Zakoni i propisi - Pravni savjeti 40 14.06.1995 Odluka o osnovnim obilježjima novčanica od 10 kuna
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

NARODNA BANKA HRVATSKE

Na temelju odredbi članka 36. stavak 2. i članka 67. stavak 1. točka 17. Zakona o Narodnoj banci Hrvatske (" Narodne novine", broj 35/95. - Pročišćeni tekst) Savjet Narodne banke Hrvatske na sjednici održanoj 6. lipnja 1995. godine, donio je

ODLUKU

O OSNOVNIM OBILJEŽJIMA NOVČANICA OD 10 KUNA

1. Narodna banka Hrvatske izdaje novčanice od 10 kuna s novim obilježjima.

2. Novčanice od 10 kuna su dimenzije 126 x 63 mm.

3. Novčanice od 10 kuna tiskane su na višetonskom papiru od 100%-tnog pamučnog vlakna. Papir je visoko otporan prema vlazi, ne fluorescira, te sadrži otpornost prema bakterijama i gljivicama. U papir novčanice ugrađene su nevidljive fluorescentne niti koje pod ultraljubičastim svjetlom svijetle plavom, žutom i crvenom bojom.

U papirnu je masu ugrađen pozicionicani vodeni znak te kovinska zaštitna nit koja je vidljiva na površini u određenom broju prozorčića.

4. Novčanice od 10 kuna su obostrano tiskane simultanim suhim ofsetom, te s lica reljefnim (intaglio) tiskom s duginim efektom (irisni tisak). Dvije boje s lica i naličja novčanice fluoresciraju pod ultraljubičastim svjetlom.

5. Novčanica od 10 kuna tiskana je na ljubičastom papiru i izgleda ovako:

1) s lica: zaštitna je tonska podloga tiskana višebojnim plošnim tiskom s duginim efektom, tako da su prijelazi između dviju boja blagi. Portret i glavni crteži na novčanici tiskani su trobojnim reljefnim tiskom.

Zelena i smeda boja fluoresciraju pod ultraljubičastim svjetlom.

U desnom polju novčanice je gravira portreta Jurja Dobrile, biskupa u Poreču i Trstu, pokretača hrvatskog preporoda u Istri, člana Istarskog sabora i Carevinskog vijeća.

Na margini portreta tiskana je cnom bojom numeracija koja sprijeda sadrži jedno slovo, zatim sedam znamenaka i na kraju drugo slovo. Slovo sprijeda i slovo na kraju vidljivo su odvojena od znamenaka. Oznaka numeracije pod ultraljubičastim svjetlom fluorescira u zelenoj boji.

Desno od portreta tiskan je gravirani pravokutnik, položen uzduž ruba novčanice. Gornja stranica pravokutnika seže do razine očiju portreta, a donju pokriva rame portreta. Unutar pravokutnika nalaze se stilizirani križići s obrisom u negativu. Posebnim načinom promjene smjera linija reljefnim je tiskom unutar pravokutnika otisnut prikriveni natpis KUNA koji je vidljiv pod određenim kutom gledanja. Da bi se uočio prikriveni natpis, novčanicu treba držati plošno tako da bude u visini očiju i usmjerena prema svjetlu. Laganim zaokretanjem novčanice uočava se prikriveni natpis.

Između portreta i pravokutnika s prikrivenim natpisom, a usporedo s rubom pravokutnika, tiskan je reljefnim tiskom tekst JURAJ DOBRILA 1812 - 1882. Slova J i djelomice slovo U teksta tiskana su u dijelu ramena portreta.

Na pravokutnik s prikrivenim natpisom nastavlja se uz desni rub novčanice gravira s reljefnim linijama koje su međusobno isprepleću tvoreći skup raznovrsnih kvadratičnih i trokutastih likova. Gornji rub gravire omeđuje crtež novčanice i završava u visini portreta. Unutar gravire, a usporedo s njezinim desnim rubom, tiskana je u negativu, odozdo prema gore, brojka 10. Lije vo od portreta ugrađena je u papirnu masu kovinska zaštitna nit vidljiva u pet prozorčića. Na vidljivim mjestima zaštitne niti vidi se, djelomice ili u cijelosti, natpis u negativu 10 HK. Natpis je otisnut u nizu tako da je naizmjence okrenut ili prema portretu ili prema središnjem dijelu novčanice. Kovinska zaštitna nit na vidljivim dijelovima svjetluca pod dnevnim svjetlom srebrenastim sjajem, a pod ultraljubičastim fluorescira u plavoj boji.

