Zakoni i propisi - Pravni savjeti 98 05.12.1995 Uputa o načinu i postupku izrade izvješća o stanju potraživanja iz inozemstva
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 75. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske (prečišćeni tekst, "Narodne novine" br. 35/95) a u svezi točke V. stavak 2. Odluke o uvjetima i načinu obavljanja devizne dokumentarne kontrole ("Narodne novine", br.115/93) guverner Narodne banke Hrvatske donosi

UPUTU

O NAČINU I POSTUPKU IZRADE IZVJEŠĆA O STANJU POTRAŽIVANJA IZ INOZEMSTVA

I.

Domaće pravne osobe dužne su Narodnoj banci Hrvatske dostavljati tromjesečna izvješća o potraživanjima iz inozemstva po osnovi izvoza robe i usluga sa stanjem posljednjeg dana u tromjesečju, i to u roku od 15 dana od isteka tromjesečja. Pod potraživanjima iz inozemstva u smislu stavka 1. ove točke smatraju se vrijednosti izvoza robe i usluga izvršenog zaključno do posljednjeg dana u tromjesečju, uključujući i izvoz iz ranijih mjeseci odnosno godina, koji do toga dana nije naplaćen.

II.

Pored izvješća iz točke I. ove Upute domaće pravne osobe koje imaju nenaplaćena potraživanja po osnovi izvoza robe i usluga izvršenih posredno putem izvoznika iz drugih republika bivše Jugoslavije, dužne su o tim požraživanjima podnijeti jednokratno izvješće sa stanjem na dan 31. prosinca 1995. godine. Izvješća iz stavka l. ove točke podnose se u slobodnoj formi uz navodenje podataka o nazivu i zemlji krajnjeg kupca, nazivu i zemlji izvoznika, osnovama potraživanja, nenaplaćenim vrijednostima, godini i mjesecu nastanka potraživanja, te po potrebi i drugih podataka kojima se obrazlažu navedena potraživanja.

III.

Pravne osobe koje po osnovi izravnog izvoza, kao i izvoza izvršenog posredno putem izvoznika iz drugih republika odnosno pokrajina bivše Jugoslavije imaju potraživanja u obračunskim dolarima iz zemalja s kojima je bivša Jugoslavija imala zaključene sporazume o klirinškom načinu plaćanja i naplaćivanja, uključivo i potraživanja koja su svojevremeno formalno naplaćena "ispravama o naplati" ali bez isplate dinarske protuvrijednosti, dužne su o tim potraživanjima podnijeti jednokratno izvješće sa stanjem na dan 31. prosinca 1995. godine. Izvješća iz stavka 1. ove točke podnose se po postupku i na način iz stavka 2. točke II. ove Upute.

IV.

Izvodači investicijskih radova u inozemstvu dužni su nakon završetka tih radova u svojim izvješćima iskazati ukupne vrijednosti potraživanja od investitora po osnovi izvedenih radova. Danom završetka investicijskih radova za potrebe izvješćivanja u smislu ove Upute smatra se datum konačne situacije odnosno fakture za izvršne radove. Podatke o potraživanjima po osnovi investicijskih radova podnosi nositelj posla za cjelokupnu vrijednost potraživanja koja uključuje i vrijednosti radova koje su izvršili njegovi kooperanti odnosno proizvodači, te vrijednosti izvoza opreme i druge robe ugrađene u objekte u inozemstvu kao i đruge robe za potrebe gradilišta. Izuzetno od odredbe iz stavka 3. ove točke, kooperanti odnosno proizvodaći te isporučitelji opreme i druge robe po investicijskim radovima koje su ugovorili nositelji tih radova iz drugih republika bivše Jugoslavije, dužni su za svoj dio nenaplaćenih potraživanja po tim radovima podnijeti jednokratno izvješće iz točke II. odnosno točke III. ove Upute.

V.

Po poslovima izvoza robe i usluga na kredite te po poslovima izvodenja investicijskih radova na kredit u izvješća se unose ukupna potraživanja bez obzira na ugovorene rokove naplate.

VI.

Po poslovima posredovanja u vanjskotrgovinskom prometu (reexport) u izvješća se unose cjelokupne vrijednosti nenaplaćenog izvoza robe.

VII.

Po poslovima dugoročne proizvodne kooperacije kao i po poslovima kod kojih se naplata izvoza vrši uvozom robe i usluga ne podnose se izvješća o potraživanjima.

VIII.

Izvješća o potraživanjima iz inozemstva domaće pravne osobe dostavljaju na obrasću koji se daje u prilogu i sastavnim je dijelam ove Upute:

IX.

Izvješća na obrascu iz točke VIII. ove Upute podnose se odvojeno po pojedinim osnovama potraživanja. Osnove potraživanja, što se s pripadnim brojčanim oznakama upisuju u naslov izvješća su :

1) izvoz robe i usluga za gotovo, brojčano oznaka 1;

2) izvodenje investicijskih radova u inozemstvu za goto brojčana oznaka 2

3) izvoz robe i usluga na kredit, brojčana oznaka 3 ;

4) izvodenje investicijskih radova na kredit, brojčana oznaka 4.

X.

Ukupan iznos potraživanja, koji u izvješću mora biti odgvarajuće rasporeden po dospjelosti u odnosu na zakonski r naplate, izračunava se i iskazuje zbrojno po svim pojedinaćn vanjskotrgovinskim ugovorima za istu zemlju i istu valutu napite. Pod zakonskim rokovima naplate smatraju se rokovi propisani odredbama članka 47. stavak l., 4., 6. i 7. Zakona o osno ma deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata (" Narodne novine" br. 91A/93), i Odlukom o produženju roka za platu izvoza robe i usluga iz članka 47. stavka 1. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zl ("Narodne novine" 85/94), te ugovoreni rokovi naplate pojedinačnih anuiteta utvrđenih ugovorom o kreditu po poslovima izvana kredit.

XI.

Izvješća o potraživanjima iz inozemstva izraduju se na novu podataka iž:nadzornih knjiga koje se vode sukladno redbama Naredbe o vođenju nadzorne knjige svakog skopnog vanjskotrgovinskog posla i kreditnog posla s inozemstu ("Narodne novine" br. 112/93) odnosno kontrolnika vođe po ranijim propisima, kao i na osnovu podataka iz knjigovone dokumentacije.

XII.

Za označavanje zemalja i novčanih jedinica koriste se slične kratice i brojćane oznake iz Upute o upotrebi slovnih kratica i brojčanih oznaka za zemlje i novčane jedinice u platnom prometu s inozemstvom ("Narodne novine" br. 48/94).

XIII.

Nedostavljanje izvješća na način i po postupku te u rokovima iz ove Upute sankcionirano je kaznenim odredbama iz zakona 97. stavak 8. Zakona o osnovama deviznog sustava, devi, poslovanja i prometu zlata.

XIV.

Stupanjem na snagu ove Upute prestaje vrijediti Upute naćinu i postupku izrade izvješća o stanju potraživanja iz zemstva ("Narodne novine" br. 9/95).

XV.

Ova Uputa stupa na snagu danom objave u ("Narodnim novinama", a prvo izvješće u smislu ove Upute domaće pravna osobe dostavit če sa stanjem na dan 31. prosinca 1995: godine

Urbroj 21/95.

Zagreb, 30. studenog 1995.

Guvemer Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković