Zakoni i propisi - Pravni savjeti 53 01.08.1995 Odlukua o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 1. stavka 2. Zakona o zaštitnim pristojbama pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ("Narodne novine", br. 36/95) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. srpnja 1995. donijela

ODLUKA

O ODREĐIVANJU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA ZA KOJE SE PRI UVOZU PLAĆA ZAŠTITNA PRISTOJBA

Radi zaštite poljoprivredne proizvodnje i osiguranja stabilnosti na tržištu uvodi se obveza plaćanja zaštitne pristojbe pri uvozu slijedećih proizvoda:


Tarifni broj Tarifna oznaka Imenovanje robe
Carinske tarife       Carinske tarife

01.02 Žive životinje, vrsta goveda:

0102.90 - Ostalo
0102.901 - - - bikovi 
0102.902 - - - volovi 
0102.903 - - - krave 
0102.904 - - - junad za tov (od 200 do 280 kg) 
0102.905 - - - junad utovljena više od 280 do 950 kg 
0102.906 - - - junad, ostala 
0102.907 - - - telad 
0102.909 - - - ostalo 

01.03 Svinje, žive:

0103.9 - Ostalo:
0103.91 - - mase manje od 50 kg 
0103.912 - - - mesnate za klanje 
0103.913 - - - masne za klanje 
0103.919 - - - ostalo 
0103.92 - - mase 50 kg ili više: 
0103 922 - - - mesnate za klanje 
0103.923 - - - masne za klanje 
0103.929 - - - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
01.05 Domaća perad živa (kokoši, patke, guske, pure i biserke): 
__________________________________________________________________________________ 
0105.1 - Mase do 185 g: 
0105.11 - - pilići: 
0105.119 - - - ostali 
ex. teške linije za tov 
ex. lake linije za uzgoj 
0105.199 - - - ostalo: 
ex. purići za tov 
0105.9 - Ostalo: 
0105.91 - - kokoši: 
0105.919 - - - ostale 
ex. pilenke do 18-tj. (LL) 
ex. brojleri (TL) 
ex. izlučene kokoši (TL) 
ex. izlučene kokoši (LL) 
0105.99 - - ostalo: 
0105.999 - - - ostala ex. pure tovne 
__________________________________________________________________________________ 
02.01 Goveđe meso, svježe ili rashlađeno: 
__________________________________________________________________________________ 
0201.10 - Trupovi i polovice: 
0201.11 - - - teleći 
0201.102 - - - juneći 
0201.103 - - - goveđi 
0201.109 - - - ostali 
0201.20 - Ostali komadi s kostima: 
0201.201 - - - teleći 
0201.202 - - - juneći: 
ex. kompenzirane četvrtine 
ex. prednje četvrtine 
ex. stražnje četvrtine 
0201.103 - - - goveđi: 
ex. kompenzirane četvrtine 
ex. prednje četvrtine 
ex. stražnje četvrtine 
0201.209 - - - ostalo 
0201.30 - Bez kostiju: 
0201.301 - - - teleće 
0201.302 - - - juneće: 
0201.303 - - - goveđe: 
0201.309 - - - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
02.02 Goveđe meso, smrznuto: 
__________________________________________________________________________________ 
0202.10 - Trupovi i polovice: 
0202.101 - - - teleći 
0201.102 - - -juneći 
0202.103 - - - goveđi 
0202 109 - - ostalo 
0202.20 - Ostali komadi s kostima: 
0202.201 - - - teleći 
0202.202 - - - juneći: 
ex. kompenzirane četvrtine 
ex. prednje četvrtine 
ex. stražnje četvrtine 
0202.203 - - - goveđi: 
ex. kompenzirene četvrtine 
ex. prodnje četvrtine 
ex. stražnje četvrtine 
0202.209 - - - ostalo 
0202.30 - Bez kostiju: 
0202.301 - - - teleće 
0202.302 - - - juneće: 
0202.303 - - - goveđe: 
0202.309 - - - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
02.03 Svinjsko meso, svježe rashlađeno ili smrznuto 
__________________________________________________________________________________ 
0203.1 - Svježe ili rashlađeno: 
0203.11 - - trupovi i polovice 
ex. oguljena, obezmašćena polovica 
ex. polovice EU obrade 
0203.12 - - butovi; lopatice i komadi od njih, s kostima 
ex. but 
ex. lopatice i vrat bez masnoće, svježe 
ex. lopatice s masnoćom i kožom, svježe 
0203 19 - - ostalo 
ex. kare bez masnoće, svježe 
ex. kare s kožom i masnoćom, svježe 
0203.2 - Smraznuto: 
0203.21 - - trupovi i polovice 
0203.22 - - butovi, lopatice i komadi od njih, s 
kostima 
ex. but 
ex. lopatice i vrat bez masnoće 
ex. lopatice s masnoćom i kožom 
0203.29 - - ostalo 
ex. slanina trbušna 
ex. svinjski odresci I i II ketegorije 
ex. kare bez masnoće i kože 
ex. kare s kožom i masnoćom 
__________________________________________________________________________________ 
__________________________________________________________________________________ 
02.07 Meso peradi i jestivi otpaci peradi iz tar. br. 01.05, svježi, rashlađeni ili smrznuti: 
__________________________________________________________________________________ 
0207.10 - Perad neisječena u komade, svježa ili rashlađena 
ex. brojleri 
ex.kokoši 
ex.pure 
ex. patke 
0207.2 - Perad, neisječena u komade, smrznuta: 
ex. brojleri 
0207.21 - - kokoši, domaće 
0207.22 - - pure 
0207.23 - - patke, guske i biserke 