U lijevom gornjem kutu crteža novčanice nalazi se kvadrat u negativu. Unutar kvadrata otisnut je linijama manji kvadrat, a uzduž njegovih stranica tiskan je natpis 10 KUNA. Unutar manjeg kvadrata tiskani su trokutasti elementi koji se, kad se novčanica gleda prema svjetlu, tako dopunjavaju da s odgovarajućim elementima na naličju novčanice tvore slovo H. Na mjestu kvadrata papir je novčanice nešto tanji, što ga čini prozirnijim.

Desno od toga kvadrata, u istoj visini s njime, tiskana je reljefna gravira kvadrata s grbom Republike Hrvatske. Obodne linije grba tiskane su u negativu. Uzduž desnog ruba kvadrata, u istoj visini s njime, tiskan je u šesnaest redaka reljefnim mikropismom tekst himne Republike Hrvatske "Lijepa naša" Antuna Mihanovića:

U središnjem dijelu novčanice, reljefnim je tiskom otisnut mikropismom u neprekinutom nizu tekst REPUBLIKA HRVATSKA. Tekst je tiskan u nizu zgusnutih redaka koji započinju u donjem dijelu polja i u laganom luku idu prema gornjem dijelu, ispunjavajući pravokutnu površinu. Tehnikom reljefnog tiska pravokutna je površina podijeljena u niz četverokutnih polja koja su međusobno odvojena blago zaobljenim svjetlijim prugama.

U donjem dijelu središnjeg polja novčanice tiskana je višebojna linijska podloga. Linije su podloge tako isprepletene da tvore niz kvadratića koji simboliziraju elemente grba Republike Hrvatske. Tanke linije, tiskane s efektom duginih boja, daju kvadratićima različitu i neprekinutu obojenost. Višebojna linijska podloga proteže se do donjeg višetonskog ruba novčanice i djelomice je vidljiva između portreta i pravokutnika s prikrivenim natpisom. S lijeve strane višebojna linijska podloga omeđuje crteže na novčanici.

Uz donji rub višebojne linijske podloge tiskana je reljefnim tiskom brojka 10. Reljefne linije kojima je otisnuta brojka međsobno se isprepleću tvoreći unutar znamenaka skup različitih geometrijskih likova.

U središnjem dijelu lijevog polja novčanice, izvan višebojne podloge, ugrađen je u samom papiru vodeni znak s likom Jurja Dobrile. Bezbojni lik u vodenom znaku okrenut je prema središnjem dijelu novčanice.

U gornjem dijelu višetonske boje papira tiskana je crnom bojom numeracija koja sprijeda sadrži jedno slovo, zatim sedam znamenaka i na kraju drugo slovo. Slovo sprijeda i slovo na kraju stapaju se sa znamenkama u jednu cjelinu, bez povećanog razmaka. Oznaka numeracije pod ultraljubičastim svjetlom fluorescira u zelenoj boji.

Uz lijevi rub novčanice otisnut je reljefnim tiskom, odozdo prema gore, natpis NARODNA BANKA HRVATSKE, s efektom duginih boja, gdje početna smeđa boja na slovu N postupno prelazi u zelenu boju.

U donjem lijevom kutu tiskan je reljefnim tiskom znak za slijepe u obliku kruga. Unutar kruga otisnut je u negativu u devet redaka, mikropismom tekst REPUBLIKA HRVATSKA koji je vidljiv pod povećalom.

Uz lijevi rub crteža novčanice, na višetonskoj boji papira, tiskan je reljefnim tiskom odozdo prema gore natpis DESET KUNA.

2) s naličja: zaštitna tonska podloga i svi motivi tiskani su višebojnim plošnim tiskom s duginim efektom.

