Zakoni i propisi - Pravni savjeti 101 13.12.1995 Naputak za provedbu odluke o izdavanju obveznica Republike Hrvatske za refinanciranje prvog obroka javnoga duga dospjelog 30. lipnja 1995. godine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju točke XIII. Odluke o izdavanju obveznica Republike Hrvatske za refinanciranje prvog obroka javnoga duga dospjelog 30, lipnja 1995, godine ("Narodne novine", br, 85/95 - u daljnjem tekstu Odluka), ministar financija Republike Hrvatske donosi

NAPUTAK

ZA PROVEDBU ODLUKE O IZDAVANJU OBVEZNICA REPUBLIKE HRVATSKE ZA REFINANCIRANJE PRVOG OBROKA JAVNOGA DUGA DOSPJELOG 30. LIPNJA 1995. GODINE

I.

Na osnovici Aneksa IV. Ugovora o ustupanju potraživanja temeljem deponirane devizne štednje građana kod bivše Narodne banke Jugoslavije, sklopljenog 6. srpnja 1995. godine, ugovorne strane su suglasne da se obveza Republike Hrvatske prema bankama podmiri na način da Republika Hrvatska bankama preda obveznice u skladu s točkom VIII. Odluke.

II.

Obveznice glase na DEM i amortiziraju se kroz šest jednakih polugodišnjih anuiteta od kojih prvi dospijeva na naplatu 1. rujna 1996. godine.

Obračun se obavlja na način da se devizni iznos iz anuiteta preračunava u kune po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske koji vrijedi na dan dospijeća pojedinog anuiteta. Iznos anuiteta u kunama, utvrđen na dan dospijeća, konačan je bez obzira na datum njegove naplate.

III.

Poslove čuvanja, distribucije, prometa, isplate, vođenja, knjigovodstva i registarske knjige za obveznice iz Odluke, obavljat će u ime i za račun Republike Hrvatske Zavod za platni promet na temelju ugovora zaključenog s Ministarstvom financija.

IV.

Ako se obveznicama plaćaju dionice i udjeli Hrvatskom fondu za privatizaciju odnosno Hrvatskom mirovinskom osiguranju d. d. Zagreb, kao osnovica za plaćanje priznaje se nominalna vrijednost obveznice.

Puna nominalna vrijednost kod plaćanja dionica obračunava se ako ni jedan kupon nije isplaćen.

Ako je neki kupon isplaćen, nominalna se vrijednost obveznice umanjuje za toliko šestina koliko je kupona isplaćeno.

V.

Plaćanje dionica i udjela obavlja se predajom obveznica Hrvatskom fondu za privatizaciju odnosno Hrvatskom mirovinskom osiguranju d. d. Zagreb.

Na obveznice koje primi na ime plaćanja dionica i udjela Hrvatski fond za privatizaciju stavlja oznaku "PONIŠTENO" i time prestaje obveza Republike Hrvatske za njihovu isplatu.

Podatke o primljenim obveznicama Hrvatski fond za privatizaciju je obvezan dostavljati Zavodu za platni promet.

VI.

Tržišna cijena obveznica formirat će se zavisno o ponudi i potražnji na tržištu kapitala.

VII.

Prijenos prava iz obveznice na novoga stjecatelja obavlja se indosiranjem ili na temelju izvornika rješenja o nasljedivanju za fizičke osobe, a za pravne osobe,na temelju izvornika dokumenta o univerzalnoj sukcesiji.

Stjecatelj obveznica obavlja upis u registarsku knjigu kod Zavoda za platni promet.

VIII.

Dospjeli anuiteti naplaćuju se uz predočenje plašta obveznice na način da će Zavod za platni promet zadržati kupon koji isplaćuje u smislu knjigovodstvene isprave o obavljenoj isplati, a na ropisanom mjestu na obveznici staviti oznaku (žig) "ISPLAĆENO".

IX.

Postupke u svezi provedbe točki III., V., VII. i VIII. ovoga naputka propisat će Zavod za platni promet u skladu s Elaboratom o izdavanju obveznica za refinanciranje prvog obroka javnoga duga dospjelog 30. lipnja 1995. godine.

X.

Prema uputstvu Narodne banke Hrvatske od 27. lipnja 1995. godine propisano je da se dospjeli obrok javnoga duga s računa 35200- Plasmani u obveznice po osnovi pretvaranja deviznih depozita građana u javni dug s preostalim rokom dospijeća do 1. mjesec, prenosi na račun 35207 - Dospjele obveznice.

Obveznice izdane bankama na temelju Odluke evidentiraju se u aktivi poslovnih banaka na računima 35203-5 i 39203-4 - Plasmani u ostale obveznice u deveizama Republike Hrvatske s preostalim rokom dospijeća, prijenosom sa računa 35207 - Dospjele obveznice.

XI.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske davat će tumačenja bankama u svezi s provedbom ovoga naputka.

Ministar financija Republike Hrvatske

Božo Prka, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.