0207.3 - Perad isječena u komade i otpaci, 
uključujući jetru, svježi ili rashlađeni: 
0207.39 - - ostalo 
ex. brojleri 
ex. brojleri file 
ex. pure 
ex. pure file 
0207.4 - Perad isječena i otpnci, osim jetre, 
smrznuti; 
ex. brojleri 
ex. brojleri file 
0207.41 - - od domaćih kokoši 
ex. brojleri 
0207.42 - - od pura 
ex. pure file 
0207.50 - - jetra peradi, smrznuta 
__________________________________________________________________________________ 
02.10 Meso, jestivi mesni i drugi klaonični proizvodi, soljeni, u slalamuri, 
sušeni ili dimljeni, jestivo brašno i prah od mesa ili od drugih klaoničnih proizvoda: 
__________________________________________________________________________________ 
0210.1 Svinjsko meso: 
0210.11 - - butovi, lopatice i drugi komadi od njih s kostima 
0210.12 - - potrbušine i komadi od njih 
0210.19 - - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
04.01 Mlijeko i vrhnje, nekoncentrirani i bez dodatnog šećera ili drugih 
tvari za zaslađivanje: 
__________________________________________________________________________________ 
0401.20 - S udjelom masti od 1% do 6% po masi 
ex. pasterizirano mlijeko od 2 litre 
ex. sterilizirano mlijeko od 2 litre 
__________________________________________________________________________________ 
04.02 Mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili s udjelom dodatnog šećera ili drugih 
tvari za zaslađivanje: 
__________________________________________________________________________________ 
0402.10 - U prahu, granulama i drugim krutim oblicima, s udjelom masti do 1,5% po masti: 
0402.2 - U prahu, granulama i drugim krutim oblicima, s udjelom masti više od 1,5% 
po masti: 
0402.21 - - bez dodatnog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje 
__________________________________________________________________________________ 
04.03 Mlaćenrce, kiselo mlijeko, vrhnje, jogurt, kefir i ostalo fermentirano ili 
zakiseljeno mlijeko i vrhnje, koncentrirani ili nekoncentrirani, s udjelom dodanog 
šećera ili drugih tvari za zslađivanje, aromatizirani ili s dodanim voćem ili kakaom: 
__________________________________________________________________________________ 
0403.10 - jogurt 
0403.90 - ostalo 
ex. vrhnje iznad 12% masti 
__________________________________________________________________________________ 
04.05 0405.00 Maslac i ostale masti i ulja, dobiveni od mlijeka: 
__________________________________________________________________________________ 
0405.001 - - - svježi maslac 
__________________________________________________________________________________ 
04.06 Sir i urda: 
__________________________________________________________________________________ 
04.06.10 - Svježi sir (ključijući sir o surutke) 
nefermentirani i urda: 
0406.101 - - - svježi sir, nefermentirani 
0406.30 - Sir topljeni, osim struganog ili u prahu 
0406.90 - Sir ostali: 
ex. polutvrdi 
ex. tvrdi 
__________________________________________________________________________________ 
04.07 0407.00 Jaja peradi i ptičja jaja, u ljusci, svježa konzervirana ili skuhana 
__________________________________________________________________________________ 
0407.002 kokošja jaja za priplod 
ex. TL 
ex. LL 
0407.005 - - - kokošje jaja konzumna 
__________________________________________________________________________________ 
04.08 Jaja peradi i ptičja jaja bez ljuske i žumanjci jaja, svježi, sušeni, kuhani u vodi ili 
pari, oblikovani, smrznuti ili na drugi način konzervirani, s udjelom ili bez udjela 
šećera ili drugih tvari za zaslađivanje: 
__________________________________________________________________________________ 
4008.1 - Žumanjci: 
0408.11 - - sušeni 
0408.19 - - ostali 
ex. smrznuti 
0408.9 - ostalo: 
0408.91 - - sušeno 
ex. jaja u prahu 
0408.99 - - ostalo 
ex. melanž smrznuti 
__________________________________________________________________________________ 
04.09 0409.00 Prirodni med: 
__________________________________________________________________________________ 
0409.001 - - - u pakovanju od 25kg 
0409.009 - - - u ostalim pakovanjima 
__________________________________________________________________________________ 
07.01 Krumpir,svježi ili rashlađeni 
__________________________________________________________________________________ 
0701.90 - ostali 
__________________________________________________________________________________ 
07.03 Crveni luk, alma, češnjak, porilu i ostali lukovi; svježi ili rashlađeni: 
__________________________________________________________________________________ 
0703.10 - Crvent luk i alma(mladi zeleni luk): 
0703.109 - - - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
