Zakoni i propisi - Pravni savjeti 108 28.12.1995 Rješenje o odobrenju carinskog kontingenta za uvoz sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala koji se rabe pri proizvodnji roba za izvoz u 1996. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na osnovi članka 54. stavak 2. Carinskog zakona ("Narodne novine", br. 53A/91, 33/92,106/93 i 92/94), te točke 1. podtočka 3. Odluke o kriterijima za carinski kontingent ("Narodne novine", br. 93/94, 61/95 i 85/95), sukladno prijedlogu Ministarstva gospodarstva i pribavljenom mišljenju Hrvatske gospodarske komore, ministar financija donosi slijedeće

RJEŠENJE

O ODOBRENJU CARINSKOG KONTINGENTA ZA UVOZ SIROVINA, REPRODUKCIJSKIH I DRUGIH MATERIJALA KOJI SE RABE PRI PROIZVODNJI ROBA ZA IZVOZ U 1996. GODINI

1. Odobrava se carinski kontingent za uvoz sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala koji se rabe pri proizvodnji roba za izvoz (u daljnjem tekstu: carinski kontingent), bez plaćanja carine, u vrijednosti do 600,000.000.- US dolara tijekom 1996. godine.

2. Korisnik carinskoga kontingenta može biti trgovačko društvo ili drugi poduzetnik koji:

a) uvezene sirovine, reprodukcijski i drugi materijal u cijelosti ugradi ili na drugi način rabi pri proizvodnji roba za izvoz, sukladno tehnološkom normativu ovjerenom po ovlaštenoj carinarnici pri odobravanju carinskoga kontingenta,

b) robu proizvedenu od uvezenih sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala izveze u roku šest mjeseci od dana prijelaska preko carinske crte uvezenih roba, odnosno u daljnjem roku utvrđenom rješenjem ovlaštene carinarnice.

c) ostvari izvoz u vrijednosti najmanje 30% većoj od vrijednosti sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala uvezenih za proizvodnju robe koja se izvozi, te

d) sukladno propisima o deviznom poslovanju, ostvareni izvoz naplati u konvertibilnoj valuti, a ostvarena devizna sredstva u propisanom roku unese u zemlju.

3. Pisani zahtjev za odobrenje carinskoga kontingenta, s naznakom vrste roba koje će se uvesti odnosno izvesti sukladno propisima o Carinskoj tarifi, njihove količine i vrijednosti, kao i roka za izvršenje izvoza duljeg od šest mjeseci, korisnik carinskoga kontingenta podnosi carinarnici ovlaštenoj prema njegovu sjedištu.

U privitku zahtjeva iz stavka 1. ove točke korisnik kontingenta prilaže i specifikaciju sirovina, reprodukcijskog i drugog materijala koji se ugrađuju u izvozni proizvod (tehnološki normativ).

4. Rješenje o odobrenju carinskoga kontingenta donosi carinarnica ovlaštena prema sjedištu korisnika carinskoga kontingenta.

Rok utvrđen rješenjem iz stavka 1. ove točke ovlaštena carinarnica može iz opravdanih razloga, na pisani i obrazloženi zahtjev korisnika kontingenta, produžiti za razdoblje do jedne godine, odnosno do tri godine, izvozi li se investicijska ili druga oprema čija proizvodnja traje dulje od godinu dana.

Ako se tijekom prerade uvezenih sirovina, reprodukcijskih i drugih materijala utvrdi da utrošak materijala iz rješenja iz stavka 1. ove točke ne odgovara stvarnom utrošku materijala, carinarnica će po službenoj dužnosti ili na zahtjev korisnika carinskog kontingenta izmijeniti prvobitno rješenje.

5. Uvozna i izvozna carinska deklaracija popunjavaju se na način kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju isprava u i carinskom postupku ("Narodne novine", br. 41/94).

6. Na osnovi pisanoga izvješća korisnika carinskoga kontingenta o izvršenome izvozu prema izvoznim carinskim deklaracijama, naplati izvoza i ostvarenju deviznoga priliva, ovlaštena carinarnica bilješkom na izvorniku rješenja o odobrenju carinskog kontingenta korisnika se razdužuje obveze ostvarivanja izvoza i deviznog priliva.

7. Ne podnese li korisnik carinskoga kontingenta ovlaštenoj carinarnici izvješće o izvršenome izvozu iz točke 6. ovoga rješenja, s pratećim ispravama u privitku, iz kojih proizlazi da je u rješenjem odobrenome roku ostvario tim rješenjem utvrđenu strukturu i vrijednost izvoza robe, ovlaštena carinarnica će rješenjem :

a) utvrditi da nije ispunjen uvjet za razduženje uvozne carinske deklaracije ostvarenim izvozom robe, u strukturi i vrijednosti utvrđenoj rješenjem o odobrenju carinskoga kontingenta,

b) izmijenit će u uvoznoj carinskoj deklaraciji rubrike koje se odnose na primjenu članka 54. Carinskog zakona,

c) utvrditi obvezu plaćanja carine, posebne pristojbe na uvezenu robu, te drugih pristojbi ili poreza koji se plaćaju u postupku uvoznoga carinjenja robe, temeljem podnijete uvozne carinske deklaracije, i to:

- na carinsku osnovicu utvrđenu prema stanju robe na dan podnošenja uvozne carinske deklaracije, primjenjujući stopu carine i drugih uvoznih pristojbi prema propisima koji su vrijedili na dan podnošenja uvozne carinske deklaracije (članak 22. točka 1. carinskog zakona), te

obračunavajući kamatu iz članka 248. Carinskog zakona za razdoblje od dana podnošenja uvozne carinske deklaracije do dana isteka roka za izvoz odohrenoga rješenjem iz točke 4., odnosno do dana namirenja carine i drugih uvoznih pristojbi.

Ne namiri li korisnik carinskoga kontingenta ili ne namiri u cijelosti obveze utvrđene rješenjem iz stavka 1. ove točke, i u roku određenom za plaćanje carine, ovlaštena carinarnica će obračunati svotu carine i drugih uvoznih pristojbi, te pripadajućih kamata naplatiti od banke koja je izdala garanciju glede namirenja carinskih obveza, podnijetu u postupku uvoznoga carinjenja robe utvrđene rješenjem ovlaštene carinarnice iz točke 4. ovoga rješenja.

8. Evidenciju o ostvarenom uvozu bez plaćanja carine sukladno ovome rješenju i ostvarenom izvozu, te visini naplaćene carine i drugih pristojbi vodi Carinska uprava Republike Hrvatske, o čemu dostavlja izvješće Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva i Hrvatskoj gospodarskoj komori početkom narednog za proteklo tromjesečje.

9. Ovo rješenje stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1996. godine.

Klasa:413-01/95-01/65

Urbroj : 513-02-95-1

Zagreb, 21. prosinca 1995.

Ministar financija

Božo Prka, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.