Zakoni i propisi - Pravni savjeti 19 08.03.1996 Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registraciji vozila na motorni pogon i priključnih vozila
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Na temelju članka 316. stavka 1. točka 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ("Narodne novine", broj 84/92., 5/93. i 26/93.) ministar unutarnjih poslova, u suglasnosti s ministrom pomorstva, prometa i veza, donosi

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O REGISTRACIJI VOZILA NA MOTORNI POGON I PRIKLJUČNIH VOZILA

Članak 1.

U Pravilniku o registraciji vozila na motorni pogon i priključnih vozila ("Narodne novine", broj 12/93. i 22/93.) iza članka 18. dodaju se novi članci 18 a. i 18 b. koji glase:

"Članak 18 a.

Vlasnik vozila može po izboru odabrati najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili u kombinaciji na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske. U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak.

Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica koja se računa kao jedan od znakova.

Registracijski broj iz stavka 1. ovoga članka simetrično je otisnut te uključuje i strana slova x, y, i w.

Oblik i veličina registarske pločice iz stavka 1. ovoga članka, osim za motocikle i mopede određen je na obrascu 4 a.

Oblik i veličina registarske pločice iz stavka 1. ovoga članka za traktore, radne strojeve i vozila na čiji se zadnji dio zbog njegove konstrukcije ne može pričvrstiti registarska pločica određena na obrascu 4 a., pričvršćuje se registarska pločica određena na obrascu 5 a.

Oblik i veličina registarske pločice iz stavka 1. ovoga članka za motocikle određeni su na obrascu 6 a., a za mopede na obrascu 7 a.

Natpis na registarskoj pločici iz stavka 1. ovoga članka po svom sadržaju ne smije biti provokativan, neetična ili protivan pravnom poretku.

Na registarskim pločicama iz članka 19. Pravilnika o registraciji vozila na motorni pogon i priključnih vozila, nije moguć izbor znakova iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 18 b.

Pravo korištenja registarskih pločica iz članka 18 a. ovoga Pravilnika je pet godina od dana registracije vozila i ne može se prenositi na drugu osobu, osim u slučaju smrti vlasnika vozila."

Članak 2.

U članku 21. iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi:

"Oblik brojčanih i slovnih oznaka na registarskim pločicama iz članka 18 a. ovoga Pravilnika određeni su na obrascu 13 a., a veličina grba na obrascu iz stavka 1. ovoga članka."

Članak 3.

Obrasci 4 a. do 7 a. i 13 a. tiskani su uz ovaj Pravilnik i njegov su sastavni dio.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Broj: 511-01-64-6717/4-95

Zagreb, 20. veljače 1996.

Ministar

Ivan Jarnjak, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.