Zakoni i propisi - Pravni savjeti 92 17.11.1995 Pravilnik o čuvanju izbornog materijala
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 27. stavka 3. i članka 7. Zakona o zaštiti arhivske građe i arhivima ("Narodne novine" br. 25/78) Izborna komisija Republike Hrvatske, na sjednici održanoj dana 13. studenog 1995. donijela je

PRAVILNIK

O ČUVANJU IZBORNOG MATERIJALA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom uređuju se način i rokovi čuvanja izbornog materijala za izbor predsjednika Republike Hrvatske, za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske i za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave.

Članak 2.

Pod izbornim materijalom u smislu ovog Pravilnika smatraju se :

- upotrijebljeni obrasci za provođenje izbora za predsjednika Republike Hrvatske propisani Obvezatnim uputama Izborne komisije Republike Hrvatske,

- upotrijebljeni obrasci za provođenje izbora za zastupnike u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske propisani Obvezatnim uputama Izborne komisije Republike Hrvatske,

- upotrijebljeni obrasci za provođenje izbora za zastupnike u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske propisani Obvezatnim uputama Izborne komisije Republike Hrvatske,

- upotrijebljeni obrasci za provođenje izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave propisani Obvezatnim uputama Izborne komisije Republike Hrvatske, ·

- izvodi iz popisa birača s potvrdama iz članka 31. stavka 3. Zakona o popisima birača,

- glasački listići za izbor predsjednika Republike Hrvatske, glasački listići za izbor zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, glasački listići za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske i glasački listići za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave,

- prigovori u postupku kandidiranja i izbora, žalbe i odluke o njima, te nastali predmeti izbornih komisija,

- informatičke baze podataka za provedbu izbora.

Članak 3.

Izborni materijal koji se odnosi na izbor predsjednika Republike Hrvatske i izborni materijal koji se odnosi na izbor zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, koji je predan Saboru Republike Hrvatske, u skladu s odredbom članka 4. Pravilnika o čuvanju izbornog materijala za izbor predsjednika Republike Hrvatske i izbornog materijala za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 50/92) i izborni materijal koji je pohranjen u Izbornoj komisiji Republike Hrvatske čuvat će se u Saboru Republike Hrvatske, do predaje Hrvatskom državnom arhivu.

Članak 4.

Izborni materijal koji se odnosi na izbor predsjednika Republike Hrvatske i na izbor zastupnika u Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske iz članka 2. alineje 5. (popisi birača) i članka 2. alineje 6. (glasački listići) ovog Pravilnika čuvat će se pri županijskim tijelima a prema sjedištu izborne komisije izborne jedinice.

Izborni materijal koji se odnosi na izbor zastupnika za 5. posebnu izbornu jedinicu čuvat će se pri nadležnom županijskom tijelu prema biračkom mjestu na kojem se glasovalo.

Članak 5.

Izborni materijal iz članka 2. ovog Pravilnika koji se odnosi na izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hivatske pohranjuje se i čuva pri županijskim tijelima prema sjedištu odgovarajuće županijske izborne komisije za izbor zastupnika u Županijski dom Sabora Republike Hrvatske.

Članak 6.

Izborni materijal iz članka 2. ovog Pravilnika koji se odnosi na izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave (općinsko vijeće, gradsko vijeće - gradsku skupštinu, te županijsku skupštinu) pohranjuje se pri nadležnom tijelu općinskog vijeća, gradskog vijeća - gradske skupštine, odnosno županijske skupštine, na čijem području izborne komisije imaju sjedišta.

Članak 7.

Izborni materijal iz članka 2. ovog Pravilnika čuvat će se na način kako je propisan člancima 3. i 4. ovog Pravilnika, do stupanja na snagu propisa koji će donijeti Ministarstvo uprave temeljem članka 87. stavka 6. Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi ("Narodne novine" br. 90/92).

Članak 8.

Izborni materijal iz članka 2. alineje 5. ovog Pravilnika (popisi birača) čuvat će se trajno, a izborni materijal iz članka 2. alineje 6. ovog Pravilnika (glasački listići) čuvat će se godinu dana nakon održanih izbora.

Članak 9.

Pohranjeni glasački listići slažu se po izbornim jedinicama, za svaku izbornu jedinicu odvojeno, te se pakiraju u odgovarajući čvrsti omot i nakon toga zapečate.

Članak 10.

Tijela lokalne samouprave i uprave dužna su sav izborni materijal pohraniti i čuvati u izvornom obliku.

O čuvanju izbornog materijala koji se po odredbama ovog Pravilnika daje na čuvanje Saboru Republike Hrvatske brine se Izborna komisija Republike Hrvatske, a o izbornom materijalu koji je na čuvanju kod općinskih i gradskih vijeća i pri Skupštini Grada Zagreba brine se tajnik odgovarajućeg predstavničkog tijela jedinica lokalne samouprave i uprave.

Izborna komisija Republike Hrvatske nadzire način na koji se pohranjuje i čuva izborni materijal i poduzima odgovarajuće mjere u slučaju uočenih nepravilnosti.

Članak 11.

Troškove pohrane i čuvanja izbornog materijala za izbor predsjednika Republike Hrvatske, za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske snosi Republika Hrvatska, a troškove pohrane i čuvanja izbornog·materijala za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave snose nadležna tijela tih jedinica.

Članak 12.

Izborna komisija Republike Hrvatske će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika donijeti akt o izlučivanju izbornog materijala za izbor predsjednika Republike Hrvatske i za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske i predaji Hrvatskom državnom arhivu.

U roku od 60 dana od dana donošenja akta iz stavka 1. ovog članka odgovarajuća tijela jedinica lokalne samouprave i uprave donijet će akt o izlučivanju izbornog materijala za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave i njegovoj predaji na čuvanje nadležnom arhivu.

Članak 13.

U povodu opravdanih zahtjeva građana, znanstvenih i drugih institucija Izborna komisija Republike Hrvatske odobrit će uvid u izborni materijal za izbor predsjednika Republike Hrvatske odnosno za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske; a nadležna županijska izborna komisija odobrit će uvid u izborni materijal za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave odnosno njihovo korištenje u znanstvene i druge svrhe..

Članak 14.

Na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o čuvanju izbornog materijala za izbor predsjednika Republike Hrvatske; za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske i za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave ("Narodne novine" br.1/93).

Članak 15.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa:013-01/95-01/01

Urbroj: 56605-95-508

Zagreb,13 studenoga 1995.

Predsjednik

Krunislav Olujić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.