Zakoni i propisi - Pravni savjeti 6 22.01.1996 Pravilnik o uvjetima za davanje u zakup zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite i lječilišta
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Na temelju članka 181. stavak 4. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Narodne novine" br. 75/93 i 11/94) ministar zdravstva donosi

PRAVILNIK

O UVJETIMA ZA DAVANJE U ZAKUP ZDRAVSTVENIH USTANOVA PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I LJEČILIŠTA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se uvjeti pod kojima se daju u zakup zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite u vlasništvu županija i lječilišta.

Zdravstvene ustanove primarne zdravstvene zaštite iz stavka 1. ovog članka daju se u zakup kao dijelovi doma zdravlja i dijelovi ljekarne.

II. DOMOVI ZDRAVLJA

Članak 2.

Dijelovi doma zdravlja koji se daju u zakup (u daljnjem tekstu: jedinica zakupa) trebaju činiti funkcionalnu cjelinu koja u pogledu prostorija, medicinsko-tehničke i druge opreme udovoljava uvjetima propisanim Pravilnikom o uvjetima u pogledu prostora, djelatnika i medicinsko-tehničke i druge opreme za obavljanje privatne prakse ("Narodne novine" br. 71/94).

Članak 3.

Odluku o početku davanja u zakup jedinice zakupa donosi upravno vijeće doma zdravlja (u daljnjem tekstu: zakupodavac) uz suglasnost županjie.

Članak 4.

Jedinica zakupa daje se u zakup samo zdravstvenom djelatniku visoke stručne spreme (u daljnjem tekstu: zakupac) koji je u radnom odnosu na neodređeno vrijeme u tom domu zdravlja, radi u toj jedinici zakupa najmanje posljednje tri godine te ispunjava uvjete propisane člankom 121. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Iznimno od stavka 1. ovog članka daje se u zakup zubotehnički laboratorij zdravstvenom djelatniku srednje stručne spreme zubnom tehničaru koji je u radnom odnosu na neodređeno vrijeme u tom domu zdravlja, radi u toj jedinici zakupa najmanje posljednje tri godine te ispunjava uvjete propisane člankom 121. i 122. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ukoliko zdravstveni djelatnik iz stavka 1. i 2. ovoga članka ne uđe u zakup svojom voljom do utvrđenog roka ili se ugovor o zakupu prostorija i medicinsko-tehničke i druge opreme (u daljnjem tekstu: ugovor o zakupu) raskine jer zakupac nije ispunjavao ugovorne obveze, jedinica zakupa dat će se u zakup putem natječaja drugom zakupcu koji ispunjava uvjete iz članka 121, i 122. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zakupodavac i zakupac zaključuju pismeni ugovor o zakupu.

Članak 5.

Natječaj iz stavka 3. članka 4. ovoga pravilnika raspisuje upravno vijeće doma zdravlja u roku od 30 dana nakon isteka roka za sklapanje ugovora odnosno raskida ugovora o zakupu sa zdravstvenim djelatnikom.

Natječja se objavljuje u dnevnom tisku.

Natječaj je otvoren 14 dana od dana objave.

Članak 6.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donosi Komisija koju imenuje zakupodavac u roku od 10 dana o dana zaključivanja natječaja.

Pri donošenju Odluke iz stavka 1. ovoga članka potrebno je voditi računa o interesu razvoja zdravstvene djelatnosti.

Komisiju iz stavka 1. ovog članka čine:

- 3 predstavnika nadležne županije,

- 1 predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: HZZO)

- 1 predstavnik doma zdravlja.

Članak 7.

Protiv Odluke Komisije nezadovoljni ponuđač ima pravo žalbe koja se podnosi ministru zdravstva.

Rješenje ministra zdravstva je konačno i protiv njega se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske.

Članak 8.

Ugovor o zakupu jedinice zakupa sadržava najmanje:

- ime, odnosno naziv ugovornih stranka,

- opis prostorija i građevine u kojoj se one nalaze,

- popis i namjenu medicinsko-tehničke i druge opreme,

- način rukovanja, odražavanja i zamjene medicinsko-tehničke i druge opreme,

- opis djelatnosti koju će zakupac obavljati u prostorijama,

- rok u kojem je zakupac dužan početi obavljati djelatnost,

- obvezu zakupca da sudjeluje u pružanju hitne medicinske pomoći i kućnim posjetama,

- odredbe o upurabi i održavanju zajedničkih uređaja i prostoriju u građevini te okoliša,

- odredbu o trajanju ugovora na neodređeno vrijeme uz uvjet da zakupac svake kalendarske godine zaključi ugovor s HZZO,

- iznos zakupnine (prostorije i medicinsko-tehničke i druge opreme), naknadu za uporabu zajedničkih uređaja i prostorija te vrijeme plaćanja,

- način korištenja vozila doma zdravlja,

- način osiguranja obavljanja djelatnosti izvan redovnog radnog vremena i za vrijeme odsutnosti pojedinih djelatnika,

- odredbu o otkazu i otkazni rokovima,

- mjesto i datum zaključenja ugovora i potpise ugovornih strana.