07.04 Kupus, cvjeteća, koraba, kelj i slično, kupusno jestivo povrće, svježe ili rashlađeno: 
__________________________________________________________________________________ 
0704.90 - ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
07.05 Salata (Lactuca sativa) i cikorija (Cichorium - spp.), svježe ili raslađene 
__________________________________________________________________________________ 
0705.11 - - glavičasta salata 
__________________________________________________________________________________07.06 Mrkva, broskva ili repa ugarnjača (bijela repa), cikla, celer korjenaš, rotkvica i 
slično jestivo korjenasto povrće, svježi ili rashlađeni: 
__________________________________________________________________________________ 
0706.10 - Mrkva, broska ili repa ugarnjača (bijela repa) 
__________________________________________________________________________________ 
07.07 0707.00 Krastavci i kornišoni, svježi ili rashlađeni 
__________________________________________________________________________________ 
07.08 Mahunasto povrće u mahunama ili zrnu, svježe ili rashlađeno 
__________________________________________________________________________________ 
0708.10 - Grašak (Pisum sativum) 
__________________________________________________________________________________ 
07.09 Ostalo povrće, svježe ili rashlađeno 
__________________________________________________________________________________ 
0709.90 - ostalo 
ex. maslina 
__________________________________________________________________________________ 
07.13 Sušeno maslinasto povrće u zrnu, oljušteno ili neoljušteno ili lomljivo: 
__________________________________________________________________________________ 
0713.31 - - Grah vrsta Vigna mungo (L) Hepper ili 
Vigra radiata (L) Wilczek 
0713.32 - - Grah sitni crveni (Adzuki) Phaseolus ili 
vigna angularis) 
0713.33 - - Grah obični (Phaseolus vulgaris) 
0713.39 - - Ostali 
__________________________________________________________________________________ 
08.05 Agrumi, svježi ili suhi: 
__________________________________________________________________________________ 
0805.20 - mandarine (uključujući tangirske 
sadsumad mandarine); hibridi agruma (klementine , vilking i sl.) 
__________________________________________________________________________________ 
08.06 Grožđe, svježe ili suho: 
__________________________________________________________________________________ 
0806.10 - Svježe 
ex. grožđe za preradu vina 
__________________________________________________________________________________ 
08.08 Jabuke, kruške i dunje, svježe 
__________________________________________________________________________________ 
0808.10 - jabuke 
0808.20 - kruške i dunje 
__________________________________________________________________________________ 
10.01 Pšenica i suražica: 
__________________________________________________________________________________ 
1001.90 - Ostalo: 
1010.901 - - - sjemenska pšenica 
1001.902 - - - ostala pšenica 
__________________________________________________________________________________ 
10.03 1003.00 Ječam: 
__________________________________________________________________________________ 
1003.002 - - - pivarski 
1003.003 - - - za stočnu hranu 
__________________________________________________________________________________ 
10.05 Kukuruz: 
__________________________________________________________________________________ 
1005.90 - Ostali: 
1005.901 - - - bijeli 
1005.902 - - - žuti 
__________________________________________________________________________________ 
11.01 1101.00 Brašno od pšenice ili suražice: 
__________________________________________________________________________________ 
1101.10 - - - pšenično 
__________________________________________________________________________________ 
11.02 Brašno od žitarica, osim od pšenice ili suražice: 
__________________________________________________________________________________ 
1102.20 - Kukuruzno brašno 
__________________________________________________________________________________ 
11.03 Prekrupa od žitarica, krupica i pelete: 
__________________________________________________________________________________ 
1103.1 - Prekupa i krupica: 
1103.11 - - pšenica 
1103.13 - - kukuruzna 
__________________________________________________________________________________ 
11.07 Slad, prženi ili neprženi: 
__________________________________________________________________________________ 
1107.10 - Neprženi 
__________________________________________________________________________________ 
12.01 1201.00 Soja u zrnu, uključujući i lokmljenu ili drobljenu 
