Zakoni i propisi - Pravni savjeti 49 17.07.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-299/1995. od 5. srpnja 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadcanko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marija Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi V. V. iz Z., na sjednici Suda održanoj dana 5. srpnj 1995. godine, donio je slijedeću

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-299/1995. OD 5. SRPNJA 1995

1. Ustavna tužba se odbija.

2. Ova odluka objaviti će se u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

V. V. iz Zagreba zastupan po punomoćniku Z. Z. B., odvjetnici iz Z., podnio je pravodobnu ustavnu tužbu smatrajući da su mu povrijeđena ustavna prava iz odredaba članka 48. stavak Ustava Republike Hrvatske u postupku odlučivanja o dopuštenosti ponavljanja postupka pravomoćno završenog presudom Okružnog suda Z. broj: Gž-8772/90 od 27. studenog 1990. godine.

Akti u povodu kojih je podnijeta ustavna tužba su:

- rješenje Općinskog suda V. broj: P-199/90 od 18. prosincca 1992. godine, kojim je odbijen zahtjev za ponavljanje postupka pravomoćno završenog presudom Okružnog suda u Z. broj Gž-8772-90 od 27. studenog 1990. godine;

- rješenje Okružnog suda Z. broj: Gž-1882/92 od 17. studenog 1992. godine kojim je potvrđeno rješenje Općinskog suda V. od 18. prosinca 1992. godine;

- rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: Rev-1062/1993 od 10. siječnja 1995. godine, kojim je odbijena revizija protiv rješenja Okružnog suda Z. od 17. studenog 1992. godine.

Ustavna tužba nije osnovana.

Temeljem odredaba članka 28. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/1991- nastavno: Ustavni zakon) svatko može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je odlukom sudbene, upravne vlasti ili drugih tijela koja imaju javne ovlasti povrijedeno jedno od Ustavom utvrđenih sloboda i prava čovjeka i građanina.

Odredbom članka 48. stavak 4. Ustava Republike Hrvatske jamči se pravo nasljeđivanja.

Uvidom u osporavano rješenje Vrhovnog suda u povodu kojeg je podnijeta ustavna tužba, utvrđeno je da su sudovi u postupku prvog i drugog stupnja zauzeli stajalište da se nisu ispunile procesno-pravne pretpostavke za ponavljanje postupka u smislu odredbe članka 421. stavak 9. Zakona o parničnom postupku ("Narodne novine", broj 53/91). Naime prema citiranoj odredbi Zakona o parničnom postupku, postupak koji je odlukom suda pravomoćno završen može se na prijedlog stranke ponoviti, ako stranka nađe ili stekne mogućnost da upotrijebi nove dokaze na temelju kojih je za stranku mogla biti donesena povoljnija odluka da su ti dokazi bili upotrijebljeni u prijašnjem postupku.

Odluke Općinskog i Županijskog suda te Vrhovnog suda temelje se na činjenici da za podnositelja ustavne tužbe ne bi mogla biti donesena povoljnija odluka provođenjem novih dokaza, da su ti dokazi i bili upotrebljeni u prijašnjem postupku.

Kako iz naprijed navedenog proizlazi da ustavno pravo na koje ukazuje podnositelj ustavne tužbe nije povrijeđeno, Sud je temeljem članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučio kao u izreci.

Objavljivanje ove odluke u "Narodnim novinama" službenom glasilu Republike Hrvatske temelji se na odredbi članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-299/1995

Zagreb, 5. srpnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.