Zakoni i propisi - Pravni savjeti 11 09.02.1996 Odluka o Stručnoj službi Sabora Republike Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 113. a u svezi sa člankom 261. Poslovnika Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske, Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici 1. veljače 1996. donio je

ODLUKU

O STRUČNOJ SLUŽBI SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

I.

Ovom Odlukom osniva se i ustrojava Stručna služba Sabora Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Stručna služba).

II.

Stručna služba obavlja stručne, administrativne, tehničke i druge poslove u svezi s radom Sabora Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Sabor), a posebice poslove u svezi sa sazivanjem i održavanjem sjednica domova Sabora i radnih tijela domova Sabora, izrade nacrta akata, zaključaka, izvješća i zapisnika te stručne obrade materijala i razmatranja prijedloga akata upućenih Saboru glede njihove usklađenosti s Ustavom i pravnim sustavom Republike Hrvatske te brige o održavanju reda u zgradi Sabora.

Za obavljanje određenih poslova iz stavka 1. ove točke Sabor može imati i zajedničke stručne službe s Uredom Predsjednika Republike i Vladom Republike Hrvatske, a i drugim tijelima u Republici.

III.

Poslove i zadaće Stručne službe obavljaju, u unuarnjim ustrojstvenim jedinicama, državni službenici i namještenici imenovani na položaj ili postavljeni u zvanja, odnosno raspoređeni na radna mjesta u skladu sa zakonom, ovom Odlukom i Pravilnikom o unutarnjem redu Stručne službe.

Ustrojstvene jedinice Stručne službe su:

  1. Tajništvo Sabora,
  2. Kabinet predsjednika Sabora,
  3. Služba radnih tijela Zastupničkog doma Sabora,
  4. Tajništvo Županijskog doma Sabora,
  5. Kabinet predsjednika Županijskog doma Sabora,
  6. Služba radnih tijela Županijskog doma Sabora,
  7. Služba Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava.

IV.

U sastavu Tajništva Sabora, kao zasebne ustrojstvene jedinice, djeluju:

- Služba za odnose s javnošću,

- Informativno-dokumentacijska služba i služba knjižnice Sabora,

- Straža Sabora.

U sastavu Službe radnih tijela Zastupničkog doma, kao osnovne ustrojstvene jedinice, djeluju službe radnih tijela ustanovljenih Poslovnikom Zastupničkog doma Sabora ili posebnom odlukom Zastupničkog doma Sabora.

U sastavu tajništva Županijskog doma Sabora, kao osnovne ustrojstvene jedinice djeluju službe radnih tijela ustanovljenih Poslovnikom Županijskog doma Sabora ili posebnom odlukom Županijskog doma Sabora.

V.

Stručnom službom upravlja tajnik Sabora.

Tajnik Sabora usmjerava i usklađuje rad Stručne službe.

Za rad Stručne službe tajnik Sabora odgovoran je Zastupničkom domu Sabora.

Tajnik Sabora ima, u odnosu na Stručnu službu, položaj dužnosnika koji je voditelj tijela državne uprave.

VI.

Tajnik Sabora ima zamjenika.

Zamjenik tajnika Sabora zamjenjuje tajnika u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti.

Imenovanje i razrješenje tajnika Sabora i zamjenika tajnika Sabora uređuje se Poslovnikom Zastupničkog doma Sabora.

VII.

Tajnik Sabora ima jednoga ili više pomoćnika.

Pomoćnike tajnika Sabora imenuje, na prijedlog tajnika Sabora, Odbor za izbor, imenovanje i upravne poslove Zastupničkog doma Sabora.

VIII.

Radom unutarnjih ustrojstvenih jedinica Stručne službe upravljaju njihovi voditelji, i to:

  1. Tajništvom Sabora - tajnik Sabora,
  2. Kabinetom predsjednika Sabora - tajnik Kabineta predsjednika Sabora,
  3. Službom radnih tijela Zastupničkog doma Sabora - zamjenik tajnika Sabora,
  4. Tajništvom Županijskog doma Sabora - tajnik Županijskog doma Sabora,
  5. Kabinetom predsjednika Županijskog doma Sabora - tajnik Kabineta predsjednika Županijskog doma Sabora,
  6. Službom radnih tijela Županijskog doma Sabora - zamjenik tajnika Županijskog doma Sabora,
  7. Službom Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava - pročelnik Službe Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava.

Radom osnovne, odnosno zasebne ustrojstvene jedinice, izravno upravlja njezin tajnik, a radom Straže Sabora upravlja zapovjednik Straže Sabora. Zapovjednik Straže Sabora ima zamjenika.

IX.

Po svojim pravima, obvezama i odgovornostima, te uvjetima za imenovanje na položaj i glede platnoga razreda, izjednačeni su:

- tajnik Službe za odnose s javnošću - s tajnikom radnog tijela doma Sabora,

- tajnik Informacijsko-dokumentacijske službe i službe knjižnice Sabora - s tajnikom radnog tijela doma Sabora,

- zapovjednik Straže Sabora - sa savjetnikom u Stručnoj službi,

- zamjenik zapovjednika Straže Sabora - s višim savjetnikom.

Po svojim pravima, obvezama i odgovornostima, te uvjetima za postavljanje u zvanje i glede platnoga razreda, izjednačeni su:

- viši stručni suradnik - sa savjetnikom,

- stručni suradnik - sa starijim pristavom II. vrste zvanja.

