Zakoni i propisi - Pravni savjeti 85 23.10.1995 Odluka o izdavanju obveznica Republike Hrvatske za refinanciranje prvog obroka javnoga duga dospjelog 30. Lipnja 1995. Godine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 23. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 41/90, 8/91, 14/91, 53A/91, 9/92, 55/92 i 29/94) i članka 31. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 1995. godinu ("Narodne novine", br. 98/94, 9/95 i 56/95), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. listopada 1995. godine donijela

ODLUKU

O IZDAVANJU OBVEZNICA REPUBLIKE HRVATSKE ZA REFINANCIRANJE PRVOG OBROKA JAVNOGA DUGA DOSPJELOG 30. LIPNJA 1995. GODINE

I.

Republika Hrvatska izdaje obveznice, za refinanciranje prvog dospjelog obroka javnoga duga prema članku 5. Zakona o pretvaranju deviznih depozita građana u javni dug Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 106/93), koji je dospio dana 30. lipnja 1995. godine, u materijaliziranom obliku.

II.

Obveznice iz točke I. ove Odluke izdaju se u iznosu od 554.549.600,00 kuna (slovima: petstopedesetčetirimilijunapetstočetrdesetdevettisućašesto kuna), što po srednjem tečaju Narodne banke Hrvatske na dan 30. lipnja 1995. godine iznosi protuvrijednost od 153.700.000,00 DEM.

III.

Obveznice glase na ime.

IV

Obveznice se izdaju u apoenima od 1.000,00 DEM (slovima: tisuću DEM), 5.000,00 DEM (slovima: pettisuća DEM), 10.000,00 DEM (slovima: desettisuća DEM), 50.000,00 DEM (slovima: pedesettisuća DEM), 100.000,00 DEM (slovima: stotisuća DEM).

V.

Na obveznice se plaća kamata u iznosu od 12% godišnje, počevši od 1. srpnja 1995. godine i amortiziraju se kroz šest jednakih polugodišnjih anuiteta koji dospijevaju na naplatu dana: prvi anuitet 1. rujna 1996. godine, drugi anuitet 1. ožujka 1997. godine, treći anuitet 1. rujna 1997. godine, četvrti anuitet 1. ožujka 1998. godine, peti anuitet 1. rujna 1998. godine i šesti anuitet 1. ožujka 1999. godine.

VI.

Isplatu dospjelih anuiteta obavljat će u ime i za račun Republike Hrvatske Zavod za platni promet, u kunama, po srednjem tečaju za DEM Narodne banke Hrvatske na dan dospijeća, poništavanjem pripadajućeg kupona koji se nalazi na prednoj strani obveznice kao njen sastavni dio.

Kupon odvojen od plašta obveznice ne predstavlja samostalni vrijednosni papir kojim se može trgovati ili naplatiti u njemu navedena tražbina.

VII.

Sredstva za dospjele anuitete osigurava Republika Hrvatska u državnom proračunu u odgovarajućim iznosima za pojedinu proračunsku godinu.

VIII.

Obveznice iz točke I. ove Odluke rasporedit će se poslovnim bankama u iznosima utvrđenim u Aneksu IV. Ugovora o ustupanju potraživanja temeljem deponirane devizne štednje građana, kod bivše Narodne banke Jugoslavije, što su ih zaključili Ministarstvo financija i poslovne banke i u apoenima navedenim u prilogu 1. ove Odluke. Razliku do utvrđenog iznosa dospjele 1/20 glavnice isplatit će se na zahtjev banke, na teret sredstava državnog proračuna iz proračunskih rezervi, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

IX.

Sve obveznice iz točke I. ove Odluke upisuju se u registarsku knjigu koju za izdavatelja vodi Zavod za platni promet temeljem podataka koje osigurava izdavatelj.

Obveznice iz točke I. ove Odluke prenose se indosamentom i upisom u registarsku knjigu.

X.

Pravne i fizičke osobe mogu slobodno trgovati obveznicama iz točke I. ove Odluke i pravni promet istima, ne podliježe plaćanju poreza na promet.

S obveznicama će se trgovati na Zagrebačkoj burzi i na drugim javnim uredenim tržištima.

XI.

Obveznicama iz točke I. ove Odluke domaće pravne i fizičke osobe mogu kupovati dionice i udjele od Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatskog mirovinskog osiguranja d.d. Zagreb.

Dugovanje Republike Hrvatske po obveznicama iz točke I. ove Odluke prestaje kada ih preuzme Hrvatski fond za privatizaciju na ime kupnje dionica i udjela u postupku pretvorbe i privatizacije.

Hrvatski fond za privatizaciju dužan je dostavljati u Zavod za platni promet preuzete obveznice, u rokovima utvrđenim uputama.

XII.

Štediše koje u jednoj poslovnoj banci imaju više od 20.0011 DEM oročenih deviznih depozita, tzv. stare devizne štednje, mogu zatražiti da im banka preda obveznice na ime isplate dospjele glavnice.

XIII.

Ovlašćuje se ministar financija da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke donese naputak za njenu provedbu i da sa Zavodom za platni promet zaključi ugovor o obavljanju pojedinih poslova iz ove Odluke.

XIV.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 441-01/95-01/02

Urbroj:5030105-95-1

Zagreb,19. listopada 1995.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.