Zakoni i propisi - Pravni savjeti 92 17.11.1995 Pravilnik o iskaznici prosvjetnoga inspektora i višega prosvjetnog inspektora


Na temelju članka 5. stavka 2. Zakona o prosvjetnoj inspekciji ("Narodne novine", br. 50/95) ministar prosvjete i športa donosi

PRAVILNIK

O ISKAZNICI PROSVJETNOGA INSPEKTORA I VIŠEGA PROSVJETNOG INSPEKTORA

Članak l.

Ovim se pravilnikom propisuje obrazac službene iskaznice koju nose prosvjetni inspektori odnosno viši prosvjetni inspektori Ministarstva prosvjete i športa (u daljnjem tekstu: inspektor), način izdavanja i zamjene iskaznice te način vodenja očevidnika o izdanim iskaznicama.

Članak 2.

(1) Obrazac iskaznice izrađuje se na punijem papiru svijetloplave boje veličine 90 x 60 mm, a zaštićuje se omotom od prozirne mase.

(2) lskaznica se izdaje po obrascu koji je otisnut uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni dio.

Članak 3.

(1) Obrazac iskaznice sadrži na prednjoj strani:

- u gornjem lijevom kutu grb Republike Hrvatske

desno od grba riječi REPUBLIKA HRVATSKA, MINISTARSTVO PROSVJETE I ŠPORTA

- ispod grba i navedenih riječi ISKAZNICA _________________ PROSVJETNOGA INSPEKTORA, a ispod IME I PREZIME I JMBG, s time da se ispod riječi ISKAZNICA upisuje riječ VIŠEGA ako se iskaznica izdaje višem prosvjetnom inspektoru

- u desnom gornjem kutu prazan je prostor za fotografiju veličine 28 x 32 mm, preko koje se u donjem lijevom kutu otiskuje pečat Ministarstva prosvjete i športa:

(2) Obrazac iskaznice sadrži na stražnjoj strani

- otisnuti tekst :

OVLASTI :

Nositelj ove iskaznice ovlašten je na temelju Zakona o prosvjetnoj inspekciji obavljati nadzor i poduzimati mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti.

- u lijevom kutu ispod teksta evidencijski broj i datum izdavanja, a u desnom potpis i pečat ministra prosvjete i športa.

Članak 4.

(1) Iskaznicu izdaje ministar prosvjete i športa.

(2) Iskaznica vrijedi od dana kad je izdana do prestanka ovlasti za obavljanje inspektorskih poslova.

Članak 5.

(1) O izdanim iskaznicama vodi se očevidnik u Ministarstvu prosvjete i športa.

(2) Očevidnik iz stavka I. ovoga članka sadrži:

- ime i prezime inspektora kojemu je izdana iskaznica,

- evidencijski broj iskaznice,

- datum izdavanja iskaznice,

- rubriku za napomene.

Članak 6.

(1) Iskaznicom se inspektor smije koristiti samo u svrhu obavljanja inspekcijskoga nadzora u okviru nadležnosti. Uporaba u druge svrhe povlači disciplinsku i kaznenu odgovornost.

(2) Iskaznicu je zabranjeno davati drugoj osobi.

Članak 7.

(1) Inspektor koji izgubi iskaznicu ili na drugi način ostane bez nje dužan je o tome izvijestiti čelnika prosvjetne inspekcije odnosno čelnika ustrojstvene jedinice Prosvjetne inspekcije (u daljnjem tekstu: čelnik).

(2) Nova iskaznica izdat će se nakon što je izgubljena ili na drugi način nestala iskaznica oglašena nevažećom u "Narodnim novinama".

Članak 8.

(1) Inspektor kojem prestane služba u Ministarstvu prosvjete i športa ili koji je razriješen dužnosti prosvjetnoga inspektora, dužan je kod primitka rješenja o prestanku službe ili razrješenju predati iskaznicu čelniku.

(2) Inspektoru će se privremeno oduzeti iskaznica ako je protiv njega provedena istraga ili je podignuta optužnica bez navedene istrage, do okončanja postupka.

Članak 9.

lskaznice izdane po dosadašnjim propisima zamijenit će se u roku šezdeset (60) dana od dana stupanja na snagu ovoga pravilnika.

Članak 10.

Na dan stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o iskaznici prosvjetnoga inspektora ("Narodne novine", br. 50/91).

Članak 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmi dan od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 023-03/95-01/265

Urbroj: 532-06/95-01

Zagreb, 7. studenoga 1995.

Ministar prosvjete i športa

Ljilja Vokić, prof. v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.