__________________________________________________________________________________ 
12.05 1205.00 Sjeme uljane repice, uključujući lomljeno ili drobljeno 
__________________________________________________________________________________ 
12.06 1206.00 Suncokretovo sjeme, uključujući lomljeno ili drobljeno 
__________________________________________________________________________________ 
15.01 1501.00 Masti i ostale masti od svinja i peradi dobivene topljenjem, prešanjem ili solventnom 
ekstrakcijom: 
__________________________________________________________________________________ 
1501.002 - - - jestiva svinjska mast 
__________________________________________________________________________________ 
15.07 Sojino ulje i njegove frakcije, pročišćene ili nepročišćene, ali kemijski 
nemodificirani: 
__________________________________________________________________________________ 
1507.10 - Sirovo ulje, uključujući defuirano ( bez smole) 
1507.90 - oslalo 
ex. rafinirano ulje pakirano iznad 25 l 
ex. rafinirano ulje pakirano od 0,5 do 25 l 
__________________________________________________________________________________ 
Maslinovo ulje (dobiveno mehaničkim postupkom) i njegove frakcije, pročišćeniili 
nepročišćeni, ali kemijski nemodificirani: 
__________________________________________________________________________________ 
1509.10 - Iz prvog prekšanja 
1509.90 - Ostalo 
ex. maslinovo ulje, pakirano iznad 25 l 
ex. maslinovo ulje, pakirano od 0,5 do 25 l 
__________________________________________________________________________________ 
15.10 1510.00 Ostala ulja dobivena isključivo od masline solventnom ekstrakcijom i njihove 
frakcije, pročišćeni ili nepročišćeni, ali kemijski nemodificirani, uključujući 
mješavine tih ulja ili frakcija s uljima ili frakcijama iz tar. br. 15.09 
__________________________________________________________________________________ 
ex. maslinovo ulje, pakirano iznad 25 l 
ex. maslinovo ulje, pakirano od 0,5 do 25 l 
__________________________________________________________________________________ 
15.12 Ulje od sjemena suncokreta, šafranke i paumuka te njihove frakcije, pročišćene ili 
nepročišćene, ali kemijski nemodificirani: 
__________________________________________________________________________________ 
1512.1 - Ulje od suncokreta i šafranke i njihove frakcije: 
1512.11 - - - sirovo ulje 
1512.19 - - ostalo 
ex. rafinirano ulje, pakirano iznad 25 l 
ex. rafinirano ulje, pakirano od 0,5 do 25 l 
__________________________________________________________________________________ 
15.14 Ulje od repice ili ulje od slačice i njihove frakcije, rafinirani ili nerafinirani, 
alikemijski nemodificirani: 
__________________________________________________________________________________ 
1514.10 - Sirovo ulje: 
1514.101 - - - od repice 
1514.90 - Ostalo: 
1514.901 - - - od repice 
ex. rafinirano ulje, pakirano iznad 25 l 
ex. rafinirano ulje, pakirano od 0,5 do 25 l 
__________________________________________________________________________________ 
15.15 Ostale biljne masti i ulja, nehlapljivi i njihove frakcije, pročišćeni i nepročišćen, ali 
kemijski nemodificirani: 
__________________________________________________________________________________ 
1515.90 - Ostalo 
__________________________________________________________________________________ 
15.16 Masti i ulja životinjskig ili biljnog porijekla i njihove frakcije, djelomično ili potpuno 
hidrogenizirani, interesterificirani, rasterificirani ili eledinizirani, rafinirani ili 
nerafinirani, ali dalje nepripremljeni: 
__________________________________________________________________________________ 
1516.20 - Biljne masti i ulja i njihove frakcije: 
1516.209 - - - Ostalo 1 9.30 
__________________________________________________________________________________ 
15.17 Margarini mješavine ili preparati od masti ili ulja životinjskog ili biljnog porijekla ili 
frakcija različitih masti ili ulja iz ove glave prikladni za jelo, osim jestivih masti ili 
ulja i njihoveih frakcija iz tar. br. 15.16: 
__________________________________________________________________________________ 
1517.10 - Margarini, uključujući tekući margarin 
ex. industrijski 
ex. stolni 
ex. mazivi 
1517.90 - ostalo 
ex. rafinirano ulje, pakirano iznad 25 l 
ex. rafinirano ulje, pakirano od 0,5 do 25 l 
ex. biljne masti kg 
__________________________________________________________________________________ 
16.01 1601.00 Kobasice i slični proizvodi od mesa, drugih klaoničkih jestivih proizvoda ili od 
krvni, složeni prehrambeni proizvodi na bazi tih proizvoda: 
__________________________________________________________________________________ 
1601.001 - - - trajni 
1601.002 - - - polutrajni 
1601.009 - - - ostali 

