Zakoni i propisi - Pravni savjeti 106 22.12.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-526/1995. od 20. prosinca 1995.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina: Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda te suci dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kuneković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vukovie i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi A: B. iz P., na sjednici održanoj 20. prosinca 1995. godine, donio je

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-526/1995. OD 20. PROSINCA 1995.

1. Odbija se ustavna tužba.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

Dopuštenom i pravodobno podnijetom ustavnom tužbom A. B. tvrdi da su joj, rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova od 11. veljače 1994. godine broj: 511-01-57-UP/1-16372/24709/1-93, kojim joj je odbijen zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo i presudom Upravnog suda Republike Hrvatske od 11. siječnja 1495. godine broj Us-1808/44, kojom jo je odbijena tužba protiv navedenog rješenja, povrijeđena prava zajamčena odredbama članka 14. stavka 2. i članka 14. stavka 1. Ustava.

Ove povrede da su ostvarene nepravilnom primjenom odredbi članka 8. stavka 1. točke 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu ("Narodne novine", broj 53/91 i 28/92) budući, iako formalno neprijavljena, boravi u P. od 1984. godine dakle duže od 5 godina.

Ustavna tužba nije osnovana.

Ministarstvo unutarnjih poslova u postupku za primitak u hrvatsko državljanstvo, povodom zahtjeva podnositeljice ustavne tužbe, utvrdilo je da ona nema prijavljen boravak na teritori ju Republike Hrvatske. Ovu činjenicu podnositeljica ustavne tužbe i ne osporava, već svoje tvrdnje o povredi ustavnih prava zasniva na tvrdnji o faktičnom boravku u P. od 1984. godine.

Odredbom članka 8. stavka l. točke 3. Zakona o hrvatskom državljanstvu, kao jedna od pretpostavki za primitak stranca u hrvatsko državljanstvo, uz ostale koje podnositelj zahtjeva treba kumulativno ispunjavati, propisana je pretpostavka prijavljenog boravka kroz pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske.

Podnositeljica ustavne tužbe ovoj pretpostavci ne udovoljava pa joj je zahtjev, temeljem odredbe članka 26. stavka 1. Zakona o hrvatskom državljanstvu odbijen. Upravni sud Republike Hrvatske odbijajući tužbu tužiteljice svojom presudom broj: Us1808/94, takoder je utvrdio da nije povrijeđen Zakon o državljanstvu na štetu tužiteljice kad je njezin zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo odbijen. Pri tome nisu povrijeđena ustavrta prava iz članka 14. stavak 2. i članka 19 stavak 1. Ustava Repuhlike Hrvatske na koje se tužiteljica u ustavnoj tužbi poziva.

lz tih razloga, temeljem odredhi članka 6l Poslovrtika Us ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94), odlučeno je kao u izreci.

Odluka o objavi temelji se na odredbama članka 20. stavka 1. Ustavrkog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj : U-111-526/ 1995

Zagreb, 20. prosinca 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.