300 DEM", zamjenjuju se riječima: "450 do 1.500 kuna".

U stavku 2. riječi: "u dinarskoj protuvrijednosti 50 do 150 DEM", zamjenjuju se riječima: "200 do 550 kuna".

Članak 5.

U cijelom tekstu Zakona riječi "jugoslavenski standardi" zamjenjuju se riječima "hrvatske norme", riječ "JUS" zamjenjuje se riječju "HRN", riječi "Savezno izvršno vijeće" zamjenjuju se riječima "Vlada Republike Hrvatske", riječi "funkcionar koji rukovodi saveznom organizacijom nadležnom za poslove standardizacije" zamjenjuju se riječima "ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo", riječi "savezna organizacija nadležna za poslove standardizacije" zamjenjuju se riječima "Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo", riječi "organizacija udruženog rada, odnosno poduzeće" zamjenjuju se riječima "pravne osobe", riječi "službena legitimacija" zamjenjuju se riječima "službena iskaznica", riječ "dinar" zamjenjuje se riječju "kuna", sve u odgovarajućem rodu, broju i padežu.

Članak 6.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. travnja 1996. godine.

Klasa: 383-01/96-01/01

Urbroj: 5030105-96-1

Zagreb, 28. ožujka 1996.

Predsjednik

mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.