Zakoni i propisi - Pravni savjeti 49 17.07.1995 Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-III-487/1995. od 5. srpnja 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr. Nikola Filipović, Ante Jelavić Mitrović, mr. Vojislav Kučeković, Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela, odlučujući o ustavnoj tužbi M. i N. H. iz K., na sjednici održanoj dana 5. srpnja 1995, donio je slijedeću

ODLUKU

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-III-487/1995. OD 5. SRPNJA 1995

Ustavna tužba se odbija.

2. Ova će se odluka objaviti u "Narodnim novinama"

Obrazloženje

M. i N. H. iz K. podnijeli su pravodobnu ustavnu tužbu osporavajući presude Općinskog suda u K. broj: P-736/90 od 14. 02.1992., Okružnog suda u B. broj: Gž-1993/92 od 8. 04.1993. i Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: Rev-2431/93 od 28. 12.1994.

Podnositelji smatraju da im je pogrešnom primjenom materijalnog prava u tim presudama povrijeđeno ustavno pravo iz članka 26. Ustava Republike Hrvatske (jednakost svih pred zakonom) i članka 115. stavka 3. (sudovi sude na temelju Ustava i zakona), jer su odbili stvarnopravni zahtjev tužitelja, jer smatraju da ugovor o doživotnom uzdržavanju nije pravovaljan, jer nema ovjere suca, a oni smatraju da to nije potrebno jer je izmedu stranaka u smislu članka 122. stavka 6. Zakona o nasljeđivanju ("Narodne novine", broj 52/11 i 47/78) zaključen ugovor o obećanju nasljedstva, a što je tužena priznala i koji među strankama nije raskinut.

Ustavna tužba nije osnovana.

Uvidom u osporene odluke je utvrđeno da je između stranaka zaključen ugovor o doživotnom uzdržavanju; koji nije ovjeren od suca, ali je dijelom izvršavan.

Za ugovore o doživotnom uzdržavanju zakonom je propisani strogi oblik (članak 122. stavak 1. Zakona o nasljedivanju i stavak 4.) koji je pretpostavka pravovaljanosti ugovora.

Dakle ugovor o doživotnom uzdržavanju nije pravovaljan, ako nije sastavljen u pismenom obliku i ovjeren od suca, pa ni u slučaju ako takav ugovor koji nema potrebnu formu bude i izvršen.

Kod tog ugovora je strogo propisana forma, kako bi se zaštitilo pravo nužnih nasljednika, jer samo u šlučaju da je ostavitelj svoju imovinu darovao ugovorom o doživotnom uzdržavanju; oni nemaju pravo na nužni dio. Zbog toga se nedostatak forme ugovora o doživotnom uzdržavanju ne može konvalidirati izvršenjem pismenog ugovora bez ovjere suca (članak 73. Zakona o obveznim odnosima - "Narodne novine", broj 53/91 i 73/91).

Ovaj Sud ne nalazi da bi osporenim odlukama bila povrijeđena ustavna prava podnositelja ustavne tužbe, jer su sudovi na utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenili Zakon o nasljeđivanju, i time nije povrijeđeno ustavno jamstvo o jednakosti svih građana i stranaca pred sudovima iz čl. 26. Ustava Republike Hrvatske, kao ni ustavno načelo iz članka 115. stavka 3. Ustava.

Stoga je temeljem članka 61. Poslovnika Ustavnog suda Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 29/94) odlučeno kao u izreci.

Odluka o objavi pod točkom 2, izreke temelji se na odredbi članka 20. stavka 1. Ustavnog Zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 13/91).

Broj: U-III-487/1995

Zagreb, 5. srpnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.