Zakoni i propisi - Pravni savjeti 45 05.07.1995 Tumačenja Aneksa Osnovnom nacionalnom ugovoru za gospodarstvo i javna poduzeća
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NACIONALNI I DRUGI UGOVORI

Na temelju odredbe članka 38. Osnovnog nacionalnog ugovora za gospodarstvo i javna poduzeća ("Narodne novine" br. 16/95 i 24/95) Zajednička komisija za tumačenje odredbi i praćenje primjene Osnovnog nacionalnog ugovora za gospodarstvo i javna poduzeća je na sjednicama održanim 27. ožujka 1995. i 11. travnja 1995. godine, donijela slijedeće:

TUMAČENJA

ANEKSA OSNOVNOM NACIONALNOM UGOVORU ZA GOSPODARSTVO I JAVNA PODUZEĆA ("Narodne novine" br.16/95 i 24/95)

1. Članak 3.

Odredba članka 3. Aneksa Osnovnom nacionalnom ugvoru za gospodarstvo i javna poduzeća (u daljnjem tekstu: Aneks ugovoru), regulira odnos i strukturu najniže osnovne plaće. Osnovica koja služi za izračun osnovne plaće svakog radnika, množi se s pripadajućim koeficijentom složenosti poslova, čemu se pribrajaju svi pripadajući dodaci, uključujući i dodatak od najmanje 323,00 kn, odnosno 330,00 kn. Taj dodatak sastavni je dio plaće i slijedi sudbinu plaće, što znači da radnik ostvaruje pravo na taj dodatak razmjerno vremenu peovedenom na radu. U svim situacijama kada radnik ima pravo na plaću, ima pravo i na odgovarajući dio posebnog dodatka. Radnici koji rade skraćeno radno vrijeme imaju pravo na pripadajući iznos dodatka od 323,00 kn, sukladno vremenu provedenom na radu.

Za radno vrijeme za koje radnik ima pravo na naknadu plaće (godišnji odmor, bolovanje, plaćeni dopust i dr.), dodatak od najmanje 323,00 kn, odnosno 330,00 kn sadržan je u osnovici koja služi za obračun naknade plaće, ako je isplaćen za razdoblje koje služi kao osnovica za obračun naknade plaće.

2. Članak 6.

Odredba članka 6. Aneksa ugovoru regulira isplatu jednokratnog dodatka na plaću u iznosu od 700,00 kn za korištenje godišnjeg odmora i to kao mogućnost, a ne kao obvezu. U slučajevima kad su ostvareni uvjeti za isplatu povoljnijih iznosa od inih utvrđenih Aneksom ugovoru, mogu se isplatiti povoljniji iznosi.

3. Članak 8.

Članom uže obitelji u smislu propisa članka 8. Aneksa ugovoru smatraju se: suprug, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supruzi, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca bez roditelja uzeta na uzdržavanje, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je posloprimac dužan po zakonu uzdržavati, te osoba koja s posloprimcem živi u vanbračnoj zajednici.

4. Članak 12.

Pravo na naknadu troškova prijevoza s posla i na posao regulirano je odredbom članka 12. Aneksa ugovoru na način da radnik ima pravo na nadoknadu troškova u visini cijene javnog prijevoza. U slučaju da na određenoj relaciji nema javnog prijevoza, a zbog udaljenosti objektivno postoji trošak prijevoza, poslodavci su obvezni općim aktom utvrditi iznos kojim nadoknađuju radniku trošak prijevoza, vodeći pri tome računa o cijeni koja se isplaćuje drugim radnicima za slične udaljenosti.

5. Članak 14.

Odredba članka 14. Aneksa ugovoru regulira pravo radnika na isplatu jubilarne nagrade za ukupni radni staž navršen kod istog poslodavca, kao obvezu poslodavca. U slučaju daje pravo na jubilarnu nagradu utvrđeno i općim aktom, ali u odnosu na sveukupni radni staž, poslodavca obvezuju i odredbe općeg akta i Aneksa ugovoru sve dok se opći akt ne uskladi s odredbama Aneksa ugovoru.

6. Članak 15.

Odredba članka 15. Aneksa ugovoru utvrđuje mogućnost poslodavca da jednom godišnje osigura poklon djetetu radnika do 15 godina, a u visini od najmanje 200,00 kn po djetetu. Navedena odredba ne isključuje mogućnost poslodavca da isplati i manje od predviđenog iznosa (prema raspoloživim sredstvima), jer se radi o fakultativnom pravu radnika.

ČLANOVI KOMISIJE ZA TUMAČENJE ODREDBI I PRAĆENJE PRIMJENE OSNOVNOG NACIONALNOG UGOVORA ZA GOSPODARSTVO I JAVNA PODUZEĆA: