Zakoni i propisi - Pravni savjeti 101 13.12.1995 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-VIII-277/1995 od 6. prosinca 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu predsjednik Suda Jadranko Crnić, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić-Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela, rješavajući o prijedlogu D. J. iz R, za privremenu obustavu izvršenja rješenja iseljenja iz stana, na sjednici održanoj dana 6. prosinca 1995. godine, donio je ovo

RJEŠENJE

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-VIII-277/1995 OD 6. PROSINCA 1995

1. Odbija se prijedlog za privremenu obustavu izvršenja rješenja Ureda za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoliša R, Županija primorsko-goranska, Odsjek za stambeno-komunalne poslove, Klasa: UP/I-371-03/93-01/18/FJ-MS, Urbroj: 2170-02-31-93-3 od 26. veljače 1993. godine, kao i zaključka istog tijela o dozvoli izvršenja Klasa: P/I-371-03/93/18-JF/MU, Urbroj: 2170-04-03-95-9 od 20. ožujka 1995. godine.

2. Ovo će se rješenje objaviti u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Navedenim rješenjem naloženo je D. J. da u roku od 8 dana isprazni od osoba i stvari stan u R, A. M. 37/I te da isti slobodan od osoba i stvari preda vlasniku stana Gradu R, s tim da žalba ne odgađa izvršenje rješenja, dok je zaključkom određeno vrijeme i način izvršenja tog rješenja.

Iz pribavljenog rješenja razvidno je da je isto doneseno na temelju članka 94. Zakona o stambenim odnosima ("Narodne novine", br. 51/85, 42/86, 37/88, 47/89, 22/90, 22/92, 58/93 i 70/93.), te da se u prijedlogu navode teške socijalne prilike kao razlog zbog kojeg je predlagateljica, po vlastitom priznanju, nasilno uselila u predmetni stan.

Prijedlog nije osnovan.

Prijedlog je podnesen temeljem odredbe članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 13/91), koja odredba propisuje da Ustavni sud može, do donošenja konačne odluke, privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na osnovi zakona ili drugog propisa, čija se ustavnost, odnosno zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teško otklonjive posljedice.

Rješenjem Ustavnog suda Republike Hrvatske broj: U-I-892/1994 od 14. studenoga 1994. godine ("Narodne novine", br. 83/94), pokrenut je postupak za ocjenu ustavnosti odredbe članka 94. Zakona o stambenim odnosima.

Sama činjenica donošenja osporenog rješenja pozivom na tu odredbu nije dovoljan razlog za donošenje odluke o privremenoj obustavi izvršenja tog rješenja.

Uvodom u osporeno rješenje razvidno je da je vlasnik predmetnog stana Grad R, a da je D. J. nasilno uselila u predmetni stan.

Iz rješenja ovog Suda, kojim je pokrenut postupak ocjene ustavnosti članka 94. Zakona o stambenim odnosima, slijedi da upravni postupak predviđen tom zakonskom odredbom nije primjeren u onim prodmetima u kojima osoba koja je uselila u stan raspolaže ispravom o pravnom temelju useljenja, bez obzira što je taj pravni temelj sporan.

Neupitno je u ovom slučaju da podnositeljica prijedloga ne raspolaže niti spornom ispravom pa njezino useljenje nema nikakva, pa ni sporna pravna temelja.

S tim u svezi, valja imati u vidu odredbu članka 89. Zakona o stambenim odnosima, koja propisuje da nije dopušteno useliti u stan i koristiti ga bez pravomoćne odluke o davanju stana na korištenje ili druge valjane pravne osnove.

U skladu s iznijetim, Sud je utvrdio da ne postoje pretpostavke za primjenu odredbe članka 18. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, te je riješio kao u izreci.

Odluka o objavljivanju temelji se na članku 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Broj: U-VIII-277/1995

Zagreb, 6. prosinca 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jvdranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.