Zakoni i propisi - Pravni savjeti 42 23.06.1995 Pravilnik o mjeriteljskim zahtjevima za uklopne satove za upravljanje tarifom i potrošnjom
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

DRŽAVNI ZAVOD ZA NORMIZACIJU I MJERITELJSTVO

Temeljem članka 22. Zakona o mjeriteljskoj djelatnosti ("Narodne novine", br. 11/94) ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo donosi

PRAVILNIK

O MJERITELJSKIM ZAHTJEVIMA ZA UKLOPNE SATOVE ZA UPRAVLJANJE TARIFOM I POTROŠNJOM

Članak 1.

Ovim se pravilnikom propisuju mjeriteljski zahtjevi koje , moraju zadovoljiti uklopni satovi za unutarnju ugradbu s pogonskom rezervom koji se upotrebljavaju za upravljanje potrošnjom električne energije, višetarifnim registrima i pokazivačima najveće vrijednosti u odredene dane i sate tijekom godine.

Članak 2.

Pod uklopnim satovima se prema ovom pravilniku, razumijevaju mehanički, elektromehanički i elektronički satni uredaji koji se mogu namjestiti za uklapanje ili isklapanje krugova po unaprijed zadanom programu preklapanja.

Članak 3.

Odredbe ovoga pravilnika ne odnose se na uklopne satove na daljinsko upravljanje ni na uklopne satove sinkronizirane radiofrekvencijom.

Članak 4.

Uklopni sat kod kojega kao glavna vremenska osnova služi mrežna učestalost zvat će se u daljnjem tekstu sinkroni uklopni sat.

Uklopni sat kod kojega kao glavna vremenska osnova služi kvarcni oscilator zvat će se u daljnjem tekstu kvarcni uklopni sat.

Članak 5.

Nazivna učestalost napajanja uklopnog sata (fn) iznosi 50 Hz. Normirane su vrijednosti za nazivni napon napajanja (Un) 120 V i 230 V. Granično područje rada je od 0,8 Un do 115 Un.

Sklopke su predvidene za nazivne isklopne napone (Un) 120 V, 230 V i 400 V i ispravan rad do 115% Uc.

Ako drugačije nije predvideno uklopni satovi za priključak na glavne pojne vodove koji su pri referentnim uvjetima pod faznim naponom većim od 250 V i čije je kućište u cijelosti ili djelomično kovinsko su opremljeni stezaljkom zaštitnog uzemIjenja.

Nazivne isklopne struje (Ic), koje sklopka ili sklopke moraju prema izboru pri naponu od 1,15 Uc sklopiti i voditi, dane su u tablici:

Nazivna isklopna struja Ig (A) 2 10 16 25 31,5 40 80
Linearno omsko opterećenje cos= I: struja (A) 2 10 16 25 31,5 40 80
Induktivno opterećenje cos = 0,4: struja (A) 1 5 8 10 10 10 10

Svaki izlazni element treba da bude u stanju provesti 30 000

preklapanja bilo pod uvjetima omskog opterećenja bilo pod uvjetima induktivnog opterećenja.

Članak 6.

Za sklopke pokazivača najveće vrijednosti isklopna je struja ograničena na najveću vrijednost od 1 A, odnosno A, odnosno 5 A, uz faktor snage 0,5 induktivno.

Kontakti sklopke pokazivača najveće vrijednosti (ili njihov elektronički ekvivalent) podnijet će 400 000 preklapanja pri 20 VA i faktoru snage 0,5 induktivno kod najkraćeg vremena integracije (koje se može programirati) jednakog 15 min.

Broj preklapanja valja razmjerno povećati ako je vrijeme integracije kraće (tj. 600 000 preklapanja za vrijeme integracije 10 min. ili 1 200 000 za 5 min.).

Članak 7.

Uklopni sat izrađen je tako da se u normalnim radnim uvjetima i pri normalnoj uporabi izbjegne svaka opasnost te da se posebno osigura zaštita osoba od električnog udara, od pretjerane temperature, zaštita od širenja vatre te od prodiranja čvrstih predmeta, prašine i vode.

Poklopac, kućište uklopnog sata, priključnica i poklopac stezaljki ne smiju se zapaliti zbog toplinskoga preopterećenja dijelova pod naponom koji su u dodiru s njima.

Opasnosti od kratkog spajanja medu dijelovima pod naponom i pristupačnim vodljivim dijelovima zbog slučajnog labavljenja ili otpuštanja žica, vijaka itd. treba da budu svedene na najmanju mjeru.

Svi dijelovi podložni hrđanju moraju biti djelotvorno zaštićeni.

Članak 8.

Uklopni sat ima kućište koje se može osigurati žigom tako da unutarnji dijelovi budu pristupačni tek nakon uništenja žiga (žigova).

