Zakoni i propisi - Pravni savjeti 101 13.12.1995 Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o izvršavanju radne obveze
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 20. točke 8. Zakona o obrani ("Narodne novine", broj 74/93 - pročišćeni tekst), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. prosinca 1995. godine donijela

UREDBU

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O IZVRŠAVANJU RADNE OBVEZE

Članak 1.

U Uredbi o izvršavanju radne obveze ("Narodne novine", broj 11/94), članak 10. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Nadležno tijelo državne uprave iz stavka 2. ovog članka, nakon davanja suglasnosti za ratnu sistematizaciju dostavlja Ministarstvu obrane popis vojnih obveznika od posebnog funkcionalnog značenja poradi dobivanja konačne suglasnosti i pokretaja postupka raspoređivanja na radnu obvezu u upravama za obranu."

Članak 2.

U glavi VI. članku 14. dodaje se stavak 3., koji glasi: "Radne postrojbe za,druge potrebe obrane i u djelatnostima posebno značajnim za obranu države ustrojavaju se na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske."

Članak 3.

Iza članka 14. dodaju se novi članci 14. a;14.b,14.c, 14.d, 14.e,14.f,14.g, 14.hi, 14.i. koji glase:

Članak 14.a

Prijedloge za ustrojavanje radnih postrojbi iz članka 2. stavka 3. ove Uredbe podnose nadležna tijela državne uprave.

Članak 14.b

Za operacionalizaciju ustrojavanja radnih postrojbi za druge potrebe obrane i u djelatnostima posebno značajnim za obranu države nadležne su uprave za obranu na čijem se području radne postrojbe ustrojavaju.

Članak 14.c

Uprave za obranu na temelju naloga ministra obrane ili osobe koju on ovlasti za provođenje odluke Vlade ustrojavaju radne postrojbe, raspoređuju obveznike radne obveze i materijalna sredstva, pozivaju obveznike radne obveze i upućuju ih na mjesto obavljanja zadaća ili prihvaćaju pripadnike radne postrojbe i vode ih u evidenciji postrojbe.

Članak 14.d

Radne postrojbe mogu se ustrojiti od zaposlenih osoba u dijelu ili cijoloj pravnoj osobi odnosno poduzeću čije su djelatnosti posebno značajne za obranu države, a to su:

- izgradnja i održavanje svih prometnih sustava u državi (cestovnog, željezničkog, pomorskog i zračnog),

- izgradnja i održavanje enetgetskih sustava u državi,

- graditeljstvo,

- transport,

- hidrotehnički radovi,

- poljodjelski radovi,

-održavanje, popravak i servisiranje cestovnih motornih vozila, željezničkih vozila, zrakoplova i plovnih objekata.

Članak 14.e

U radne postrojbe koje se ustrojavaju od zaposlenih osoba u dijelu ili cijeloj pravnoj osobi, osim obveznika radne obveze zaposlenih u toj pravnoj osobi, mogu se rasporediti i obveznici radne obveze iz drugih pravnih osoba odgovarajuće struke odnosno zanimanja ili zvanja, te obveznici radne obveze koji nisu u radnom odnosu, a nemaju raspored u oružanim snagama Republike Hrvatske i pričuvnom sastavu policije i civilnoj zaštiti.

Članak 14.f

Radne postrojbe koje se ustrojavaju od zaposlenih osoba u dijelu ili cijeloj pravnoj osobi mogu zadržati mirnodopsku veličinu i organizaciju rada te pravne osobe.

Članak 14.g

Tijela državne uprave i županije za koje se ustrojavaju radne postrojbe dužni su organizirati smještaj i prehranu pripadnicima radne postrojbe dok obavljaju poslove i zadaće, te odrediti stručnu osobu koja će koordinirati i pratiti cijeli tijek ustrojavanja postrojbe i njeno obavljanje zadaća.

Troškove naknada pripadnicima radnih postrojbi u cijelosti snose tijela državne uprave i županije za koje se ustrojavaju radne postrojbe, sukladno Zakonu o obrani.

Članak 14.h

Pravne osobe nositelji ustrojavanja radnih postrojbi osiguravaju potrebitu radnu odjeću i drugu zaštitnu opremu za pripadnike postrojbe.

Pripadnicima radnih postrojbi ne izdaje se vojna oprema.

Članak 14.i

Nakon obavljenih zadaća i poslova radne postrojbe tijela koja su podnijela zahtjev za ustrojavanje radnih postrojbi dužna su izvijestiti nadležnu upravu za obranu o završetku poslova i zadaća koje su obavljale radne postrojbe, te o potrebi raspuštanja radne postrojbe."

Članak 4.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u " Narodnim novinama".

Klasa: 816-01/93-02/01

Urbroj : 5030109-95-3

Zagreb, 7. prosinca 1995.

Predsjednik

mr. Zlatko Mateš, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.