Zakoni i propisi - Pravni savjeti 18 06.03.1996 Uredba o odorama Ministarstva unutarnjih poslova
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 33. Zakona o unutarnjim poslovima ("Narodne novine", br. 29/91 _ pročišćeni tekst, 73/91, 19/92, 33/92 i 74/96), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. veljače 1996. godine donijela

UREDBU

O ODORAMA MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA

Članak 1.

Ovom Uredbom propisuje se sastav odore, dopunski dijelovi odore, dopunska oprema i odjeća te oznake položaja i službeničkih mjesta ovlaštenih službenih osoba policije Ministarstva unutarnjih poslova (u daljnjem tekstu: ovlaštene službene osobe).

Članak 2.

Odora ovlaštenih službenih osoba je zimska i ljetna. Zimsku mušku odoru ovlaštenih službenih osoba čine: službena kapa, beretka, kravata, hlače, bluza (gornji dio odore) i vjetrovka. Ljetnu mušku odoru ovlaštenih službenih osoba čine: službena kapa, hlače i ljetna košulja kratkih rukava. Zimsku žensku odoru ovlaštenih službenih osoba čine: beretka, kravata, suknja, hlače, bluza (gornji dio odore) i vjetrovka. Ljetnu žensku odoru ovlaštenih službenih osoba čine: beretka, kravata, suknja, hlače i košulja kratkih rukava. Odoru ovlaštenih službenih osoba čine kišni ogrtač, bluza (gornji dio odore) i beretka. Ministar unutarnjih poslova donosi odluku o početku nošenja ljetne odnosno zimske odore.

Članak 3.

Zimsku mušku odjeću ovlaštene službene osobe čini: košulja, čarape, pulover, potkapa, kožne rukavice i terenske cipele. Ljetnu mušku odjeću ovlaštenih službenih osoba čine: čarape i cipele. Zimsku žensku odjeću ovlaštenih službenih osoba čine: košulja, čarape, pulover, kožne rukavice i čizme. Ljetnu žensku odjeću ovlaštenih službenih osoba čine: tanke čarape i cipele.

Članak 4.

Odora je tamnoplave boje, a zimska i ljetna košulja su sivoplave boje.

Članak 5.

Sastavni dio odore je i policijska značka i iskaznica. Značka se nosi na lijevoj strani iznad džepa bluze, odnosno vjetrovke na zimskoj odori, odnosno, iznad džepa na lijevoj strani košulje u ljetnoj odori.

Članak 6.

Sastavni dio zimske i ljetne odore ovlaštene službene osobe je i cjelovit opasač koji se sastoji od opasača, remena i futrole za pištolj. Opasač iz prethodnog stavka je crne boje.

Članak 7.

Za izvršenje posebnih zadataka ovlaštene službene osobe koriste posebnu odoru čiji kroj i boja ovise od prirode i karaktera tih zadataka.

Članak 8.

Za obavljanje određenih službenih poslova pored odore ovlaštene službene osobe nose dopunske dijelove odore i dopunsku opremu.

Članak 9.

Odora za pričuvni sastav policije je radna odora policije.

Članak 10.

U svečanim prigodama nosi se zimska odora sa bijelom košuljom dugih rukava i svečanom kravatom. Svečana kravata vježbenika i policajca je tamnoplave boje na vezanje, sa stiliziranim znakom MUP-a bijele boje. Svečana kravata ostalih položaja i službeničkih mjesta iz ove Uredbe je tamnoplave boje na vezanje, sa stiliziranim znakom MUP-a žute boje.

Članak 11.

Za ovlaštene službene osobe iz članka 1. ove Uredbe, utvrđuju se sljedeće oznake položaja i službeničkih mjesta ovlaštenih službenih osoba, koje oznake se nose na gornjem dijelu naramenice, a izrađene su od tamnoplave tkanine u obliku nepravilnog peterokuta širine 50 mm i dužine do vrha 145 mm:

1. Oznaka - Vježbenik, strojno je izvezena bijelim koncem u "V" hrvatskog tropleta pod pravim kutem širine 10 mm i vrhom okrenutim prema vanjskom rubu oznake. Ovu oznaku nosi kandidat za službeničko mjesto policajca koji nije položio državni stručni ispit i ispit za ovlaštenu službenu osobu.

2. Oznaka - Policajac, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta bijele boje. Ovu oznaku nose službenici raspoređeni na službenička mjesta za koja je propisano zvanje policajac.

3. Oznaka - Ophodnik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 10 mm i dužine 48 mm međusobno razmaknutih 36 mm iz hrvatskog tropleta bijele boje. Nosi je vođa patrole.

4. Oznaka - Sektorski ophodnik, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 20 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta bijele boje. Nosi je vođa sektora.

5. Oznaka - Vodnik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 20 mm i 10 mm i dužine 48 mm, međusobno razmaknutih 36 mm iz hrvatskog tropleta bijele boje. Nosi je dežurni policijske postaje i policijske ispostave.

6. Oznaka - Stožerni vodnik, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 10 mm i dužine 48 mm i romba sa stranicama dužine 10 mm, međusobno razmaknutih 10 mm iz hrvatskog tropleta žute boje. Nosi je šef smjene policijske postaje i dežurni policijske uprave.

