Zakoni i propisi - Pravni savjeti 47 12.07.1995 Odluka o načinu i uvjetima odobravanja posebnog kredita s osnove isplate devizne štednje građana
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju članka 18. stavka t. točke 4. i članka 67. stavka 1. točke 10. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske ("Narodne novine" br. 35/95 - pročišćeni tekst), Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 3. srpnja 1995. godine donio je

ODLUKU

O NAČINU I UVJETIMA ODOBRAVANJA POSEBNOG KREDITA S OSNOVE ISPLATE DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA

I

Narodna banka Hrvatske odobrava bankama poseban kredit s osnove isplate devizne štednje gradana (u nastavku teksta: "poseban kredit"), u visini, uz uvjete i na način što su utvrđeni ovom odlukom.

II.

Poseban kredit Narodna banka Hrvatske odobrava na temelju portfelja vrijednosnih papira i to:

1) obveznica što ih je izdala Republika Hrvatska na ime podmirenja obveze po obveznicama izdanim u skladu sa zakonom o pretvaranju deviznih depozita gradana u javni dug Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 106/93) koja dospijeva 30. lipnja 1995. godine - do iznosa 100% nominalne vrijednosti tih obveznica ;

2) mjenica što ih je izdala Republika Hrvatska za podmirenje obveze po kamatama na obveznice izdane u skladu sa Zakonom o pretvaranju deviznih depozita gradana u javni dug Republike Hrvatske ("Narodne novine" br. 106/93) koje su obračunate za razdoblje 1. 01.1995. - 30. 06,1995. godine - do iznosa 100% nominalne vrijednosti tih mjenica.

III.

Poseban kredit banka može koristiti do iznosa smanjenja devizne štednje građana u odnosu na zatečeno stanje 1. srpnja 1995. godine.

IV.

Posebnim kreditom, u smislu ove odluke, banka se može koristiti u uvjetima kada nije u mogućnosti u cijelosti vratiti prethodno korišteni dnevni kredit, odnosno ako je u korištenju interventnog kredita.

V.

Radi kontrole opravdanosti korištenja posebnog kredita, banke su Narodnoj banci Hrvatske dužne dostavljati dekadni obračun stanja na računima devizne štednje gradana, te stanja potraživanja po vrijednosnim papirima dobivenih na ime izmirenja obveza definiranih točkom II. ove odluke.

Obračun iz stavka 1. ove točke banke dostavljaju na obcascu kojeg propisuje Narodna banka Hrvatske.

VI.

Banka je dužna kredit iz točke I. ove odluke vratiti najkasnije 30. travnja 1996. godine.

U slučaju da obračun pokaže da nema opravdanosti korištenja posebnog kredita, banka je obvezna vratiti kredit i prije 30. travnja 1996. godine.

Ukoliko banka nije u mogućnosti vratiti poseban kredit, isti se smatra interventnim kreditom na koji se primjenjuje Odluka o odobravanju kratkoročnih interventnih kredita.

VII.

Narodna banka Hrvatske odobravat će bankama poseban kredit uz kamatnu stopu propisanu Odlukom o kamatnim stopama Narodne banke Hrvatske.

VIII.

U dane korištenja posebnog kredita u smislu ove odluke banka ne može povećavati kredite ni druge plasmane.

IX.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O. br. 314/95.

Zagreb, 3. srpnja 1995.

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Pero Jurković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.