Zakoni i propisi - Pravni savjeti 108 28.12.1995 Zakon o izmjenama i dopunama zakona o oružju
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim Odluku o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama zakona o oružju

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ORUŽJU

Koji je zastupnički dom sabora republike hrvatske donio na sjednici 13. Prosinca 1995

Broj: 01-95-2116/1

Zagreb, 19. prosinca 1995.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Zakon

o izmjenama i dopunama zakona o oružju

Članak 1.

U Zakonu o oružju ("Narodne novine", br. 69/92., 26/93., 43/93. i 29/94,), u članku 3. stavku 1. točki 3. iza riječi: "plinsko oružje" dodaju se riječi: "i oružje za signalizaciju;".

Članak 2.

Članak 6. mijenja se i glasi:

"Plinsko oružje i oružje za signalizaciju su pištolji, revolveri i puške koje pod pritiskom barutnih plinova usmjereno raspršuju neškodljive nadražljive tvari s kratkotrajnim učinkom, ispaljuju naboj namijenjen isključivo izazivanju glasnog pucnja i ispaljivanju svjetleće signalne zvjezdice.

Dozvoljenim neškodljivim tvarima iz stavka 1. ovoga članka smatraju se kemijski spojevi CN (kloracetofenon), CS (ortoklorbenzenmalon-dinitril) te OC (oleoresin capsicum)."

Članak 3.

Članak 11. mijenja se i glasi:

"Zabranjena je nabavka, držanje, nošenje, proizvodnja, popravljanje i prepravljanje, promet i prijevoz, ukoliko ovim Zakonom nije drugačije određeno:

1. svih vrsta automatskog oružja,

2. dugog poluautomatskog oružja sa kapacitetom spremnika većim od 10 naboja,

3. svih vrsta oružja s integralnim prigušivačem, prigušivača namijenjenih oružju, dijelova za prigušivače.

4. oružja koje je namijenjeno izbacivanju eksplozivnih projektila,

5. oružja koje ima oblik predmeta druge namjene, tako da po svome vanjskom izgledu nije prepoznatljivo kao oružje,

6. rasprskavajućeg oružja,

7. streljiva čija je osnovna namjena probijanje oklopa, streljiva s eksplozivnim, zapaljivim ili otrovnim projektilima,

8. streljiva za koje nije dobiveno odobrenje za stavljanje u promet prema odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu ("Narodne novine", br. 12/94.).

Ministar unutarnjih poslova odredit će i drugo oružje koje građani ne mogu nabavljati, držati, nositi, proizvoditi, popravljati i prepravljati, prevoziti ili na drugi način stavljati u promet".

Članak 4.

Članak 12. mijenja se i glasi:

"Prema ovom Zakonu pojedini pojmovi imaju ova značenja:

1. Lovačko oružje je dugo vatreno oružje koje se nabavlja radi bavljenja lovom. Lovačkim oružjem smatra se i kratko vatreno oružje koje služi za zadavanje samilosnog hica divljači. Ne smatra se kratkim vatrenim lovačkim oružjem ono oružje koje je manjeg kalibra od 7,62 mm i ono koje je uređeno za prijem naboja čija je kinetička energija manja od 300 džula,

2. Športsko oružje je dugo vatreno oružje glatkih cijevi do kalibra 12, užljebljenih cijevi do kalibra 8,61 mm, odnosno 0,338 inča, kratko oružje do kalibra 11,43 mm odnosno 0,45 inča te drugo oružje koje se koristi u športskim disciplinama,

3. Oružje za samoobranu je kratko i dugo vatreno oružje,

4. Registracija oružja je unos podataka o oružju i vlasniku, odnosno korisniku oružja u službene upisnike propisane ovim Zakonom kao i propisima donesenim na osnovi ovoga Zakona uz izdavanje odgovarajuće isprave (oružnog lista, odobrenja za držanje oružja, dozvole za nošenje oružja).

U oružni list za kratko lovačko vatreno oružje kao namjena oružja upisat će se riječi : "lovački pištolj", odnosno "lovački revolver", a u oružani list za športsko oružje kao namjena oružja upisat će se riječ: "športsko"."

Članak 5.

U članku 13. stavak 1. mijenja se i glasi:

"Vatreno oružje i samostreli sa silom natega tetive većom od 45 kg (100 funti) smiju se nabavljati samo na temelju odobrenja".

Članak 6.

U članku 15. stavak 2. briše se.

Članak 7.

Iza članka 15. dodaje se članak 15a. koji glasi

"Članak 15a.

