Zakoni i propisi - Pravni savjeti 6 22.01.1996 Naredba o dodatnim fitosanitetskim uvjetima za uvoz sjemenskog krumpira u Republiku Hrvatsku
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

Na temelju članka 12. stavka 1. točke 2, 6, 9 i 11 Zakonma o zaštiti bilja ("Narodne novine br. 10/94), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

NAREDBU

O DODATNIM FITOSANITETSKIM UVJETIMA ZA UVOZ SJEMENSKOG KRUMPIRA U REPUBLIKU HRVATSKU

I.

Radi sprečavanja unošenja karantenskih štetočinja krumpira, a osobito smeđe truleži gomolja krumpira (Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith; sin. Burkholderia solanacearum) u Republiku Hrvatsku, uz uvjete određene Pravilnikom o zdravstvenoj kontroli bilja i kontroli sredstava za zaštitu bilja u prometu preko državne granice ("Narodne novine" br. 12/95 i 96/95), propisuju se dodatni uvjeti za uvoz sjemenskog krumpira.

II.

Uvoznik sjemenskog krumpira dužan je prilikom uvoza pošiljke sjemenskog krumpira graničnom inspektoru zaštite bilja na ulaznom graničnom prijelazu uz ostale propisane isprave predočiti i izvorni primjerak prijave za uvoz sjemenskog krumpira, ovjeren od poljoprivrednog inspektora nadležnog za mjesto istovara pošiljke. Osim podataka bitnih za identifikaciju pošiljke, u prijavi mora biti navedeno mjesto (točna adresa) i datum istovara (uskladištenja) pošiljke sjemenskog krumpira.

Obrazac prijave otisnut je u Prilogu 1. ove Naredbe i njezin je sastavni dio.

Prilikom obvezatnog zdravstvenog pregleda pošiljke sjemenskog krumpira kod uvoza granični inspektor ovjerava prijavu iz stavka 1. ovog članka i dostavljanjem kopije ovjerene prijave u roku od 24 sata nakon što je obavio pregled izvješćuje poljoprivrednog inspektora nadležnog za mjesto istovara i Zavod za zaštitu bilja u poljoprivredi i šumarstvu Republike Hrvatske (u nastavku teksta: Zavod) o prispjeću pošiljke.

Pošiljka sjemenskog krumpira mora se u cijelosti istovariti u prijavljenom skladištu i ostati u tom skladištu sve dok stručnjak Zavoda ne obavi zdravstveni pregled krumpira. Pregled se mora obaviti u dva radna dana nakon dana istovara pošiljke.

Ako stručnjak Zavoda ili poljoprivredni inspektor posumnjaju da je krumpir zaražen karantenskom štetočinjom, cjelokupna količina koja je pod sumnjom mora ostati u skladištu sve dok ne budu poznati rezultati zdravstvene analize uzorka krumpira.

Nakon što se pregledom i laboratorijskom analizom utvrdi da nema znakova zaraze karantenskim štetočinjama krumpira, tj. nakon dobivanja pismenog nalaza o zdravstvenoj ispravnosti pošiljke, poljoprivredni inspektor dopustit će stavljanje u promet pregledane količine sjemenskog krumpira.

Poljoprivredni inspektor ima pravo u svako doba od pravne ili fizičke osobe koja obavlja promet sjemenskog krumpira zatražiti ovjerenu prijavu iz stavka 1. ove glave kojom će dokazati da je sjemenski krumpir u skladu s ovom Naredbom.

III.

Osim uvjeta iz glave II. ove Naredbe, za uvoz sjemenskog krumpira podrijetlom iz Kraljevine Nizozemske i drugih zemalja u kojima je registrirana pojava smeđe truleži gomolja krumpira moraju biti ispunjeni sljedeći dodatni uvjeti:

1. Krumpir mora potjecati iz područja u kojima nije bilo pojave smeđe truleži gomolja krumpira (Pseudomonas solanacearum).

2. Osim zdravstvene svjedodžbe o zdravstvenom stanju pošiljke bilja (fitocertifikata) zemlje podrijetla, svaka pošiljka sjemenskog krumpira mora pratiti i isprava službene ustanove te zemlje o obavljenoj zdravstvenoj analizi sjemenskog krumpira za svaku partiju, iz koje je vidljivo da gomolji iz te pošiljke pripadaju partiji iz koje su uzorci bili testirani na smađu trulež gomolja krumpira i kojom se potvrđuje da u toj partiji nije utvrđena zaraza smeđom truleži gomolja krumpira.

3. U zemlji podrijetla uzorci moraju biti uredno uzeti iz svake partije namijenjene za izvoz u Republiku Hrvatsku. Partija se sastoji od samo jedne sorte i jedne sjemenske kategorije, koja je bila proizvedena na jednoj parceli i pod jednim proizvođačkim brojem.

4. Uzorci moraju biti testirani u službenom laboratoriju zemlje podrijetla. Uzorak iz jedne partije mora imati najmanje 200 gomolja.

5. Partije moraju biti odvojene kod pripreme, pakiranja i utovara pošiljke.

6. Mora se upotrebljavati samo ona oprema koje je isključivo namijenjena za promet krumpira, a ako se upotrebljava druga oprema ona mora biti dezinficirana.

7. Gomolji moraju biti pakirani u neupotrebljavane vreće ili u kontejnere koji su bili prethodno dezinficirani.

8. Fitocertifikat za pošiljke sjemenskog krumpira iz Nizozemske i drugih zemalja u kojima je registrirana pojava smeđe truleži gomolja krumpira mora pored dopunskih izjava propisanih člankom 11. stavkom 1. člankom 13. stavkom 1. i člankom 15. Pravilnika iz glave I. ove Naredbe sadržavati i sljedeću dopunsku izjavu:

"Pošiljka ispunjava uvjete iz glave III. točke 1-7, Naredbe o dodatnim fitosanitetskim uvjetima za uvoz sjemenskog krumpira u Republiku Hrvatsku."

IV.

Ukoliko pošiljku sjemenskog krumpira na ulaznom graničnom prijelazu uz ostale isprave ne prati ovjera prijava iz glave II. stavka I, ili isprava iz glave III. točke 2., ili u fitocertifikat nije unijeta dopunska izjava iz glave III. točke 8. ove Naredbe, granični inspektor zaštite bilja rješenjem će naložiti uvozniku da pošiljku odmah vrati pošiljatelju.

V.

Uvoznik i krajnji korisnik sjemenskog krumpira dužni su najmanje godinu dana čuvati deklaracije o kvaliteti s ambalaže sjemenskog krumpira inozemnog podrijetla.

VI.

Uvoznik koji uvozi sjemenski krumpir u Republiku Hrvatsku dužan je voditi očevidnik o uvozu i prodaji sjemenskog krumpira za svaku partiju posebno.

Očevidnik o uvozu i prodaji sjemenskog krumpira mora sadržavati sljedeće podatke:

- naziv i adresu proizvođača i pošiljatelja,

- naziv sorte i sjemensku kategoriju,

- oznatku (broj) partije,

- količina,

- oznaka i broj fitocertifikata zemlje izvoznice,

- datum i mjesto istovara,

- naziv (ime) i adresu kupca.

Zavod je dužan najkasnije do 31. svibnja tekuće godine Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva dostaviti izvještaj o obavljenim pregledima sjemenskog krumpira za proteklu sezonu sadnje.

VII.

Ova Naredba stupa na snagu danom objave u "Narodnim novimana".

Klasa: 320-20/96-01/6

Urbroj: 525-01-96-1

Zagreb, 17. siječnja 1996.

Ministar

poljoprivrede i šumarstva

Matej Janković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.