Zakoni i propisi - Pravni savjeti 17 01.03.1996 Pravilnik o priznanjima i nagradama za dostignuća na području zaštite okoliša
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Na temelju odredbe članka 44. st. 3 Zakona o zaštiti okoliša ("Narodne novine", br. 82/94) ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša donosi

PRAVILNIK

O PRIZNANJIMA I NAGRADAMA ZA DOSTIGNUĆA NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA

Članak 1.

Priznanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša dodjeljuju se prigodom 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša.

Godišnje se može dodijeliti najviše osam nagrada i dvadeset četiri priznanja za dostignuća na području zaštite okoliša.

Priznanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša mogu se dodjeliti fizičkim i pravnim osobama.

Članak 2.

Nagrada se dodjeljuje u obliku plakete a priznanje u obliku povelje. Plaketa je, rad akademskog kipara prof. Želimira Janeša.

Članak 3.

Plaketa je izrađena u bronci. Ima postolje u obliku polovice nepravilne osmerokutne prizme, a iz postolja se uzdiže stup koji nosi plaketu u obliku medaljona. Na prednjoj strani medaljona izrađen je apstraktni reljefni prikaz koji dijeli krug na dvije nepravilne polovice. Na stražnjoj strani plakete nalazi se reljefni prikaz koji simbolično prikazuje okoliš (planine, šume, polja, naselja, rijeke, mora, zrak, ptice) na dlanovima ljudskih ruku. Promjer medaljona je 11,5 cm. Postolje je dužine 7,0 a širine 3,5 cm. Ukupna visina plakete je 16 cm. Na postolju plakete uz natpis "za okoliš" svake se godine dopisuje tekuća godina.

Članak 4.

Povelja se tiska na tvrdom papiru dužine 35 a širine 25 cm u zlatnoj i srebrnoj boji, a na sredini je otisnut prikaz predloška plakete iz članka 3. ovoga Pravilnika.

Povelja tiskana u zlatnoj boji uvijek se dodjeljuje uz nagradu.

Povelja tiskana u srebrnoj boji dodjeljuje se dvojici od tri predloženika koji su ušli u najuži izbor za nagradu.

Članak 5.

Priznanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša dodjeljuju se za:

_ ostvarivanje preventive od onečišćenja okoliša,

_ najpovoljnija rješenja u proizvodnim postupcima u odnosu na okoliš,

_ razvojne i istraživačke projekte u zaštiti okoliša,

_ razvoj sustava i edukacije o zaštiti okoliša u odgojno-obrazovnom procesu,

_ doprinos pojedinca za razvoj i unapređenje zaštite okoliša ili za doprinos u međunarodnoj suradnji u zaštiti okoliša,

_ doprinose stručnih i drugih društava, udruga i nevladinih organizacija za razvoj i unapređenje zaštite okoliša.

Priznanja i nagrade iz stavka 1. ovoga članka dodjeljuju se osobito za dostignuća na području zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti, turizma, poljoprivrede, šumarstva, industrije, energetike, zaštite voda i mora, odgoja i obrazovanja te gospodarenja otpadom.

Članak 6.

Priznanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša mogu se dodijeliti ako udovoljavaju uvjetu zdravog i održivog razvoja u smislu Zakona o zaštiti okoliša.

Priznjanja i nagrade za dostignuća na području zaštite okoliša mogu se dodijeliti ako dostignuće za koje se dodjeljuju ne proizlazi samo iz profesionalnih i zakonskih obveza već je rezultat dodatnog rada i zalaganja fizičke i pravne osobe na području zaštite okoliša.

Članak 7.

Prijedlozi za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša prikupljaju se putem javnog natječaja.

Javni natječaj za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša raspisuje Državna uprava za zaštitu okoliša najkasnije do 15. ožujka tekuće godine.

U tekstu natječaja objavljuju se uvjeti, područja, postupak i rok za dostavu prijedloga za dodjelu priznanja i nagrada prema ovome Pravilniku s tim da rok za dostavu prijedloga ne može biti kraći od 30 dana.

Javni natječaj iz stavka 1. ovoga članka mora se objaviti u glasilu "Okoliš" Državne uprave za zaštitu okoliša i najmanje još jednom javnom glasilu.

Članak 8.

Prijedlog za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša mogu podnositi fizičke i pravne osobe.

Članak 9.

Prijedlog za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša mora se obrazložiti u pisanom obliku.

