Zakoni i propisi - Pravni savjeti 1 05.01.1996 Odluka o uputama za provedbu politike plaća u 1996. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 41/90, 8/91, 14/91, 53A/91, 9/92, 55/92 i 29/94), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 3. siječnja 1996. godine donijela

ODLUKU

O UPUTAMA ZA PROVEDBU POLITIKE PLAĆA U 1996. GODINI

I.

Plaće i naknade vezane uz radni odnos u javnim poduzećima u vlasništvu Republike Hrvatske te u trgovačkim društvima u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, mogu se isplaćivati u 1996. godini u skladu s kolektivnim ugovorima, pravilnicima o radu, sporazumima zaposleničkih vijeća s poslodavcem ili ugovorima o radu, s time da ukupna mjesečna masa brutto plaće i naknada vezanih uz radni odnos ne može biti veća od mase brutto plaća i naknada isplaćenih u prosincu 1995. godine.

U masu brutto plaća i naknada isplaćenih u prosincu 1995. godine ne uračunavaju se eventualne isplate jednokratnog povećanja plaće do iznosa utvrđenog u kolektivnim ugovorima, a najviše do iznosa jednomjesečne plaće.

Korekcija mase brutto plaća i naknada iz stavka 1. ove točke može se provoditi po osnovi promjene mjesečnog fonda radnih sati, s time da prekovremeni rad svih zaposlenika kod određenog poslodavca ne prelazi 10% ukupnog radnog vremena u određenom mjesecu.

II.

Obvezuju se članovi upravnih odobra u javnim poduzećima u vlasništvu Republike Hrvatske te članovi skupština, nadzornih odbora i uprava u trgovačkim društvima u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, imenovani od strane vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog fonda za privatizaciju, te mirovinskih fondova da, sukladno svojim ovlastima i odgovornostima, osiguraju provedbu ove Odluke.

III.

Nadzorni odbori i uprave trgovačkih društava u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, dužni su od svojih članova u nadzornim odborima i upravama banaka i drugih financijskih organizacija zahtijevati da se pridržavaju ove Odluke.

IV.

Ova Odluka obvezuje i članove nadzornih odbora i uprava imenovanih od strane Vlade Republike Hrvatske; Hrvatskog fonda za privatizaciju i mirovinskih fondova u trgovačkim društvima u kojima manje od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju.

V.

U slučaju nepridržavanja odredaba ove Odluke, članovi upravnih odbora u javnim poduzećima u vlasništvu Republike Hrvatske, te članovi skupština, nadzornih odbora i uprava u trgovačkim društvima u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, koje imenuje Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski fond za privatizaciju i mirovinski fondovi, bit će razriješeni.

U slučaju neprdržavanja odredaba ove Odluke, nadzorni odbori i uprave trgovačkih društava u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, dužni su razriješiti svoje članove u nadzornim odborima i u upravama banaka i drugih financijskih organizacija.

Upravni odbori u javnim poduzećima u vlasništvu Republike Hrvatske te nadzorni odbori i uprave trgovačkih društava u kojima više od 50% dionica ili udjela drži Republika Hrvatska, odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, članove kojih je imenovala Vlada Republike Hrvatske, Hrvatski fond za privatizaciju i mirovinski fond razriješit će poslovodstva tih javnih poduzeća, odnosno trgovačkih društava, ako ne postupaju sukladno ovoj Odluci.

VI.

Zadužuju se županijska, gradska i općinska poglavarstva da putem članova nadzornih odbora i uprava trgovačkih društava u kojima drže više od 50% dionica ili udjela osiguraju provedbu ove Odluke.

VII.

Potrebne podatke i druge odgovarajuće informacije u svrhu kontrole provedbe ove Odluke prikuplja i mjesečno dostavlja Vladi Republike Hrvatske Zavod za platni promet.

VIII.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 120-02/95-01/05

Urbroj: 5030105-96-1

Zagreb, 3. siječnja 1996.

Predsjednik

mr. Zlatko Mateša, v.r.