Ako drugačije nije odredeno, uklopni satovi predvideni za priključak na glavne pojne vodove, koji su pri referentnim uvjetima pod faznim naponom većim od 250 V, i čije je kućište u cijelosti ili djelomično kovinsko, opremljeni su stezaljkom zaštitnog uzemljenja i vijkom najmanje M4. Dio za uzemljenje treba se nalaziti na pristupačnom mjestu kućišta, a njegova namjena je jasno označena simbolom za uzemljenje.

Članak 9.

Poklopac uklopnog sata može biti izraden od prozirnoga i neprozirnoga gradiva. Ako je izraden od neprozirnoga gradiva, ima jedan ili više prozorčića za očitavanje i promatranje pokazivača rada, ako on postoji. Prozorčići od prozirnoga gradiva mogu se skinuti tek nakon uništenja žiga (žigova).

Kvarcni uklopni satovi imaju točke pristupa za ispitivanje učestalošti vremenske osnove.

Članak 10.

Kod uklopnih satova s analognim brojčanicima smjer vrtnje brojčanika označen je strelicom, satni brojčanik (ako postoji) očitava se na najbližu minutu, a kad je to potrebno, sati na dnevnom brojčaniku i dani na tjednom brojčaniku označeni su različitim bojama. Sve oznake su neizbrisive i lako čitljive.

Kod uklopnih satova s digitalnim prikazom prikaz treba da bude lako čitljiv. Ako se isti digitalni prikaz upotrebljava za prikazivanje različitih veličina; prikazivat će se kod ili drugi podatak koji omogućuje da se odredi svaka veličina. Trajanje pokazivanja svake veličine bit će barem 6 s.

Članak 11.

Na dnevnom brojčaniku, ili prikazu, namještanja su takva da se stvarno uklopno vrijeme ne razlikuje od namještenog vremena za više od 7,5 min, i da je moguće namjestiti dva uzastopna preklapanja unutar razdoblja od 60 min.

Na tjednom brojčaniku, ili prikazu, namještanja su takva da se stvarno uklopno vrijeme ne razlikuje od namještenog za više od +-60 min.

Na godišnjem brojčaniku, ili prikazu, namještanja su takva da se stvarno uklopno vrijeme ne razlikuje od namještenog vremena za više od +-2 dana.

Početna točka djelovanja sklopke pokazivača najveće vrijednosti namješta se automatski s pomoću dnevnoga brojčanika. U slučaju kvarenih uklopnih satova s digitalnim prikazom ta početna točka djelovanja moći će se namjestiti na cijeli broj pokazanih sati.

Članak 12.

Mehanički uklopni satovi pri normalnim radnim uvjetima moraju imati točnost pokazivanja bolju ili jednaku+- 30 s/24 h, odnosno u granicama +-12 s/24 h ako se mjerenje obavlja najmanje 7 dana.

Sinkroni uklopni satovi pri normalnim radnim uvjetima moraju imati točnost pokazivanja bolju od 1 min./god., uz pretpostavku da učestalost napajanja zadržava u prosjeku nazivnu vrijednost. Nakon hoda na pogonsku rezetvu tijekom 36 sati, a pri referentnoj temperaturi, točnost pokazivanja treba da bude bolja od 180 s kad je pogonska rezerva osigurana s pomoEu opruge i bolja od l,5 s kad je pogonska rezerva osigurana pomoću baterije.

Pri referentnoj temperaturi kvarcni uklopni satovi moraju imati točnost pokazivanja bolju od 0,5 s/dan. Nakon hoda na pogonsku rezervu tijekom 36 sati točnost pokazivanja je bolja od 1,5 s. Promjena točnosti pokazivanja s promjenom temperature je manja od 0,l s/"C u 24 sata.

Stvarno vrijeme integracije sklopke pokazivača najveće vrijednosti ne smije se razlikovati od namještene vrijednosti za više od 1%. Ta će sklopka biti aktivna za poništavanje (reset) pokazi

vača najveće vrijednosti tijekom vremena koje je za 0,8% veće iza 1,2% manje od vremena integracije.

Članak 13.

Izdržljivost na kratki,spoj bit će odredena značajkama mrežnog osigurača, tako da:

a) uz očekivanu struju kratkog spoja 1kA ef., cos = 0,5 bude osigurano da okolina uklopnog sata nije ugrožena i da je a svim slučajevima osigurana zaštita od neizravnoga dodira.

b) uz očekivanu struju kratkog spoja 3 kA ef., cos = 0,8 izlazni element još djeluje pri zadanim uvjetima. Značajke mrežnog osigurača će se dogovoriti od slučaja do slučaja.

Članak 14.