Članak 9.

Medicinsko-tehnička i druga oprema pojedinačne vrijendosti do 70.000 kn sastavni je dio jedinice zakupa.

Za medicinsko-tehničku i drugu opremu pojedinačne vrijednosti iznad 70.000 kn, koja je u vlasništvu doma zdravlja, sklapa se ugovor između zakupaca i zakupodavca o načinu korištenja i zanavljanja.

Za medicinsko-tehničku i drugu opremu u vlasništvu HZZO sklapa se ugovor o načinu korištenja i zanavljanja između zakupca i HZZO-a.

Za potrošni materijal zatečen u jedinici zakupa na dan zaključivanja ugovora o zakupu, zakupodavac i zakupac zaključuju ugovor o otkupu tog potrošnog materijala po nabavnoj cijeni i s rokom otplate od šest mjeseci.

Članak 10.

Ugovor o zakupu jedinice zakupa zaključuje se na neodređeno vrijeme uz uvjet da zakupac svake kalendarske godine zaključi ugovor s HZZO.

Raskid ugovora s HZZO povlači za sobom raskid ugovora o zakupu jedinice zakupa.

Ugovor o zakupu jedinice zakupa i ime vlasnika (zakupodavca) potpisuje ravnatelj uz prethodno odobrenje Upravnog vijeća.

Članak 11.

Zakupodavac određuje iznos zakupnine u skladu s potrebama tekućeg održavanja građevinskog dijela prostorija i zgrada kao i pripadajuće medicinsko-
-tehničke i druge opreme, osim medicinsko-tehničke i druge opreme iz članka 9. stavka 2, 3. i 4. ovoga pravilnika, uzimajući u obzir najmanje slijedeće okolnosti:

- starost, kvalitetu i stanje građevine,

- lokaciju građevine (s obzirom na stupanj urbaniziranosti, prometnu povezanost, dostupnost zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnosti, demografske prilike i dr.),

- površinu zakupljenog prostora,

- starost, kvalitetu i stanje medicinsko-tehničke i druge opreme.

Zakupodavac je obvezan iz zakupnine održavati građevinske dijelove prostorija i zgrade te medicinsko-tehničku opremu iz stavka 1. ovog članka.

Članak 12.

Ministar zdravstva određuje najveći iznos zakupnine za svaku kalendarsku godinu na temelju kalkulativnih troškova koje donosi Upravo vijeće HZZO.

Određivanjem najvećeg iznosa zakupnine osigurava se neometano obavljanje zdravstvene djelatnosti kao djelatnosti od interesa za Republiku Hrvatsku.

Članak 13.

U demograrfski ugroženim područjima (otoci, područja ugrožena specifičnim položajem) kao i u područjima bez orgnaizirane zdravstvene zaštite ili njezine slabije dostupnosti pučanstvu, zakupodavac se nije dužan pridržavati odredbe stavka 1. članka 11. ovoga pravilnika te iznimno u cilju stimuliranja kvalitete i dostupnosti primarne zdravstvene zaštite može dati prostorije i medicinsko-tehničku i drugu opremu u zakup i pod uvjetima povoljnijim za zakupca, uključujući i mogućnost oslobađanja od plaćanja zakupnine.

Članak 14.

U domovima zdravlja daju se u zakup slijedeće jedinice zakupa:

- ordinacije opće medicine,

- ordinacije zubozdravstvene zaštite,

- ordinacije školske medicine,

- ordinacije zdravstvene zaštite dojenčadi i školske djece,

- ordinacije zdravstvene zaštite žena,

- ordinacije specijalističko-konzilijarnih djelatnosti,

- ljekarničke jedinice,

- zubotehnički laboratoriji,

- prostorije i medicinsko-tehnička i druga oprema dijagnostičkih djelatnosti radiologije i laboratorija,

- prostorije i medicinsko-tehnička i druga oprema dijagnostičko-terapijskih djelatnosti.

Iznimka od stavka 1. ovog članka su jedinice zakupa u kojima rade zdravstveni djelatnici koji su napunili 55 (žene) odnosno 70 (muškarci) godina života koji ne žele zaključiti ugovor o zakupu jedinice zakupa.

Članak 15.

U zakup se ne daju prostorije i medicinsko-
-tehnička i druga oprema doma zdravlja u kojima se obavljaju slijedeće djelatnosti:

- higijensko-epidemiološka,

- hitna medicinska pomoć,

- dijaliza,

- patronaža,

- depo lijekova,

- rodilište,

- operaciona sala,

- stacionar za privremeni smještaj bolesnika,

- ordinacija medicine rada,

- prostorije i medicinsko-tehnička i druga oprema neophodna za održavanje nastave o čemu odluku donosi ministar zdravstva na prijedlog medicinskog, stomatološkog odnosno farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Članak 16.