7. Oznaka - Narednik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, međusobno razmaknutih 36 mm i romba žute boje sa stranicama 10 mm u sredini (između dva pravokutnika), na gornjem dijelu naramenice. Nosi je zapovjednik policijske ispostave i pomoćnik zapovjednika policijske postaje.

8. Oznaka - Stožerni narednik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, međusobno razmaknutih 36 mm i dva romba žute boje sa stranicama 10 mm u sredini (između dva pravokutnika). Nosi je linijski službenik policijske uprave i šef smjene policijske uprave.

9. Oznaka - Poručnik, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 20 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i romba žute boje sa stranicama 10 mm, međusobno razmaknutih 10 mm. Nosi je donačelnik policijske uprave.

10. Oznaka - Natporučnik, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 20 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i dva romba sa stranicama 10 mm žute boje, međusobno razmaknutih (rombovi i pravokutnik) 10 mm. Nosi je zapovjednik policijske postaje i dežurni u MUP-u sjedište.

11. Oznaka - Satnik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 20 mm i 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, međusobno razmaknutih 36 mm i romba sa stranicama 10 mm žute boje u sredini. Nosi je linijski službenik u MUP-u sjedište i šef smjene u MUP-u sjedište.

12. Oznaka - Nadsatnik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 20 mm i 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, međusobno razmaknutih 36 mm i dva romba sa stranicama 10 mm žute boje u sredini. Nosi je načelnik odjela policijske uprave i donačelnik MUP-a sjedište.

13. Oznaka - Nadzornik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 20 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, razmaknutih 36 mm i romba sa stranicama 10 mm žute boje u sredini. Nosi je načelnik Sektora policijske uprave i načelnik odjela u sjedištu MUP-a.

14. Oznaka - Stožerni nadzornik, strojno je izvezena u obliku dva pravokutnika širine 20 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje, međusobno razmaknutih 36 mm i dva romba sa stranicama 10 mm žute boje u sredini. Nosi je zamjenik načelnika policijske uprave, načelnik policijske uprave i načelnik sektora u MUP-u sjedište.

Članak 12.

Oznake položaja pomoćnika ministra i tajnik ministarstva te oznake dužnosnika, zamjenik ministra i ministar, su sljedeće:

1. Oznaka - Pomoćnik ministra, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 49 mm i dužine 80 mm iz hrvatskog pletera žute boje širine 10 mm. U sredini pravokutnika strojno je izvezen pravokutnik širine 17 mm i dužine 19 mm podijeljen na četiri istovjetna polja od kojih su dva crvene i dva bijele boje.

2. Oznaka - Tajnik ministarstva, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 49 mm i dužine 80 mm iz hrvatskog pletera žute boje širine 10 mm. U sredini pravokutnika strojno je izvezen pravokutnik širine 17 mm i dužine 28 mm podijeljen na šest istovjetnih polja, od kojih su tri crvene boje i tri bijele boje.

3. Oznaka - Zamjenik ministra, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 49 mm i dužine 80 mm iz hrvatskog pletera žute boje širine 10 mm. U sredini pravokutnika strojno je izvezen pravokutnik širine 17 mm i dužine 28 mm, podijeljen u šest istovjetnih polja, od kojih su tri crvene i tri bijele boje. Ispod i iznad manjeg pravokutnika u razmaku od pet mm strojno je izvezena vitica širine 4 mm i dužine 20 mm žute boje.

4. Oznaka - Ministar, strojno je izvezena u obliku pravokutnika širine 56 mm i dužine 82 mm iz hrvatskog pletera žute boje širine 10 mm. U sredini pravokutnika strojno je izvezen pravokutnik širine 17 mm i dužine 28 mm, podijeljen u šest istovjetnih polja, od kojih su tri crvene i tri bijele boje. Između većeg i manjeg pravokutnika, a na udaljenosti od 1 mm od većeg pravokutnika strojno je izvezen pravokutnik širine 30 mm i dužine 55 mm iz vitice žute boje.

Članak 13.

Oznake nose djelatnici koji su rješenjem nadležnog tijela imenovani na položaj ili premješteni na službeničko mjesto.

Vježbenici više i visoke stručne spreme, nose oznake propisane u članku 11. ove Uredbe, s time da su izrađene u bijeloj boji konca.

Članak 14.

Oznake koje nose ovlaštene službene osobe prema dosadašnjim propisima, zamijenit će se oznakama položaja i oznakama službeničkih mjesta propisanih ovom Uredbom u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove Uredbe.

Članak 15.

Izgled oznaka položaja i ovlaštenih službenih mjesta propisanih ovom Uredbom otiskan je uz ovu Uredbu i čini njen sastavni dio.

Članak 16.

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje važiti Uredba o oznakama zvanja i funkcija te uniformi ovlaštenih službenih osoba Ministarstva unutarnjih poslova ("Narodne novine", broj 36/91).

Članak 17.

Ova Uredba stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 210-01/96-01/01 Urbroj: 5030109-96-1 Zagreb, 26. veljače 1996.

Predsjednik mr. Zlatko Mateša, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.