Hrvatskom streljačkom savezu može se, za potrebe olimpijskog programa, odnosno nacionalnog programa koji je s njim u skladu, odobriti nabavka oružja iz članka 11. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona.

Hrvatski streljački savez, može oružje iz stavka 1. ovoga članka povjeriti na korištenje i čuvanje, ukoliko ispunjavaju propisne uvjete, športskim streljačkim organizacijama.

Oružje iz stavka 1. ovoga članka mogu nositi i njime rukovati samo članovi streljačkih organizacija u svrhu organiziranog treninga i nastupa na nadmetanjima".

Članak 8.

U članku 16. riječi: "ili zračnog", brišu se.

Članak 9.

U članku 24. stavak 1. mijenja se i glasi :

"Streljivo za vatreno oružje prema ovom Zakonu je cjeloviti naboj koji sjedinjuje čahuru, kapsulu, barut i zrno ili sačmu".

Iza stavka 1. dodaje se novi stavak 2. koji glasi :

"Ne smatra se streljivom naboj bez zrna, kugle ili sačme, punjenje za industrijske naprave i naprave za ubijanje stoke te naboji za plinsko, odnosno signalno oružje".

U dosadašnjem stavku 2. koji postaje stavak 3. riječi: "i plinsko", brišu se.

Članak 10.

U članku 25. stavku 2. riječi: "kao i oružja za koje prema ovom Zakonu postoji obveza prijavljivanja", brišu se.

Članak 11.

U članku 30. stavku 1. riječi: "do tri primjerka" zamjenjuju se riječima: "jedan primjerak".

U stavku 2. riječi: "kapislom" i "vojnog i policijskog oružja", zamjenjuju se riječima: "kapsulom" i "oružja iz članka 11. ovoga Zakona".

U stavku 3. riječi: "od tri", brišu se.

Članak 12.

U članku 31. stavak 1. mijenja se i glasi :

"Građanin koji dobije odobrenje za sakupljanje oružja, smije sakupljati pored starog oružja i hladno oružje te automatsko i poluautomatsko oružje koje više nije u naoružanju oružanih snaga ili policije, a onesposobljeno je za uporabu."

Članak 13.

U članku 32. stavak 3. mijenja se i glasi:

" Oružje iz članka 31. stavka 1. ovoga Zakona smije se prodati ili predati samo osobama kojima je izdano odobrenje za sakupljanje oružja."

Članak 14.

U članku 33. stavak 2. mijenja se i glasi:

"Pravne osobe iz stavka 1. ovoga članka mogu, pod uvjetima iz članka 30. i 32. ovoga Zakona, nabavijati i oružje za samoobranu, lovačko, športsko te oružje iz članka 11. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona, koje je prepravljeno tako da može ispaljivati samo lažno streljivo."

Članak 15.

U glavi II. naziv točke 4.: "Oružje s obvezom prijavljivanja i slobodne nabavke", mijenja se i glasi: "Oružje u slobodnoj nabavci i bez obveze prijavljivanja".

Članak 16.

Članak 34. briše se.

Članak 17.

U članku 35. riječi: "Bez odobrenja ili prijave mogu se nabaviti:" i točka 1) mijenjaju se i glase:

"Građani stariji od 18 godina mogu bez odobrenja i prijave nabaviti :

1) zračno, plinsko i oružje za signalizaciju, lukove, samostrele sa silom natega manjom od 45 kg (100 funti), sprejeve koji raspršuju neškodljive nadražljive tvari, naprave namijenjene spašavanju, naprave za ubijanje stoke i druge slične naprave namijenjene za industrijske ili tehničke svrhe, ako su prokušani u skladu s propisima;"

Točka 5. briše se.

Članak 18.

U članku 37. stavak 1. mijenja se i glasi :

"Vlasnik oružja koji napušta mjesto prebivališta na vrijeme duže od šest mjeseci, a oružje i streljivo koje se prema ovom Zakonu može držati na temelju oružnog lista ne nosi sa sobom, dužan ih je predati osobi koja ima pravo držanja ili nošenja takvog oružja."

Članak 19.

U članku 38. stavku 2. iza riječi u zagradi :"nošenje oružja" zarez i riječi: "potvrda o prijavi oružja", brišu se.

Članak 20.

U članku 39. stavku 4. riječi: "oružje s tetivom", zamjenjuju se riječju: "luk".

Iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

"Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera kojeg je ovlastio Hrvatski streljački savez."

Dosadašnji stavak 5. koji postaje stavak 6. mijenja se i glasi:

"Dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko lovačko i kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima, u kojima se ne smije nalaziti streljivo."

