Zakoni i propisi - Pravni savjeti 42 23.06.1995 Rješenje Ustavnog suda Republike Hrvatske broj U-II-23/1995. od 1. lipnja 1995
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Ustavni sud Republike Hrvatske u sastavu Jadranko Crnić predsjednik Suda, te suci Zdravko Bartovčak, dr. Velimir Belajec, dr: Nikola Filipović; Ante Jelavić, mr: Vojislav Kučekouić; Jurica Malčić, mr. Hrvoje Momčinović, Ivan Marijan Severinac, Milan Vuković i Mladen Žuvela; odlučujući o prijedlogu Nele Šoić iz Rijeke za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti zakonitosti točke VI. Odluke o uvjetima za podizanje robe koja je pod carinskim nadzorom prije obračuna i naplate carine i drugih opterećenja pri uvozu robe; na sjednici održanoj 1: lipnja 1995. godine, donio je

RJEŠENJE

USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE BROJ U-II-23/1995. OD 1. LIPNJA 1995

1. Ne prihvaća se prijedlog.

2. Ovo rješenje objavit će se u "Narodnim novinama"

Obrazloženje:

Nela Šoić predložila je pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom odredbi točke VI. Odluke o uvjetima za podizanje robe koja je pod carinskim nadzorom prije obračuna i naplate carine i drugih opterećenja pri uvozu robe, ("Narodrie novine", br. 62/92, dalje: Odluka o uvjetima...), kojom je propisan način naplate carine i drugih carinskih obveza od banke, izdavatelja garancije, ukoliko ih ne plati carinski obveznik, koji je robu pod carinskim nadzorom preuzeo prije obračuna i naplate carine:

Nesuglasje s Ustavom podnositeljica prijedloga ne obrazlaže. Nesuglasje sa zakonom podnositeljica prijedloga nalazi u tome što se po navedenoj odredbi provodi izvršenje radi naplate novčanih obveza administrativnim putem, dok je odredbama članka 276. stavak 2. Zakona, o općem upravnom postapku ("Narodne novine", br: 53/91), propisano da će izvršenje ,radi ispunjenja novčanih obveza provodi sudskim putem. Time da se čini šteta i carinskom obvezniku se onemogućava isticanje prigovora ili žalbi koje su moguće; u sudskom postupku:

Predloženo je i da se privremeno obustave radnje provedene po osporenoj odredbi Odluke a uvjetima.

Prijedlog nije osnovan.

Prisilna naplata carinskih obveza se provodi se po odredbama članka 276. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku ("Narodne novine", br: 53/91); već po odredbama članka 255: stavak 2: Carinskog zakona ("Narodne novine", br: 53A/91). Potonjim odredbama propisato je da se prisilna naplata carinskih obveza provodi po propisima koji uređuju naplatu poreza od građana.Način naplate poreza od gradana propisuje Zakom o porezu na dohodak ("Narodne novine", br. 25/95), koji u odredbama članka 67. i 93. propisuje da se prisilna naplata dužnih poreza provodi u administrativnom postupku. . Ne postoji, stoga; nesuglasnost točke VI. Odluke o uvjetima... s odredbama članka 261. stavak 2. Zakona o općem upravnom postupku, budući da taj Zakon u toj odredbi ne propisuje prisilnu naplatu dužne carine i drugih carinskih obveza.

Za napomenuti je da se temeljem osporene odredbe Odluke o uvjetima, i ne provodi izvršenje: Tim odredbama propisuje se način naplate carine i drugih carinskih obveza od izdavatelja bankovne garancije, izdane sukladno odredbama članka 1083. i, 1087.: Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine"., br. 53/91) za slučaj preuzimanja robe pod carinskim nadzorom prije obračuna i naplate carine i drugih carinskih obveza.

Zbog izloženog, riješeno je kao u izreci, s time da se slijedom toga ne nalazi osnova za donošenje odluke o privremenoj obustavi radnji.

Odluka o Objavi temelji se na odredbama članka 20. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine", br.13/91)..

Broj: U-II-23/ 1995

Zagreb,1. lipnja 1995.

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

Predejednik

Jadraoko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.