Zakoni i propisi - Pravni savjeti 20 13.03.1996 Pravilnik o naknadama za dežurstva sudaca prekršajnih sudova
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PRAVOSUÐA

Na temelju članka 153r. stavka 3. Zakona o prekršajima ("Narodne novine" br. 2/73, 5/73, 21/74, 9/80, 25/84, 52/87, 27/88, 43/89, 8/90, 41/90, 59/90, 91/92 i 33/95), donosim

PRAVILNIK

O NAKNADAMA ZA DEŽURSTVA SUDACA PREKRŠAJNIH SUDOVA

Članak 1.

Ovim se Pravilnikom uređuje visina paušalne naknade za dežurstva sudaca, službenika i namještenika u prekršajnim sudovima ovisno o uvjetima u kojima se dežurstvo obavlja.

Članak 2.

Sucima prekršajnih sudova, te službenicima i namještenicima u navedenim sudovima paušalna se naknada za obavljanje poslova izvan redovitog radnog vremena utvrđuje ovisno o tomu je li se dežurstvo obavlja u zgradi prekršajnog suda ili se nalazi u stalnoj pripravnosti kod kuće, odnosno u stanu.

Raspored dežurstva odnosno stalne pripravnosti u prekršajnim sudovima, na prijedlog Visokog prekršajnog suda, donosi Ministarstvo pravosuđa za svaku godinu unaprijed, a najkasnije do kraja mjeseca veljače godine na koju se raspored odnosi.

Članak 3.

Paušalna naknada iznosi 225,00 kuna bruto dnevno sucu, a 100,00 kuna bruto dnevno službeniku ili namješteniku u radne dane, odnosno 450,00 kuna bruto dnevno sucu, a 200,00 kuna bruto dnevno službeniku ili namješteniku u dane tjednog odmora, neradnog dana ili državnog blagdana, ako dežurstvo obavlja u zgradi prekršajnog suda.

Paušalna naknada iznosi 115,00 kuna bruto dnevno sucu, a 50,00 kuna bruto dnevno službeniku ili namješteniku u radne dane, odnosno 230,00 kuna bruto dnevno sucu, a 100,00 kuna bruto dnevno službeniku ili namješteniku u dane tjednog odmora, neradnog dana ili državnog blagdana, ako se dežurstvo obavlja na način da se nalazi u stalnoj pripravnosti kod kuće odnosno u stanu.

Članak 4.

Ako je sudac odnosno službenik ili namještenik dežurao kraće vrijeme od 12 sati radnim danom odnosno od 24 sata neradnim danom, paušalna se naknada izračunava dijeljenjem bruto iznosa iz članka 3. ovoga Pravilnika i tako dobiveni iznos pomnoži brojem sati koje je sudac odnosno službenik ili namještenik proveo u dežurstvu.

Članak 5.

Naknada za dežurstva isplaćivat će se sucima za prekršaje, službenicima ili namještenicima na teret funkcionalnih troškova koji se prekršajnom sudu osiguravaju prema odredbi članka 95. stavka 1. točke 6. Zakona o sudovima u vezi s člankom 153r. stavak 1. Zakona o prekršajima.

Članak 6.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 120-02/95-01/73 Urbroj: 514-05-01-96-1 Zagreb, 16. veljače 1996.

Ministar Miroslav Šeparović, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.