Članak 21.

U članku 41. stavku 2. riječi: "zatvoreno u odgovarajućoj navlaci ili koferu i bez streljiva", zamjenjuju se riječima: "zaključano u odgovarajućim navlakama ili kovčezima u kojima se ne smije nalaziti streljivo".

Stavak 3., briše se.

Članak 22.

U članku 42. iza riječi: "nabavku takvog oružja", zarez i riječi: "odnosno potvrdu o prijavi takvog oružja", brišu se.

Članak 23.

U članku 44. iza riječi: "držanje oružja" briše se zarez i dodaje riječ: "ili", a riječi "ili potvrde o prijavljenom oružju", brišu se.

Članak 24.

U članku 63. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Za prijevoz manje od 12 komada vatrenog oružja, oružja iz članka 35. ovoga Zakona, kao i za prijevoz streljiva za osobne potrebe za petsto komada, nije potrebno odobrenje".

Članak 25.

U članku 71. riječi: "prijavljenom oružju i izdanim potvdama" i zarez iza njih, brišu se.

Članak 26.

Članak 74. mijenja se i glasi:

"Novčanom kaznom od 4.000,00 do 48.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj tko neovlašteno nabavi, drži, nosi, izradi, proda, razmijeni ili ustupi drugom oružje ili streljivo čija je nabavka, držanje, nošenje, izrada, prodaja, razmjena ili ustupanje drugom zabranjeno (članak 11. stavak 1.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka, osim predviđene novčane kazne ili kazne zatvora izriče se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva."

Članak 27.

U članku 15. stavku 1. riječi : "u protuvrijednosti domaće valute od 120 do 300 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 600,00 do 4.000,00 kuna."

U točki 7) iza riječi: "tko" riječi: "vojno i policijsko", brišu se.

Točka 8) mijenja se i glasi : "tko zračno oružje ili luk i strijelu da na korištenje maloljetnoj osobi izvan športskih strelišta ili mjesta određenih i uređenih za vježbe gađanja i bez nadzora stručne osobe (članak 39. stavak 2. i 5.)".

U točki 13) riječi: "i 3" brišu se.

U točki 14) iza riječi: "oružni list", briše se zarez i dodaje riječ: "ili", a riječi: "odnosno potvrdu o prijavi takvog", brišu se.

Stavak 2. mijenja se i glasi

"Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka izriče se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva."

Članak 28.

U članku 76. stavku 1. riječi: "u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 200,00 do 800,00 kuna".

Točka 4), briše se.

Stavak 2. mijenja se i glasi:

"Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka izriče se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva."

Članak 29.

U članku 77. stavku 1. riječi: "u protuvrijednosti domaće valute od 1.200 do 2.500 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 20.000,00 do 80.000,00 kuna."

Točka 6), briše se.

U stavku 3. riječi: "u protuvrijednosti domaće valute od 1.200 do 2.500 DEM" zamjenjuju se riječima: "od 6.000,00 do 10.000,00 kuna".

Članak 30.

U članku 78. stavku 1. iza riječi: "krivim", točka se mijenja zarezom i dodaju riječi : "ako to zahtijevaju interesi javne ili opće sigurnosti."

Iza stavka 2. dodaje se stavak 3. koji glasi:

"Po konačnosti postupaka provedenih po odredbama članaka 74., 75., 76. i 77. ovoga Zakona oduzeto oružje i streljivo, predaje se Ministarstvu."

Članak 31.

U članku 85. stavku 2. iza riječi: "odobrenja za držanje oružja", briše se zarez, dodaje riječ: "i", a riječi: "i potvrde o prijavljenom oružju", brišu se.

Članak 32.

Građani koji nisu postupili sukladno odredbi članka 79. Zakona o oružju i predali oružje čija je nabavka, držanje i nošenje zabranjeno dužni su ga predati nadležnom tijelu u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Za predano oružje građaninu pripada novčana naknada u visini tržišne cijene predanog oružja.

Članak 33.

Građani koji bez oružnog lista posjeduju oružje koje se prema odredbama Zakona o oružju može posjedovati samo na temelju oružnog lista, a nisa postupili po odredbi članka 80. Zakona o oružju, dužni su nadležnom tijelu prijaviti njegovo posjedovanje u roku jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Nadležno tijelo može građaninu za prijavljeno oružje izdati oružni list bez utvrđivanja njegovog podrijetla, ukoliko su ispunjeni uvjeti iz članka 17. Zakona o oružju. Ako građanin ne ispunjava ove uvjete, oružje će se oduzeti i postupiti sukladno odredbama članka 52. i 53. Zakona o oružju.