16.02 Ostali pripremljeni ili konzervirani proizvodi id mesa, drugih klaoničkih proizvoda ili krvi:

1602.10 - Homogenizirani proizvodi
1602.20 - Od jetre bilo koje životinje 
1602.3 - Od puretine iz tar. br. 01.05: 
1602.31 - - pureći: 
ex. trajni 
ex. polutrajni 
ex. obrađeni 
1602.39 - - ostalo: 
ex. pilići polutrajni 
ex. pilići obareni 
1602.4 - Svinjski: 
1602.41 - - šunke i odresci šunki 
1602.42 - - lopatice i odresci lopatica 
1602.49 - - ostalo, uključujući mješavine 
1602.50 - Goveđi 
1602.90 - Ostalo, uključujući prerađevine od krvi bilo kojih životinja 

17.01 Šećer od šećerne trske i šećerna repa i kemijski čista saharoza u krutom stanju: 

1701.99 Ostalo:
1701.991 šećer od šećerne trske, rafinirani 
1701.992 šećer od šećerne repe, rafinirani 

17.04 Proizvodi od šećera (uključujući bijelu čokoladu) bez kakaa: 

1704.10 - Žvakaće gume, uključujući i one presvučene šećerom
1704.90 - Ostalo 
1704.901 - - - Bomboni 

18.06 Čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao:

1806.3 - Ostalo u pločama ili šipkama:
1806.31 - - punjeni 
1806.32 - - nepunjeni 
1806.90 - Ostalo 
ex. čokoladna jaja 

19.02 Tjestenina, kuhana ili nekuhana ili punjena (mesom ili drugih tvarima) ili drugačije
pripremljene, kao što su špageti, makaroni, rezanci, lazanji, njoki, ravijoli, kaneloni, 
kuskus, pripremljeni ili nepripremljeni: 

1902.1 - Tjestenina nekuhana i nepunjena niti drugačije pripremljena:
1902.11 - - s dodatkom jaja 
1902.19 - - ostala kg 

19.05 Kruh, peciva, kolači, biskviti i ostali pekarski proizvodi s dodatkom kakaa ili bez
dodatka kakaa, hostija (nafora), kapsule za farmaceutske proizvode, oblatne, rižin 
papir i sl. proizvodi: 

1905.30 - Slatki biskviti, vafli i oblatne
1905.90 - Ostalo 

20.01 Povrće, voće i ostali jestivi dijelovi biljaka, pripremljeni ili konzervirani u octu ili
octenoj kiselini: 

2001.10 - Krastavci i kornišoni
2001.90 - Ostalo: 
2001.901 - - - paprike 
2001.909 - - - ostalo 

20.05 Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim octu i octenoj
kiselini, nesmrznuto: 

2005.30 - Kiseli kupus
2005.70 - Masline 

22.03 2203.00 Pivo dobiveno od slada

22.04 Vino od svježeg grožđa uključujući pojačana vina, mošt od grožđa osim mošta iz
tar. br. 20.09: 

2204.2 - Ostala vina; mošt od grožđa s fermentacijom zaustavljenom dodavanjem alkohola:
2204.21 - - u posudama od 2 litre: 
2204.211 - - - stolno vino 
2204.212 - - - kvalitetno vino 
ex. bijelo 
2204.219 - - - dezertno vino 
2204.29 - - ostalo: 
2204.291 - - - stolno vino 
2204.292 - - - kvalitetno vino: 
ex. bijelo 
2204.299 - - - ostalo 

22.07 Nedenaturirani etilni alkohol, alkoholne jakosti 80% obujma ili jači; etilni alkoholi i
ostali alkoholi, denaturirani, bilo koje jakosti: 

2207.10 - Etilni alkohol alkoholne jakosti 80% obujma ili jači nedenaturirani:
2207.109 - - - ostali 

22.08 Nedenaturirani etilni alkohol, alkoholne jakosti 80% obujma; rakije, likeri i ostala
alkoholna pića; složeni lakoholni proizvodi za proizvodnju pića: 

2208.10 - složeni alkoholni proizvodi za proizvodnju pića

23.04 2304.00 Uljne pogače i ostali kruti ostaci dobiveni pri ekstrakciji ulja od soje, nemljeveni
mljeveni ili peletizirani: 

2304.001 - - - sojini
2304.009 - - - ostali 

23.06 Uljne pogače i ostali kruti ostaci dobiveni pri ekstrakciji biljnih masti ili ulja, osim
onih iz tar. br. 23.04 i 23.05, nemljeveni ili peletizirani: 

2306.30 - od suncokretovog sjemena
2306.40 - od sjemena uljane repice 

23.90 Proizvodi koji se upotrebljavaju za životinjsku hranu:

2309.901 - - - kompletne krmne smjese i
superkoncentrati za prehranu peradi, ribe i stoke 
2309.902 - - - stočna hrana obogaćena melasom, 
tropom, ugljenim hidratima, vitaminima mineralima i sl. 
2309.903 - - - premiksi 
2309.9090 - - - ostalo 

24.01 Duhan sirovi, ili neprerađeni: duhanski otpaci:

2401.10 - Duhan neižiljeni
2401.20 - Duhan djelomično ili potpno ižiljeni 
2401.30 - Duhanski otpaci 

35.02 Albumini, albuminati i ostali albuminski derivati:
3502.10 - Albumin od jaja
ex. bjeljanjak u pragu 
ex. bjeljanjak smrznuti 


II.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje važiti Odluka o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se pri uvozu plaća posebna pristojba ("Narodne novine", br. 25/94 i 50/94).

III.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 412-01/95-01/01

Urbroj: 5030105-95-1

Zagreb, 20. srpnja 1995.

Predsjednik

Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.