Prijedlog mora sadržavati:

_ ime/naziv i adresu predloženika,

_ opis dostignuća koje se predlaže za dodjelu priznanja i nagrada (ne više od tri kartice teksta) te naznaka područja za koje se predlaže,

_ sažetak opisa predloženog dostignuća (ne više od 200 riječi),

_ pisanu izjavu predloženika da želi sudjelovati u postupku izbora na način propisan ovim Pravilnikom,

_ ime/naziv i adresu predlagatelja,

_ ime ovlaštene osobe u pravnoj osobi za davanje eventualno potrebnih dodatnih obrazloženja.

Uz prijedlog se mogu dostaviti i drugi prilozi.

Članak 10.

Pravovremeno pristigle prijedloge razmatra Komisija za dodjelu priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša (u daljnjem tekstu: Komisija).

Ako podneseni prijedlog ne sadrži sve podatke iz članka 9. stavka 2. ovoga Pravilnika Komisija može zatražiti dopunu od predlagatelja u roku od 7 dana.

Ukoliko predlagatelj u roku iz stavka 2. ovoga članka ne dopuni prijedlog, smatrat će se da prijedlog nije podnesen.

Odluku o dodjeli priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša donosi Komisija, prema ovom Pravilniku.

Članak 11.

Komisija ima najmanje pet članova. O broju članova Komisije odlučuje ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša (u daljnjem tekstu: ravnatelj).

Članove Komisije imenuje ravnatelj. Prilikom imenovanja članova Komisije mora se voditi računa o zastupljenosti državnih tijela, nevladinih organizacija, stručnih institucija, sredstava javnog izvješćivanja i tvrtki uzimajući u obzir područje iz članka 5. stavak 2. ovoga Pravilnika.

Članak 12.

Komisija radi i odlučuje na sjednicama.

Komisiji predsjeda ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša.

U slučaju odsutnosti predsjednika, Komisiju vodi zamjenik predsjednika kojega članovi Komisije biraju na prvoj sjednici.

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Stručne i administrativno-tehničke poslove za pripremu sjednica Komisije obavljaju djelatnici Državne uprave za zaštitu okoliša, a prema potrebi i vanjski suradnici po odluci ravnatelja.

Komisija donosi poslovnik o svom radu.

Članak 13.

Odluke Komisije valjane su ako za njih glasuje većina svih članova Komisije.

Članovi Komisije odlučuju o dodjeli priznanja i nagrada javnim glasovanjem.

Član Komisije koji se ne suglasi s odlukom Komisije može tražiti da se njegovo izdvojeno mišljenje s obrazloženjem unese u zapisnik sjednice Komisije.

Članak 14.

Komisija ocjenu dostignuća na području zaštite okoliša za koje se predlaže dodjela priznanja i nagrada može zatražiti od stručnih institucija ili pojedinaca.

Članak 15.

Nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga za dodjelu priznanja i nagrada iz članka 5. ovoga Pravilnika Komisija obavlja uži odabir od po tri predloženika za svaku nagradu.

Konačni odabir Komisija obavlja nakon provedenog razgovora s predloženicima koji su ušli u uži izbor, prema stavku 1. ovoga članka.

Prijedlog za dodjelu priznanja i nagrada mora biti pisano obrazložen.

Komisija nije dužna u pisanom obliku obrazložiti prijedloge za dodjelu priznanja i nagrada onima koji nisu ušli u uži izbor.

Odluka o dodjeli priznanja i nagrada za dostignuća na području zaštite okoliša objavljuje se u glasilu "Okoliš" Državne uprave za zaštitu okoliša i najmanje još jednom javnom glasilu.

Članak 16.

Kada podneseni prijedlozi ne udovoljavaju za dodjelu priznanja i nagrada propisanim ovim Pravilnikom, Komisija može donijeti odluku da se priznanje i nagrada ne dodjeljuje.

Članak 17.

Imena i/ili naziv nagrađenih, članovi Komisije dužni su čuvati kao tajnu do dana svečane podjele.

Imena i/ili nazivi tri predloženika koji su ušli u uži izbor za dodjelu priznanja i nagrada objavljuju se na konferenciji za tisak prije svečane dodjele.

Članak 18.

Priznanja i nagrade za dostignuća u zaštiti okoliša uručuje ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša na javnoj svečanoj sjednici prigodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Članak 19.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 061-01/96-01/01 Urbroj: 531/1-03-96-05 Zagreb, 26. veljače 1996.

V. d. ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša mr. Nenad Mikulić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.