Za održavanje djelatnosti iz članka 15. ovoga pravilnika i održavanja zgrade doma zdravlja kao i za provođenje ugovornih obveza o zakupu, dom zdravlja ostaje s najmanjim brojem zdravstvenih kao i nezdravstvnih djelatnika u upravi (ravnatelj, administrativni tajnik, dipl. pravnik, 2 zaposlenika u računovodstvu, domar - ložać i spremačica).

Dom zdravlja je obvezan osigurati pažnje hitne medicinske pomoći u čemu su obvezni sudjelovati svi zakupci.

Sredstva za plaće zdravstvenih djelatnika doma zdravlja koji nisu skloni ugovor o zakupu kao i plaće nezdravstvenih djelatnika iz stavka 1. ovoga članka osiguravaju se ugovorom doma zdravlja s HZZO. Izuzetke od najmanjeg broja djelatnika iz stavka 1. ovog članka odredit će posebnim propisom HZZO u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Članak 17.

Zakupodavac može dati u zakup i dio prostorija u kojim se ne obavlja zdravstvena djelatnost nezdravstvenim djelatnicima uposlenim u domu zdravlja pod uvjetima davanja u zakup viška poslovnog prostora.

Ukoliko djelatnici iz stavka 1. ovog članka ne žele zakupiti dio prostorija, navedene prostorije mogu se dati u zakup putem natječaja.

Članak 18.

Prenamjena djelatnosti u prostorijama doma zdravlja koje su preostale nakon davanja u zakup svih jedinica zakupa obavlja se sukladno odredbi članka 184. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Odluku o davanju u zakup prostorija iz stavka 1. ovoga članka donosi zakonodavac putem natječaja i pod uvjetima davanja u zakup viška poslovnog prostora.

Članak 19.

Zakupodavac jednu ordinaciju daje u zakup dvojici zakupaca koji obavljaju privatnu praksu u smjenskom radu ukoliko su u smjenskom radu bili prije zakupa, s time da proporcionalno dijele sve troškove.

Odredbi stavka 1. ovog članka odnosi se i na jedinice zakupa u kojima rade zdravstveni djelatnici iz članka 14. stavka 2. ovog pravilnika.

Članak 20.

Zakupodavac može sklopiti zajednički ugovor o zakupu sa zakupcima dviju ili više jeidnica zakupa, ukoliko oni zato pokažu interes te ukoliko je to u intersu razvoja zdravstvene djelatnosti (grupna praksa).

Svaki zakupac iz stavka 1. ovog članka ukoliko je izabrani dokor osobno sklapa ugovor s HZZO.

Ukoliko je u pojedinoj jedinici zakupa iz članka 14. ovoga pravilnika u radnom odnosu više od dva zdravstvena djelatnika visoke stručne spreme ti djelatnici zaključuju ugovor o zakupu u obliku grupne prakse pod uvjetom da imaju odgovarajući zajednički ugovor s HZZO.

III. LJEKARNE

Članak 21.

Odluka o početku davanja u zakup dijelova ljekarne donosi Upravno vijeće ljekarne uz suglasnost županije.

Članak 22.

Odredbe članka 2, te članka od 4 do 20 ovog pravilnika na odgovarajući se način primjenjuju na ljekarne.

Članak 23.

Ugovor o otkupu potrošnog materijala iz stavka 4. članka 9. ovoga pravilnika odnosi se i na lijekove, pomoćna ljekovita sredstva i druge proizvode iz članka 67. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

IV. LJEČILIŠTA

Članak 24.

Upravno vijeće lječilišta uz suglasnost županije može dati u zakup dio lječilišta koji nije predmet ugovora s HZZO pri čemu dio lječilišta koji se daje u zakup mora činiti funkiconalnu cjelinu.

Zakupnina se može koristiti samo za razvoj djelatnosti lječilišta.

V. PRIJELAZNE I ZAKLJUČNE

ODREDBE

Članak 25.

Zakupac ne može zakupljene prostorije i medicinsko-tehničku i drugu opremu dati u zakup drugome (podzakup).

Članak 26.

Zakupac ostvaruje materijalna primanja temeljem ugovora s HZZO.

Zakupac osiguranicima HZZO ne smije zdravstvene usluge naplaćivati direktno.

Zakupac usluge može naplatiti osiguranicima privatnoga osiguranja ili direktno samo osobama koje nisu osiguranici HZZO ili osobama koje propisanim dokumentom ne mogu dokazati da su osiguranici HZZO.

Članak 27.

Upravna vijeća domova zdravlja, ljekarni i lječilišta će izraditi program zakupa uz suglasnost županije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilniia. Program zbrinjavanja viška zaposlenika obvezni je dio programa zakupa.

Upravna vijeća domova zdravlja i ljekarni će najkasnije u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog pravilnika donijeti odluku o davanju u zakup svih dijelova domova zdravlja koji se daju u zakup, odnosno dijelova ljekarne, a ugovor o zakupu zaključiti u roku od četiri godine od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Članak 28.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-0/95-01/0036

Urbroj: 534-02-30-95-0003

Zagreb, 20. prosinca 1995.

Ministar

prof. dr. sc. Andrija Hebrang, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.