Zakoni i propisi - Pravni savjeti 12 14.02.1996 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-880/1994 od 10. siječnja 1996.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu, Jadranko Crnić predsjednik Suda i suci Zdravko Bartovčak, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela, odlučujući u postupku za ocjenu ustavnosti i zakonitosti propisa, na sjednici održanoj dana 10. siječnja 1996. godine donio je slijedeće

R J E Š E N J E

1. Obustavlja se postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe članka 25. Odluke o komunalnoj naknadi Gradskog vijeća Grada Rijeke od 13. prosinca 1993. ("Službene novine" Županije primorsko-goranske, broj 18/1993).

2. Ovo će rješenje biti objavljeno u "Narodnim novinama" i u "Službenim novinama" Županije primorsko-goranske.

O b r a z l o ž e n j e

Odluku o komunalnoj naknadi (nastavno: Odluka) donijelo je Gradsko vijeće Grada Rijeke na sjednici održanoj dana 13. prosinca 1993. godine.

"Brodokomerc" d.d. iz Rijeke podnio je, na temelju odredbe članka 15. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991 _ nastavno: Ustavni zakon), Sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke.

Ustavni sud Republike Hrvatske je rješenjem broj U-II-880/1994 od 3. svibnja 1995. ("Narodne novine", broj 33/1995) pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe članka 25. Odluke.

Člankom 25. Odluke propisano je da visinu parametara za utvrđivanje komunalne naknade donosi Gradsko poglavarstvo.

U citiranom rješenju Suda iskazana je sumnja u zakonitost (i ustavnost) te odredbe Odluke, na koju je upućivala tada važeća odredba članka 27. stavak 2. Zakona o komunalnim djelatnostima ("Narodne novine", broj 15/1979, 18/1979 i 26/1993), a u svezi s člankom 25. Zakona o određivanju poslova iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave i uprave ("Narodne novine", broj 75/1993) i člankom 1. Zakona o fondovima u stambenom i komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine", broj 53/1990 i 76/1993.), budući iz tih odredbi nije proizlazilo ovlaštenje gradskom vijeću da, kao predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave, daje poglavarstvu, kao izvršnom tijelu jedinice lokalne samouprave, ovlast na donošenje općih akata u postupku utvrđivanja visine komunalne naknade.

Pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe članka 25. Odluke Ustavni sud obustavlja, budući su prestale postojati pretpostavke za vođenje postupka.

Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske je, na sjednici od 15. svibnja 1995., donio Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je objavljen u "Narodnim novinama", broj 36/1995 te je stupio na snagu 9. lipnja 1995. time da se, na temelju odredbe članka 35. tog Zakona, isti primjenjuje protekom 60 dana od dana objave.

Člankom 34. stavak 1. točke 1., 2. i 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu propisano je da danom primjene tog Zakona prestaju važiti:

_ Zakon o komunalnim djelatnostima,

_ Zakon o fondovima u stambenom i komunalnom gospodarstvu, u dijelu koji se odnosi na fondove u komunalnom gospodarstvu, te

_ članak 25. Zakona o određivanju poslova iz samoupravnog djelokruga jedinica lokalne samouprave i uprave.

Zakon o komunalnom gospodarstvu je utvrđivanje i naplatu komunalne naknade propisao u članku 20. i to sadržajno drugačije od dotadašnje zakonske regulative.

Do primjene Zakona o komunalnom gospodarstvu, a prema naprijed navedenim zakonskim odredbama, sustav određivanja visine i načina rasporeda sredstava komunalne naknade temeljio se na suodlučivanju gradskog (ili općinskog) vijeća i fondova u komunalnom gospodarstvu.

Primjenom Zakona o komunalnom gospodarstvu, sustav suodlučivanja je otklonjen.

Prema oredbama članka 20. Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojima se propisuje utvrđivanje i naplata komunalne naknade, mjerila i način rasporeda sredstava komunalne naknade odlukom utvrđuje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave u skladu s godišnjim programom (stavak 1.), a visinu komunalne naknade određuje poglavarstvo jedinice lokalne samouprave sukladno Zakonom određenim mjerilima (stavak 3.), time da upravni odjel jedinice lokalne samouprave, nadležan za poslove komunalnog gospodarstva, donosi rješenje o utvrđivanju visine komunalne naknade u svakom pojedinom slučaju (stavak 5.).

Budući da je Zakon o komunalnim djelatnostima, u odnosu na koji se tražila ocjena Odluke, kao i odredbe navedenih Zakona, prestao važiti, a novi je Zakon o komunalnom gospodarstvu visinu komunalne naknade te mjerila i način rasporeda sredstava komunalne naknade sadržajno drugačije propisao, to su prestale postojati pretpostavke za vođenje pokrenutog postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članka 25. Odluke.

Iz tih je razloga, na temelju članka 27. stavak 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991), riješeno kao pod točkom 1. izreke.

Na temelju odredbe članka 20. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske riješeno je kao pod točkom 2. izreke.

Broj: U-II-880/1994

Zagreb, 10. siječnja 1996.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.