Po svojim pravima, obvezama i odgovornostima, te uvjetima za raspored na radno mjesto, izjednačeni su:

- stražar u Stručnoj službi Sabora - sa tajnikom II. vrste zvanja,

- viši upravni tajnik, nakon položenoga stručnog ispita i navršenih pet godina radnog staža - s tajnikom II. vrste zvanja,

- upravni tajnik, do položenoga stručnog ispita i navršenih pet godina radnog staža - sa tajnikom III. vrste zvanja.

X.

Imenovanje i razrješenje tajnika i zamjenika tajnika Županijskog doma Sabora uređuje se Poslovnikom Županijskog doma Sabora.

XI.

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Zastupničkog doma Sabora imenuje, na prijedlog predsjednika, odnosno potpredsjednika Sabora, tajnika kabineta predsjednika Sabora te savjetnike predsjednika i potpredsjednika Sabora.

XII.

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Zastupničkog doma Sabora imenuje, na prijedlog tajnika Sabora, nadređene državne službenike koji upravljaju unutarnjim i osnovnim, odnosno zasebnim ustrojstvenim jedinicama Stručne službe i samostalne savjetnike u Stručnoj službi, osim onih koji obavljaju poslove za potrebe Županijskog doma Sabora te zapovjednika Straže Sabora i zamjenika zapovjednika Straže Sabora.

XIII.

Odbor za pravosuđe, izbor i imenovanja Županijskog doma Sabora imenuje, na prijedlog tajnika Sabora, tajnika Kabineta predsjednika Županijskog doma, savjetnike predsjednika i potpredsjednika Županijskog doma te nadređene državne službenike koji upravljaju unutarnjim i osnovnim, odnosno zasebnim ustrojstvenim jedinicama Stručne službe i samostalne savjetnike u Stručnoj službi koji obavljaju poslove za potrebe Županijskog doma Sabora.

XIV.

Tajnik Sabora postavlja u zvanja državne službenike koji nisu obuhvaćeni točkama VII., XI., XII. i XIII. ove Odluke i raspoređuje namještenike u Stručnoj službi.

Tajnik Sabora može privremeno, najdulje do tri mjeseca imenovati državnog službenika na odgovarajući položaj u slučaju da se Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske, odnosno Odbor za pravosuđe, izbor i imenovanja Županijskog doma Sabora Republike Hrvatske ne može na vrijeme sastati.

XV.

Uvjeti za prijam u državnu službu, postavljenje u određeno zvanje i imenovanje na položaj u Stručnoj službi, uređuju se Zakonom i Pravilnikom o unutarnjem redu Stručne službe Sabora Republike Hrvatske.

Uvjeti za prijam na rad i raspored na radna mjesta i položaje namještenika u Stručnoj službi uređuju se Zakonom, općim propisima, kolektivnim ugovorima i Pravilnikom o unutarnjem redu Stručne službe Sabora Republike Hrvatske.

Državne službenike i namještenike može se primiti u Stručnu službu i postaviti u određeno zvanje i imenovati na položaj, odnosno rasporediti na radno mjesto i položaj neovisno o uvjetima iz stavka 1. i 2. ove točke, ako za to postoje posebno opravdani razlozi.

Državni službenici i namještenici iznimno se u Stručnu službu primaju bez natječaja, odnosno oglasa.

XVI.

Državni službenici i namještenici u Stručnoj službi imenuju se na položaje, postavljaju u zvanja, odnosno raspoređuju na radna mjesta i položaje utvrđene Pravilnikom o unutarnjem redu Stručne službe Sabora Republike Hrvatske.

Pravilnikom iz stavka 1. ove točke utvrđuju se poslovi koji se obavljaju u unutarnjim ustrojstvenim jedinicama, zvanja, stručna sprema i drugi uvjeti koje moraju imati državni službenici i namještenici na pojedinim mjestima te broj djelatnika na poje-
dinim službeničkim i namješteničkim mjestima.

Pravilnikom iz stavka 1. ove točke pobliže se uređuju i druga pitanja u skladu sa Zakonom, općim propisima, kolektivnim ugovorima i ovom Odlukom.

XVII.

Pravilnik o unutarnjem redu Stručne službe donosi Predsjedništvo Zastupničkog doma Sabora, na prijedlog tajnika Sabora.

Pravilnik iz stavka 1. ove točke dostavlja se Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove Zastupničkog doma Sabora i Odboru za pravosuđe, izbor i imenovanja Župnijskog doma Sabora.

XVIII.

Predsjedništvo Zastupničkog doma Sabora donijet će Pravilnik o unutarnjem redu Stručne službe Sabora u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Nadležna radna tijela domova Sabora imenovat će državne službenike na odgovarajuće položaje, a tajnik Sabora će postaviti državne službenike u određena zvanja i rasporediti namještenike na određena radna mjesta u roku 30 dana od dana donošenja Pravilnika iz stavka 1. ove točke.

Do dana imenovanja na položaj, postavljenja u zvanje, odnosno raspoređivanja na radno mjesto, ranije imenovani i postavljeni državni službenici, odnosno raspoređeni namještenici u Stručnoj službi nastavljaju radom u Stručnoj službi.

Na državne službenike koji ne budu imenovani na položaj ili ne budu postavljeni u određeno zvanje kao i na neraspoređene namještenike odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona.

XIX.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje vrijediti Odluka o Stručnoj službi Sabora Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 60/92.).

XX.

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Narodnim novinama".

Klasa: 021-03/5-02/05

Zagreb, 1. veljače 1996.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora

akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.