Zakoni i propisi - Pravni savjeti 76 29.09.1995 Obvezatne upute broj OLS II o obrascima za provođenje izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

IZBORNA KOMISIJA REPUBLIKE HRVATSKE

Na osnovi članka 29. stavka 1. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave ("Narodne novine" br. 90/92 i 69/95), Izborna komisija Republike Hrvatske propisuje

OBVEZATNE UPUTE

BROJ OLS II
O OBRASCIMA ZA PROVOĐENJE IZBORA ZA ČLANOVE PREDSTAVNIČKIH TIJELA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE

1. Pripreme i provođenje izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave obavljat će se isključivo po obrascima propisanim ovim Obvezatnim uputama. Obrasci su namijenjeni izborima za predstavnička tijela svih jedinica lokalne samouprave (općinska vijeća, gradska vijeća, Skupština Grada Zagreba i županijske skupštine).

2. Obrasci iz točke 1. ovih Obvezatnih uputa nosit će oznake OLS od 1 do 15.

3. Ako za pojedine radnje nije ovim Obvezatnim uputama utvrđen odgovarajući obrazac, tijela za provođenje izbora odredit će sadržaj i oblik akta u skladu s odredbama Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, kad je to neophodno za provođenje odgovarajuće izborne radnje, o čemu će se prije donošenja akta izvijestiti Izborna komisija Republike Hrvatske.

4. Obrasci za provođenje izbora su:

OLS-1 Prijedlog kandidata za člana predstavničkog tijela;

OLS-2 Obrazac potpisanih birača koji podržavaju kandidata za člana predstavničkog tijela;

OLS-3 Prijedlog liste kandidata za članove predstavničkog tijela;

OLS-4 Prijedlog nezavisne liste kandidata za članove predstavničkog tijela;

OLS-5 Očitovanje kandidata o prihvaćanju kandidature za člana predstavničkog tijela;

OLS-6 Glasački listić za izbor člana predstavničkog tijela;

OLS-7 Glasački listić za izbore za kandidatske liste za članove predstavničkih tijela;

OLS-8 Zapisnik o radu biračkog odbora za izbor člana predstavnikog tijela;

OLS-9 Zapisnik o radu biračkog odbora za liste predstavničkog tijela;

OLS-10 Zapisnik o radu izborne komisije izborne jedinice za izbor člana predstavničkog tijela;

OLS-11 Zapisnik o radu izborne komisije izborne jedinice za kandidatske liste ;

OLS-12 Rješenje o određivanju biračkih mjesta;

OLS-13 Rješenje o imenovanju biračkog odbora;

OLS-14 Izjava o prihvaćanju dužnosti člana tijela za provođenje izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave;

OLS-15 Potvrda o preuzimanju izbornog materijala za izbor članova predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave.

5. Oznake, nazivi i sadržaj obrazaca sastavni su dio ovih Obvezatnih uputa.

6. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa:013-01/95-01/01

Urbroj: 56605-95-50

Zagreb, 28. rujna 1995.

Predsjednik

dr. Krunislav Olujić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.


Napomene:

1. Ovaj obrazac namijenjen je izborima za predstavnička tijela (vijeća odnosno skupštine) jedinica lokalne samouprave. Zbog toga je neophodno popuniti prazna mjesta u uvodnom dijelu obrasca podacima o nazivu izborne jedinice, jedinice lokalne samouprave i njenog predstavničkog tijela, za koje se predlažu kandidat i njegov zamjenik.

2. Kandidate za članove i njihove zemjenike predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave mogu predlagati u Republici Hrvatskoj registrirane političke stranke i birači pojedinačno i skupno. Dvije ili više u Republici Hrvatskoj registriranih poliličkih stranaka mogu predložiti jednog kandidata i njegovog zamjenika.

Političke stranke predlažu kandidate za zastupnike i njihove zamjenike na način predviđen njihovim statutom ili posebnom odlukom donesenom na temelju statuta.

Kad političke stranke predlažu kandidata i njegovog zamjenika nije potrebno prikupljati potpise radi podržavanja kandidature.

3. Birači predlažu kandidate za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave na temelju pravovaljano prikupljenih potpisa.

Kad birači predlažu kendidata za člana općinskog vijeća u izbomoj jedinici u kojoj se bira jedan član vijeća, za pravovaljanost kandidature potrebno je prikupiti najmanje 20 potpisa.

Kad birači predlažu kandidata ze člana gradskog vijeća u izbornoj jedinici u kojoj se bira jedan član vijeća, za pravovaljanost kandidature potrebno je prikupiti najmanje 50 potpisa.

Kad birači predlažu kandidata za člana županijske skupštine u izbornoj jedinici u kojoj se bira jedan član skupštine, za pravovaljanost kandidature potrebno je prikupiti najmanie 100 potpisa.

4. Ovaj prijedlog podnosi se izbornoj komisiji one jedinice lokalne samouprave za čije se predstavničko tijelo kandidat predlaže.

Prijedlog mora biti dostavljen nadležnoj izbornoj komisiji najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

5. Za člana predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave može biti biran hrvatski državljanin s navršenih 18 godina života koji ima prebivatišle ne području te jedinice lokalne samouprave.