Zakoni i propisi - Pravni savjeti 19 08.03.1996 Pravilnik o oslobođenju od snašanja troškova pružanja javnobilježničkih usluga
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKA JAVNOBILJEŽNIČKA KOMORA

Temeljem članka 11. st. 8. Statuta Hrvatske javnobilježničke komore, a u svezi članka 41. st. 3. Zakona o javnom bilježništvu, Skupština Komore donosi slijedeći

PRAVILNIK

O OSLOBAÐANJU OD SNAŠANJA TROŠKOVA PRUŽANJA JAVNOBILJEŽNIČKIH USLUGA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se slučajevi oslobađanja troškova korisnika javnobilježničkih usluga, mimo članka 41. Zakona o javnom bilježništvu.

Članak 2.

Javni bilježnik može osloboditi stranku plaćanja javnobilježničke nagrade i troškova ako se radi o:

a) socijalno ugroženoj osobi

b) žrtvama domovinskog rata

c) invalidima domovinskog rata

Članak 3.

Status osobe iz članka 2. dokazuje se odgovarajućom dokumentacijom kao na pr. potvrda Centra za socijalni rad i skrb, socijalna iskaznica, iskaznica invalida rata, potvrda Uprave prihoda nadležne općine da se ne radi o poreznom obvezniku, potvrda Ministarstva rada o nezaposlenosti, odrezak o primanju mirovine i slično.

Članak 4.

Na temelju ovog Pravilnika stranka ne može tražiti oslobađanje od plaćanja nagrade i troškova ako se radi o slijedećim radnjama i poslovima:

_ poslovi i javnobilježničke radnje u svezi s trgovačkim društvima, ustanovama i zadrugama,

_ poslovi i javnobilježničke radnje kojima se stiče imovinska korist bilo u novcu, nekretninama, pokretninama, vrijednosnim papirima i pravima,

_ pravni poslovi i javnobilježničke radnje za koje nije neophodno sudjelovanje javnog bilježnika da bi se ostvarilo pravo s istim pravnim posljedicama.

Članak 5.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u "Narodnim novinama".

Broj: 701-01/96-01/19 Zagreb, 26. veljače 1996.

Predsjednik Ante Ilić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.