Djelatna i prividna potrošnja sklopnog sata pri referentnim uvjetima ne smije biti veća od 3W, 5 VA induktivno ili 25 VA kapacitivno. Te vrijednosti mogu se kratkotrajno prekoračiti za vrijeme promjene stanja sklopke.

Članak 15.

Porast temperature u bilo kojoj točki vanjske površine ne smije prelaziti 25 K uz okolnu temperaturu od 40 "C nakon što se kroz izlazne elemente tijekom 2 sata propušta najveća ukupna struja.

Članak 16.

Referentna temperatura je temperatura okoline od 23 C + 3 C pri kojoj se uklopni sat ispituje. Radno područje je od

-10 C do +45 C; granično područje radaje od -20 C 2 C do + 55 C + 2 C; granično područje za skladištenje i prijevoz je od -25 C do + 70 C. Skladištenje i prijevoz uz krajnje temperature ograničeno je na razdoblje od najviše 6 sati. Ako su te temperature neprihvatljive za baterije, prihvatljiva će se temperatura jasno označiti na uklopnom satu.

Članak 17.

Uklopni sat mora zadovoljiti zahtjeve koji se odnose na relativnu vlažnost prema tablici:

Godišnji prosjek < 75%
Za 30 dana normalno rasporedenih tijekom jedne godine 95%
U navoljno odabrane dane 85%

Članak 18.

Uklopni sat je izveden tako da elektromagnetske smetnje preko voderija ili isijavanja, kao ni elektrostatičko izbijanje, ne oštete uklopni sat niti da bitno na njega utiču.

Smetnje koje treba uzeti u obzir jesu:

1) harmonici

2) rušenje napona i kratkotrajni prekidi

3) elektrostatika izbijanja

4) elektromagnetska polja

5) prelazne pojave u vodovima

6) magnetska polja izmjenične i istosmjerne struje

Ispitivanja se obavljaju prema IEC 1038.

Uklopni sat ne smije stvarati šum preko vođenja ili isijavanja koji bi mogao izazvati smetnje kod drugih uredaja.

Članak 19.

Uklopni sat zadržava odgovarajuća dielektrička svojstva pri normalnim uvjetima primjene, uzimajući u obzir atmosferske utjecaje i različite napone kojima je izložen pri normalnim uvjetima uporabe.

Ako drugačije nije specificirano, normalni uvjeti za ispitivanje izolacije jesu okolna temperatura od 15C do 25 C, relativna vlažnost od 45% do 75% i atmosferski tlak od 86 kPa do 106 kPa. Ispitivanje se provodi udarnim naponom oblika 1,2/50 s tjemene vrijednosti 6 kV tijekom 1 min, prvo s deset udara jednoga polariteta, a zatim s deset udara drugoga polariteta izmedu:

a) kratko spojenih svih stezaljki i priključka za uzemljenje

b) ulaznih stezaljki uklopnog sata.

Najmanje je vrijeme izmedu dva udara 3 s.

Ispitivanje izmjeničnim naponom nazivne učestalosti provodi se naponom efektivne vrijednosti 2 kV u trajanju od 1 min izmedu kratkospojenih svih stezaljki i stezaljke za uzemljenje. Za uklopne satove razreda zaštite 11 stvarna je vrijednosti napona 4 kV.

Članak 20.

Pri ispitivanju tipa uklopnih satova potrebno je učiniti ova ispitivanja mehaničkih zahtjeva i klimatskih utjecaja:

Članak 21.

Stezaljke uklopnog sata, ako su grupirane u priključnicu, a nisu zaštićene na neki drugi način, imaju poseban poklopac koji se može osigurati žigom neovisno o poklopcu uklopnog sata. Poklopac stezaljki poklapa same stezaljke, vijke za pričvršćenje vodiča i, ako drugačije nije određeno, potrebnu dužinu vanjških vodiča i njihovu izolaciju tako da onemogućuje vanjske zahvate kojima bi se preko stezaljki moglo utjecati na rad uklopnog sata.

Članak 22.

Uklopni sat ima na vidljivu mjestu natpisnu pločicu na kojoj su na hrvatskom jeziku ispisani podaci, oznake i simboli. Ti podaci su ispisani trajno i lako čitljivi u normalnim uvjetima rada uklopnog sata.

Na natpisnoj pločici moraju se navesti podaci:

Članak 23.

Na dan stupanja na snagu ovoga pravilnika prestaje važiti Pravilnik o metrološkim uvjetima za uklopne satove ("Narodne novine", br. 53/91)

Članak 24.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 011-02/95-03/5
Urbroj: 558-03/1-95-1
Zagreb, 8. lipnja 1995.

Ravnatelj Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo

dr. Jakša Topić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.