Zakoni i propisi - Pravni savjeti 50 21.07.1995 Odluka o izdavanju kompleta optjecajnog kovanog novca Republike Hrvatske kuna i lipa
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Besplatna izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Poslovni forum d.o.o. ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog poslovanja. Tim povodom, poklanjamo Vam BESPLATNU izradu CMS web stranica.
Inače, redovna cijena izrade CMS web stranica je 3900 kuna + PDV

Link za opširnije informacije o BESPLATNOJ izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet uslugaNeslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 83. stavak 1. Zakona o osnovama deviznog sustava, deviznog poslovanja i prometu zlata ("Narodne novine" broj 91A/93) i članka 67. stavak 1. točka 23. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" broj 74/92, 26/93 79/93, i 7/95.) Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici od ržanoj 8. svibnja 1995. godine donio je

ODLUKU

O IZDAVANJU KOMPLETA OPTJECAJNOG KOVANOG NOVCA
REPUBLIKE HRVATSKE
KUNA I LIPA

1.Narodna banka Hrvalske izdaje Komplet optjecajnog kovanog novca Republike Hrvatske - kuna i lipa, u svrhu promidžbe države Republike Hrvatske i njene novčane jedinice.

2. Narodna banka Hrvatske izdaje Komplet optjecajnog kovanog novca Republike Hrvatske kuna i lipa u količini od 50.000 komada.

3. Kovani novac kuna i lipa u Kompletu optjecajnog kovanog novca izraden je u kovničkom sjaju te je zavaren u prozirnu plastičnu foliju koja je umetnuta u odgovarajuće korice. Na koricama je otisnut prigodni tekst o Republici Hrvatskoj te osnovna obilježja kovanog novca. Prigodni tekst prati niz fotografija gradova, spomeničkih znamenitosti i prirodnih ljepota Republike Hrvatske. Pored kompleta s prigodnim tekstom otisnutim na hrvatskom jeziku, izdaju se i kompleti s prigodnim tekstom otisnutim na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Kompleti optjecajnog kovanog novca kuna i lipa (korice s plastičnom folijom) umetnuti su u prikladni omot. Na omotu su djelomično prenijeti motivi s korica kompleta uz istaknuti natpis "KOVANI NOVAC REPUBLIKE HRVATSKE" na hrvatskom ili jednom od navedenih svjetskih jezika.

4. Kompleti optjecajnog kovanog novca kuna i lipa prodavat će se po cijeni od 50 kuna.

5. Komplet optjecajnog kovanog novca kuna i lipa prodavat će se putem najšire prodajne mreže.

6. Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O.br. 295/95.

Zagreb, 8. svibnja 1995

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.