Plava i žuta boja fluoresciraju pod ultraljubičastim svjetlom.

Na crtežu novčanice dominira motiv Arene u Puli, eliptične nenatkrivene građevine podignute u rimsko doba i sačuvane do današnjih dana.

U podnožju motiva Arene, u lijevom dijelu novčanice, tiskan je tlocrt Motovuna, gradića u Istri koji je smješten na vrhu brda (277 m). Predstavlja izrazitu i vrijednu urbanističku cjelinu s očuvanom srednjovjekovnom jezgrom naselja:

U podnožju motiva Arene, u desnom kutu crteža novčanice, tiskana je brojka 10. Unutar svake znamenke, u plošnom dijelu, nalazi se niz isprepletenih linija koje čine skup različitih geometrijskih likova.

U gornjem desnom kutu crteža novčanice, iznad motiva Arene, tiskan je u negativu kvadrat. Unutar kvadrata otisnut je linijama manji kvadrat, a uzduž njegovih stranica natpis 10 KUNA. Unutar manjeg kvadrata tiskani su trokutasti elementi koji se, kad se novčanica gleda prema svjetlu, tako dopunjuju da s odgovarajućim elementima na licu novčanice tvore slovo H.

Iznad motiva Arene, uz rub crteža novčanice, tiskan je u dva retka tekst PULA ARENA, I. ST. POSLIJE KRISTA.

U gornjem lijvom kutu crteža novčanice, usporedo s lijevim rubom crteža, tiskana je u negativu odozgo prema dolje brojka 10. Brojka je tiskana unutar polja što ga čini niz linija koje se međusobno isprepleću tvoreći skup različitih geometrijskih likova.

Podloga novčanice, gornja desna polovica crteža novčanice i polje uz lijevi rub, tiskana je višebojnim plošnim tiskom. Linije su podloge tako isprepletene da tvore niz kvadratića koji simboliziraju elemente grba Republike Hrvatske. Tanke linije, tiskane s efektom duginih boja, daju kvadratićima različitu i neprekinutu obojenost.

Podloga novčanice, donja uzdužna polovica crteža novčanice, tiskana je ravnim okomitim linijama različite duljine, tvoreći sliku valova. Unutar valovitih razmaka mikropismom je tiskan u neprekinutom nizu tekst REPUBLIKA HRVATSKA tvoreći tako zasebne valovite linije koje ističu sliku valovitosti simbolizirajući time more koje je vezano uz glavni motiv na crtežu.

Uzduž lijevog ruba crteža novčanice, na rubu višetonske boje papira, tiskan je sitan tekst DESIGN: M + Š ŠUTEJ - GIESECKE DEVRIENT, GERMANY - V. ŽILJAK.

U desnom polju novčanice, u središnjem dijelu višetonske boje papira, ugrađen je vodeni znak s likom Jurja Dobrile. Bezbojni lik u vodenom znaku okrenut je prema središnjem dijelu novčanice.

U gornjem dijelu višetonske boje papira, uz vodoravni rub novčanice, tiskane u dva retka tekst ZAGREB, 15. SIJEČNJA 1995. GUVERNER. Ispod teksta tiskan je faksimil potpisa dr. Pere Jurkovića, guvernera Narodne banke Hrvatske.

Tekst i faksimil potpisa tiskani su plavom bojom koja fluorescira pod ultraljubičastim svjetlom.

Desno od toga teksta, uz rub novčanice, tiskan je odozdo prema gore natpis NARODNA BANKA HRVATSKE.

Uzduž desnog ruba crteža novčanice tiskan je odozgo prema dolje natpis DESET KUNA. Uzduž istog ruba, ali pri dnu, tiskan je također odozgo prema dolje sitan tekst NARODNA BANKA HRVATSKE.

3) boja: na licu i naličju novčanice prevladava siva boja.

6. Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

O.br. 304/95.

Zagreb, 6. lipnja 1995

Predsjednik Savjeta Narodne banke Hrvatske

guverner Narodne banke Hrvatske

dr. Perko Jurković, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.