Zakoni i propisi - Pravni savjeti 45 05.07.1995 Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje visine naknade za korištenje cestovnog zemljišta i visine naknade od obavljanja pratećih djelatnosti na javnim cestama
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

HRVATSKE CESTE

Na temelju članka 22. stavak 1. Statuta Poduzeća "Hrvatske ceste" - poduzeće za održavanje, zaštitu, rekonstrukciju i izgradnju cesta u Hrvatskoj (pročišćeni tekst), te članka 11. stavak 2. i članka 45. stavak 2. Zakona o cestama ("Narodne novine" broj 56/91 - pročišćeni tekst, 61/91, 109/93 i 52/94) Upravni odbor Poduzeća "Hrvatske ceste" na 10. sjednici održanoj 5. lipnja 1995. godine donio je

ODLUKU

O KRITERIJIMA I MJERILIMA ZA UTVRĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA KORIŠTENJE CESTOVNOG ZEMLJIŠTA I VISINE NAKNADE OD OBAVLJANJA PRATEĆIH DJELATNOSTI NA JAVNIM CESTAMA

I

Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji i mjerila za utvrđivanje visine naknade za korištenje cestovnog zemljišta i visine naknade od obavljanja pratećih djelatnosti na javnim cestama.

II.

Obveznici plaćanja naknade za korištenje cestovnog zemljišta i naknadc od obavljanja pratećih djelatnosti su pravne i fizičke osobe (u daljnjem tekstu: korisnici), koji koriste cestovno zemljište, koje se u zemljišnim knjigama vodi na Poduzeće "Hrvatske ceste" za obavljanje pratećih uslužnih djelatnosti (ugostiteljstvo, trgovina, servisi i dr.) ili koriste prilaz na javnu cestu u svezi s obavljanjem pratećih uslužnih djelatnosti (komereijalno korištenje cestovnog zemljišta).

III.

Korisnici koji koriste cestovno zemljište, koje se u zemljišnim knjigama vodi na Poduzeće "Hrvatske ceste" za ostale namjene (pekomercijalno korištenje) obveznici su plaćanja samo naknade za korištenje cestovnog zemljišta.

A. KOMERCIJALNO KORIŠTENJE CESTOVNOG ZEMLJIŠTA

IV.

Visina rraknade za korisnike iz točke II. ove odluke, koji obavljaju prateće uslužne djelatnosti u trajnim objektima (građevine iz čl. 2. stavak 2. Zakona o građenju - "Narodne novine" br. 77/92, 82/92, 26/93 i 33/95) ili koriste prilaz na javnu cestu u svezi s obavljanjem djelatnosti utvrđuje se u postotnom iznosu na osnovicu poreza na promet za obavljene prateće uslužne djelatnosti.

lzuzetno iz odredbe stavka I. ove točke, visina naknade za korisnike koji obavljaju djelatnost prodaje nafte i naftnih prerađevina utvrđuje se u postotnom iznosu na maloprodajnu cijenu nafte i naftnih prerađevina za prodane količine.

V.

Nankada iz točke IV, stavak 1. ove odluke utvrđuje se u mjesečnom iznosu od:

NAKNADE
KATEGORIJA

CESTE

za korištenje

cestovnog

zemljišta

od obavljanja

pratećih

djelatnosti

korištenje

prilaza na

javnu cestu

AUTOCESTE

2,00%

3,00%

1,00%

MAGISTRALNI

l,60%

2,40%

0,80%

REGIONALNE

1,20%

1,80%

0,60%

LOKALNE

0,80%

1,20%

0,40%

Naknada iz točke IV, stavak 2. utvrduje se u mjesečnom iz nosu od:

NAKNADE

KATEGORIJA

CESTE

za korištenje

cestovnog

zemljišta

od obavljanja

pratećih

djelatnosti

korištenje

prilaza na

javnu cestu

AUTOCESTE

0,22%

0,30%

0,10%

MAGISTRALNI

0,16%

0,24%

0,08%

REGIONALNE

0,12%

0,18%

0,06%

LOKALNE

0,08%

0,12%

0,04%

VI.

Visina naknade iz točke lI. odluke za korisnike koji obavIjaju prateće uslužne djelatnosti u privremenim objektima (jednostavne građevine iz čl. 33. stavak 2. Zakona o građenju) ili koriste prilaz na javnu cestu u svezi s obavljanjem djelatnosti utvrđuje se u paušalnom mjesečnom iznosu u kn po m2 korištenog cestovnog zemljišta za pretežnu djelatnost:

NAKNADE za korištenje cestovnog zemljišta

i od obavljanja pratećih djelatnosti

KATEGORIJA

CESTE

ugostiteljstvo

trgovina

trafika

prilaz

AUTOCESTE

110,00 kn

90,09 kn

55,00 kn

20,00 kn

MAGISTRALNI

90,00 kn

65,00 kn

35,00 kn

15,00 kn

REGIONALNE

70,00 kn

45,00 kn

30,00 kn

10,00 kn

LOKALNE

55,00 kn

20,00 kn

15,00 kn

4,00 kn

B. NEKOMERCIJALNO KORIŠTENJE CESTOVNOG ZEMLJIŠTA

VII.

Naknada iz točke III. odluke (nekomercijalno korištenje cestovnog zemljišta za izgradnju stambenih objekata, parkirališnih i prometnih površina za vlastite potrebe i sl.) utvrđuje se u paušalnom iznosu u kn po m2; u iznosu od 2,00 kn/m2 mjesečno za sve kategorije cesta.

VIII.

Naknade iz točke V, VI. i VII. ove odluke, korisnik obračunava i uplaćuje mjesečno na žiro-račun Poduzeća "Hrvatske ceste", do 15. dana u mjesecu za protekli mjesec.

Ako korisnik ne plati naknadu u roku iz prethodnog stavka Poduzeće "Hrvatske ceste" raskinut će ugovor.

Kontrolu naplate obavlja Poduzeće "Hrvatske ceste".

IX.

Naknade utvrđene u točki V, VI. i VII. ove odluke utvrđuju se kod raspisivanja natječaja, kao isklične veličine.

X.

Način organiziranja i provođenja postupka za ustupanje cestovnog zemljišta na korištenje je:

1. natječaj - za slobodne projektirane lokacije utvrđene po Poduzeću "Hrvatske ceste" i sve ostale lokacije za koje Poduzeće "Hrvatske ceste" utvrdi potrebu raspisivanja natječaja,

2. direktna pogodba - za objekte u funkciji i za ustupanje cestovnog zemljišta za izgradnju novih objekata za koje Poduzeće "Hrvatske ceste" utvrdi da nema potrebe za raspisivanje natječaja, te u svim ostalim slučajevima na koje se ne odnosi stavak 1. ove točke.

XI.

Međusobni odnosi Poduzeća "Hrvatske ceste" i korisnika uređuju se ugovorom.

XII.

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje važiti Odluka o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje visine naknade za korištenje cestovnog zemljišta u Republici Hrvatskoj ("Narodne novine" broj 83/92) od 2. prosinca 1992. godine.

XIII.

Ova odluka stupa na snagu idućeg dana po objavi u "Narodnim novinama".

Broj: 345-01-5232/1995.

Zagreb, 5. lipnja 1995.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora

mr. Zvonko Miljak, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.