Ako je prijavljeno oružje već registrirano na ime neke druge osobe može se, posebnim rješenjem, povjeriti na čuvanje građaninu iz stavka 1. ovoga članka, ako ta osoba ispunjava uvjete iz članka 17. Zakona o oružju. Ako građanin ne ispunjava ove uvjete, oružje će se oduzeti bez prava na naknadu.

Nadležno tijelo će protiv osobe na čije ime je oružje iz stavka 3. registrirano, pokrenuti prekršajni, odnosno drugi odgovarajući postupak propisan zakonom, u kojem će se odlučiti o raspolaganju oružjem.

Nadležno tijelo može, na ime osobe kojoj je oružje povjereno na čuvanje, izdati oružni list za držanje ili nošenje oružja, ukoliko ispunjava uvjete iz članka 17. Zakona o oružju te ukoliko je osobi na čije ime je oružje registrirano, pravomoćnom odlukom iz stavka 4. ovoga članka izrečena zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Ako u postupku iz stavka 4. ovoga članka nije određena zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva, građanin kojem je oružje povjereno na čuvanje, dužan je povjereno oružje predati policijskoj upravi na pismeni poziv u roku 60 dana od dana pravomoćnosti odluke iz stavka 4. ovoga članka. Za predano oružje ne pripada mu pravo na naknadu.

Protiv građana iz stavka 1. ovoga članka neće se voditi prekršajni postupak.

Članak 34.

Pravne osobe koje radi zaštite imovine posjeduju oružje čija je nabavka, držanje i nošenje prema odredbama Zakona o oružju zabranjena, a nisu ga predale nadležnom tijelu do isteka roka koji je određen odredbom članka 82. stavak 1. Zakona o oružju, dužne su ga predati nadležnom tijelu u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Za predano oružje pravnoj osobi pripada novčana naknada u visini tržišne cijene predanog oružja.

Protiv pravne osobe koja postupi prema stavku 1. ovoga članka neće se voditi prekršajni postupak.

Članak 35.

Građani koji nisu postupili sukladno odredbi članka 83. stavak 1. Zakona o oružju, dužni su isprave na temelju kojih posjeduju oružje, zamijeniti u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Vlasnici kratkog lovačkog vatrenog oružja kojima je izdan oružni list za držanje i nošenje takvog oružja radi korištenja u lovu dužni su u roku šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona dostaviti nadležnom tijelu izdani oružni list radi upisa odgovarajuće namjene oružja.

Članak 36.

Oružje iz članka 32. i članka 34. ovoga Zakona predaje se policijskoj upravi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta fizičke osobe ili sjedištu pravne osobe koja predaje oružje, na način i na mjestima koja će utvrditi ministat unutarnjih poslova.

O predaji oružja obvezno se sastavlja zapisnik.

Rješenje o visini novčane naknade za predano oružje donosi nadležna policijska uprava.

Utvrđeni iznos novčane naknade po pravomoćnosti rješenja isplaćuje Ministarstvo unutarnjih poslova iz sredstava državnog proračuna koja su mu osigurana za te namjene.

Predano i oduzeto oružje vlasništvo je Republike Hrvatske.

Članak 37.

Novčanom kaznom od 600,00 do 4.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 30 dana kaznit će se za prekršaj:

1) tko u propisanom roku ne zamijeni isprave o oružju sukladno odredbama ovoga Zakona (članak 35. stavak 1.),

2) tko u roku propisanom ovim Zakonom ne dostavi oružni list za držanje i nošenje kratkog lovačkog oružja radi upisa odgovarajuće namjene oružja (članak 35. stavak 2.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka izriče se i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Po konačnosti postupka iz stavka 1. ovoga članka, oduzeto oružje i streljivo, predaje se Ministarstvu.

Članak 38.

Upravni i prekršajni postupci započeti prema odredbama Zakona o oružju ("Narodne novine", br. 69/92., 26/93., 43/93. i 29/94.) prije stupanja na snagu ovoga Zakona, dovršit će se po ovom Zakonu.

Članak 39.

U cijelom tekstu Zakona o oružju riječ: "poduzeće", zamjenjuje se riječima: "trgovačko društvo" u odgovarajućim padežima.

Članak 40.

Ovlašćuje se Odbor za zakonodavstvo Zastupničkog doma Sabora Republike Hrvatske da utvrdi i izda pročišćeni tekst Zakona o oružju.

Članak 41.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 213-02/93-01/01

Zagreb, 13. prosinca 1995.

ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Zastupničkog doma Sabora

akademik Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.